Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

191. Витрати домогосподарства, їх види і класифікація

Формув. доходів та витрат домогосподарств можливо подати у декількох формах. Одні домогосподарства повністю витрачають свої доходи на поточні витрати, інші розділяють доходи на поточні витрати та відкладена частина доходів на майбутні витрати (примітивні заощадж., які при вдалої організації в майбутньому збільшуються в обсягу та можуть використовуватися як на поточні витрати так і на подальші заощадж.).

Витрати – зменш. фінансових ресурсів домог-ва.; сукупність платежів, які здійснються домогосподарством з метою забезпеч. його життєдіяльності, що включають витрати на придб. продовольчих і непродовольчих товарів та оплату послуг, інвестиційні витрати, податки на доходи, майно та інші сплачені поточні трансферти. Витрати-це сума платежів д-ств за товари та послуги, отримані у звітному періоді є сума коштів, направлених ними на купівлю вкцій,сертифікатів,валюти,нерухомості,тощо.

Структура витрат дом госп:придб. матеріальних благ для відтвор роб сили у її фізичному вигляді; витрати на оплату послуг, що забезпечують фізичне відтвор. робочої сили; витрати на духовний розвиток і освіти для відтвор. якості роб сили; податки та збори; страхові внески; довгострокові вклади насел. в цінні папери і банківські депозити; витрати на розвиток приватного підприємництва.

Витрати домог-в х-ся наступними показниками, які відображаються в с-мі нац.рахунків:

  1. грошові витрати, які складаються з суми споживчих витрат і неспоживчих витрат;

Споживчі витрати – всі витрати домог-в на купівлю продуктів харчув., на придб. непродовольчих товарів, витрати на комунальні послуги та ін.соц.послуг в сфері освіти, охорони здоров”я.

Такими чином, осносними статтями є споживчих витрат є продовольчі товари, непродовольчі товари і оплата послуг.

Неспоживчі витрати – витрати, пов”язані із вед.м особистого підсобного г-ва, купівлею нерухомого майна (автомобілів, землі), з ремонтом житла, будівництвом житла, приростом вкладів в банківських установах, аліментів і інші витрати.

окремою група витрат, пов”язаних із сплатою податків, зборів і відрахувань. Доля цих витрат в сукупних витратах домог-ва є відносно незначною. Члени домог-ва виплачують різноманітні платежі, що охоплюють державні і місцеві податки та збори. До держ. податків належать: податок з доходів фіз.осіб, податок на майно, що переходить у спадок, податок з власника транспортного засобу, мито, митні збори з фізичних осіб. Серед місцевих податків основними є податок на майно фіз.осіб, земельний податок та ін.

Найголовнішим з точки зору його тяжкості на платника являється податок з доходу, який стягується з сукупного доходу в грошовій формі в гривнях та ін.валюті на дату отрим. доходу.

  1. В цілому доходи домог-в поділяються на:

- споживчі витрати;(продовольчі товари, непродовольчі товари, оплата послуг).

- заощадж..

Вивч. сукупного попиту, який формують витрати домогосподарств, дає орієнтир підприємцям у тому, яка продукція користується попитом на ринку, а яка — ні, які товари слід випускати, а які — ні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]