Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

135.Обґрунтуйте необхідність та доцільність використ. Держ. Позик у формуванні фінансових ресурсів держ..

Об’єктивна необхідність використ. держ. кредиту на задовол. потреб сусп. обумовлена постійною суперечністю між величиною цих потреб і можливостями держ. щодо їх задовол. за рахунок бюджетних фондів. Регулюв. економіки, соціальна політика держ., викон. нею своїх функцій щодо оборони країни й управління вимагають постійного збільш. бюджетних витрат. Чималих коштів потребує і міжнародна діяльність держ.. Проте доходи держ. бюджету завжди обмежені. Тому при наявності вільних грошових ресурсів у насел., підприємств і організацій органи влади вдаються до держ. кредиту. Як правило, державні запозич. здійснюються тоді, коли вичерпано інші джерела формув. доходів держ. або коли доцільно обмежити рівень оподаткув..

Доцільність використ. держ. кредиту для формув. додаткових фінансових ресурсів держ. і покриття бюджетного дефіциту визначається значно меншими негативними наслідками для держ. фінансів і грошового обігу країни порівняно з валютними прийомами (наприклад, емісії грошей) балансув. доходів і витрат уряду. Це досягається на основі переміщ. попиту від фізичних і юридичних осіб до урядових структур без збільш. сукупного попиту і кількості грошей в обігу.

Признач. держ. кредиту виявляється насамперед у тому, що він є засобом мобілізації державою додаткових фінансових ресурсів.

136.Обґрунтуйте, чому облігації держ. Позики вважають особливою формою фіктивного капіталу.

За своєю сутністю облігації держ. позики є особливою формою фіктивного капіталу. Справді, якщо джерелом доходу за цінними паперами підприємств є новостворена вартість, то відсотки за державними паперами виплачуються за рахунок доходів бюджету, оскільки кошти, отримані за державними позиками, як правило, не інвестуються у виробництво, а йдуть на фінансув. бюджетного дефіциту. Інвестори в державні цінні папери стають власниками частини майбутніх податков. і неподатков. надходжень до бюджету держ.. У цьому і полягає специфічність держ. фіктивного капіталу, яка приводить, у кінцевому підсумку, до збільш. податков. тягаря. Тому сутність держ. позики можна визначити як податок, взятий наперед (антиципований податок).

137.Обґрунтуйте, в чому полягає негативний вплив держ. Позик на бюджет та національну економіку.

Державні запозич. не завжди призводять до банкрутства держ. або до її зубожіння, а сама по собі наявність держ. боргу не дає уявл. щодо реального стану держ. фінансів. Підтвердж.м того є досвід Англії, яка вважається батьківщиною держ. кредиту і яка, незважаючи на зрост. держ. боргу, досягла розквіту економіки.

Оскільки джерелом погаш. держ. боргу є доходи бюджету, то можна стверджувати, що зрост. боргу порушує збалансованість бюджету і провокує бюдж. дефіцит із його негативними економічними, соціальними і фін. наслідками

Державні позики менш шкідливі ніж емісія, але вони також здійснюють певний негативний вплив на економіку країни. По-перше, в певних ситуаціях уряд застосовує примусове розміщ. держ. цінних паперів і порушує цим ринкову мотивацію діяльності приватних фінансових інститутів. По-друге, якщо навіть уряд створює достатні стимули для купівлі держ. цінних паперів, то державні внутрішні позики, мобілізуючи вільні кошти на ринку позичкових капіталів, звужують можливості отрим. кредиту приватними фірмами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]