Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

10.Фінансові категорії держ. Фінансів, їх економічний зміст та форми прояву.

Фінансові категорії — категорії фін науки, які в абстрактній теоретичній формі характеризують важливі сторони фін.- ек. діяльності. До Ф. к. належать: податки, держ кредит, держ доходи, держ витрати, бюджет. Вони відображають стійкі причинно-слідственні зв'язки і залежності, які складають зміст об'єктивних ек. законів.

Податки – це найпростіша клітинка держ фінансів, вони являють собою обов'язкові платежі юридич. і фіз.. осіб до бюджету.Податок — це плата сусп. за викон. державою її функцій, це відрахув. частини вартості ВВП (ВВП) на загальносуспільні потреби, без задовол. яких сучасне суспільство існувати не може. Держ. кредит — грошові відносини, що виникають у держ із юридич. та фіз особами у зв'язку із мобілізацією тимчасово вільних грош коштів у розпорядж. органів держ влади, які призначені для фінансув. держ. витрат; форма вторинного перерозподілу ВВП. Д.к. має строк поверн. і ціну в формі %. Буває внутрішнім і зовнішнім. Бюджет — розпис грошових доходів і витрат держ., план утвор. і використ. фінансових ресурсів держ та її складових одиниць, який забезпечує можливість викон. відповідними органами держ. влади і місцевого самоврядув. покладених на них функцій. Доходи Держ. бюджету Укр – це частина доходів держ., яка використ. для фінансув. викон. органами держ. влади загальнодерж. функцій, які визначені Конституцією України. Державні витрати- це відносини власності (привласн.) між держ та юридич. і фізичними особами в процесі розподілу і спожив. частини нац. доходу.

11.Економічна сутність фінансових категорій корпоративних фінансів.

Акція – вихідна категорія корпоративних фін. Акція — вид цінних паперів, що являє собою свідоцтво провласністьна визначену часткустатутного капіталуакціонерного товаристваі надає її власнику певні права, зокрема: право на участь в управлінні товариством, право на частинуприбуткуу випадку його розподілу (дивіденд), а у випадку ліквідації- на частину залишковоївартостіпід-ства.

Позичковий капітал-— це частина авансов. капіталу, сформов. за рахунок ще не поверну-тих позичкових джерел, які повинні бути відшко-довані кредиторам через певний строк у зумов-леній формі. Позичковий капітал у пороцесі свого руху, як і будь-який інший капітал, пови-нен не лише зберегтися у своїй початкове авансованій сумі грошей, але й зрости, тобто принести своєму власнику доход

Функціонуючий капітал корпорації породжує ще одну складну категорію — інвестиції як абстракцію ек. відносин із приводу розподілу та використ. капіталу. Корпорація вкладає свій капітал у реальні і фінансові активи відповідно до її поточних і перспективних планів з метою отрим. прибутку. Інвестиції в активи- активи, які передані підприємством іншим суб’єктам господарюв. з метою збільш. прибутку за рахунок %, дивідендів тощо, зрост. вартості капіталу або отрим. інших вигод для інвестора

Прибуток - сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати.— чистий прибутокпісля сплатиподатків. Сума, на яку виріс власнийкапіталкомпанії за даний період в результаті діяльності цієїкомпанії.

Розподілений пр.- характеризує частину сформованого прибутку, що на даний момент вже розподілена й не використана в процесі господар. діяльності.

Нерозподілений пр.— це част чистого прибут, яка залиш. у розпорядж. підприємства після виплати доходів власникам у вигляді дивіден-дів, формув резервного капіталу, поповн. статут. капіталу та використ. на ін потреби.

Дивіденди- астина прибутку, яка виплач. емітен-том корпоративних правна користь власників корпоратив. прав, або держ. некорпоратизова-ним, казенним чи комунальним підприємством на користь держ. або місцевої громади

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]