Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

27.Державні фінанси в економічній теорії Дж.М.Кейнса

30-ті рр. XX ст.. В ос цієї концепції лежить ідея ефективного попиту – це рівновага між спожив і вироб, доходом і зайнятістю. Кейнс висловлював думку, що необхідне державне втруч. для досягн. ефективного попиту.

Осн фін інструментами держ втруч. повинні стати здійсн. держ видатків і формув. доходів – фіскальна політика. Видатки бюджету розглядались як «бюдж. мультиплікатор»- вкладені в ек кошти з бюджету будуть примножені, при чтому в кожному наступному циклі у прискореному режимі.

Він розглядає держ видатки як інструмент втруч. держ. в цикл р-к екон і подол. екон кризи. На його думку, видатки можуть зростати за рах податків і позик - повинні оживити підприємницьку д-ть, забезпечити зрост нац доходу і сприяти ліквідації безробіття.

Окрім того, він вважав, що треба забезпечити не тільки зрост держ видатків, а й підняти рівень впливу держ на особисте та інвестиц споживан. При цьому Кейнс виходив із того, що у разі, коли сукупний попит < пропозиції, то підприємець не може покрити витрати виробництва і отримати прибуток. Тому він змушений буде зменшувати інвестиції та звільняти працівників. У тому випадку, коли сукупний попит > пропозиції, то підприємець збільш інвестиції і найме додаткову роб силу.

Кейнс уводить нове поняття «податки як вбудовані стабілізатори», зміст якого базується на функціональній залежності між обсягом нац доходу і податками. При зрост нац доходу буде збільшуватись і сума податків, і навпаки. Податкова стабілізація повинна діяти автоматично, регулюючи циклічні колив. та пом’якшуючи їх вплив. Основну роль у податках він відводив прибутковому податку. На його думку, цей податок повинен справлятися за прогресивними ставками.

Кейнс вважав, що зрост. держ видатків можна забезпечити також за допомогою запозичень і обгрунт необхідність емісії грошей. Послідовники Кейнса назвали це твердж. принципом дефіцитного фінансув.(антипод «здорових фінансів). Держ інвестиції і поточні держ видатки можна фінансувати в борг. Відповідно до теорії фінансув. дефіцит держ бюджету перетворювався в один із ефективних способів регулюв. економіки.

28.Фін аспекти держ регулюв. Економіки в теоріях кейнсіанської школи

Невтруч. дер в ек процеси тривалий час сприяло прискореному розвитку економіки, але в 30-ті роки мин століття світ охопила економ криза, подол. наслідків якої вимагало нових підходів. Саме на це і були спрямоване кейнсіанство. Воно керувалося тим, що ринкова ек достатньою мірою саморегулюватися не може. Економічні кризи проявляються на поверхні явищ як нестача попиту. Тому проблему рівновани в економіці слід вирішувати з погляду попиту. Для цього вмкористовується поняття «ефектвний попит», що виражає рівновагу між спожив і вироб, дох і зайнятістю.

Головним інстументом регулюв. ек є бюджетна політика. На держ бюджет і фіскальну політику загалом покладалися завд. забезпеч. зайнятості роб сили і ефективного економ розвитку, грош-кредитному регулюванню відводилася менша роль.

Кейнсіанство розглядало держ видатки як ос інструмент урядового втруч. і подол. депресії. Їх формув. і зрост. вважалося невід'ємним чинником досягн. «ефективного попиту». Видатки бюджету розглядались як «бюдж. мультиплікатор»- вкладені в ек кошти з бюджету будуть примножені, при чтому в кожному наступному циклі у прискореному режимі.

Под стабілізація повинна діяти автоматично, регулюючи циклічні колив. та пом’якшуючи їх вплив. Кейнс уводить поняття «податки як вбудовані стабілізатори» - при зрост нац доходу буде збільшуватись і сума податків, і навпаки.

Основну роль у податках він відводилося прибутковому податку. Цей податок повинен справлятися за прогресивними ставками. При кризовому падінні вир-ва і зро-ні безробіття податки, автоматично скорочуючись, сприяють зростанню доходів, що пробуджує схильність до спожив. і стимулює попит.

Вважалося, що з метою втруч. держ. в економіку припустимо і доречно здійснювати дефіцит. фінансув.(антипод «здорових фінансів»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]