Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

4.Признач. Та зміст контрольної функції фінансів, її зв’язок з фін контролем.

Сутність контрольної функції полягає в тому, що фін — це інструмент контролю за діяльністю суб’єктів обмінно-розпо­дільних відносин. Рух грош потоків відображає обмін, розподіл і перерозподіл вартості і тому об’єктивно вимагає контролю. У процесі фінансових взаємовідносин суб’єкти контролюють один одного. Така підконтрольність забезпечує збереж. фін ресурсів та формув. доходів на законній основі

У практичній діяльності контрольна функція проявляється у фін.му контролі. Необхідність контролю випливає з того, що фін відносини мають яскраво виражений суперечливий х-ер, бо кожний суб’єкт прагне отримати якомога більше. Саме для того, щоб у процесі розподілу і перерозподілу ВВП окремі суб’єкти не привласнювали неналежну їм частку, необхідний постійний всеохоплюючий фін контроль.

Фін контроль —охоплює все сусп: кожний суб’єкт перевіряє кожного. Він основується на діючому фін законодав, статутних вимогах і договірних умовах. Оскільки фінансові показники діяльності виступають результативними, то фін контроль є наскрізним — він фактично охоплює всі аспекти діяльності держ., юридичних і фізичних осіб. Звідси випливають широкі повноваж. органів фін.го контролю, їх доступність до будь-яких документів і сфер діяльності. Відповідно і результати контролю підлягають повному оприлюдненню.

5.Фін інфраструктура: суть, признач, роль.

Фін інфраструктура – сукупність таких складових, що забезпеч функціонув фін сист та реалізацію на цій основі сусп признач..

Передумови надійного функціонув фін інфраструктури: 1)розробка і запровадж механізмів правового забезпеч.(законодав база).Важливий також якісний рівень законодав, бо це може позначитись на трактиці. Хоча законодав база не є безпосередньою складовою фін інфраструк , без неї неможливе формув, розвиток та діє спроможність фін сист.

2) формув. розгалуженої мережі установ та інституцій(організаційна фін інфраструктура),

3) ефективне використ відповідного інструментарію, за доп якого забезпечується реаліз ф-ій фінансів. Інструментальне наповн. фін інфраструк відображу механізм її функціонув. Воно являє суку фін інструментів, що використовуються суб’єктами організаційної інфраструктури у їх діяльн.

Фін інструменти поділяються на:

1) =інструменти фіскальної політики: податки і збори, внески і відрахув., держ позики і інвестиції, держ субсидії; важелі: ставки оподаткув, % ставки держ позик, принципи і умови фінансув, критерії над. субсидій.

= інструменти монетарної політ: регулюв грош маси, девальвація, ревальвація; важелі: операції на відкритому ринку, облікова ставка, норми резервув., валютні інтервенції.

2)Ринковий інструментарій – інструменти: кредити, депозити, лізинг, страх внески, цінні папери; важелі: %ставки кредитів/депозитів, умови залуч. депозитів і видачі кредитів, стах тарифи, умови страхув..

6.Складові організаційної фін.Ї інфраструктури.

Організаційна інфраструктура має такі складові: 1) управлінська фін інфрастр – сукуп фін органів, на які покладено ф-ії оперативного управління в сфері держ фін та регулятивної діяльності щодо інституцій фін і страх ринків і ринку фін послуг, а також фін служби галузевих міністерств і відомств, під-в та організацій. Фін органи: мінфін, Держ податкова адмін., Держ казначейство, Рахункова палата, Держ контрол-ревізійна служба, пенсійний фонд.

2) інституційна фін інфраструк – суку фін інституцій, які функціон на фін ринку та ринку фін послуг, виконуючи ф-ії щодо мобілізації, переміщ. та інвестув. ресурсів. Ці інституції формують фін сектор економіки, головне завд – створ належних умов для забезпеч. різноманіт. потреб громадян, під-ва і держ у фін послугах.( нац. банк, комерційні банки, небанківські установи: ломбарди, лізингові, факторингові, страхові компанії, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, інститути спільного інвестув..

3) обслуговуюча фін інфраструк – включає суб’єктів, які виконують ф-їі організаційних посередників на фін ринку(фондові біржі, торгівці цінними паперами) та допоміжні ф-їі на ринку цінних паперів(реєстратори, депозитарії, клірингові центри), а також суб’єкти у сфері фін діяльності(аудиторські та консалтингові фірми, інформаційні, рейтингові та аналітичні агенції, ріелтерські контори, бюро кредитних історій).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]