Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

118. Поясніть, у чому полягає позитивний і негативний вплив профіциту бюджету на національну економіку.

Профіцит — позитивне сальдо бюджету, тобто перевищ. доходів над видатками. Чинне законодавство передбачає, що профіцит бюджету затверджується виключно з метою погаш. основної суми боргу та на забезпеч. збереж. розміру оборотної касової готівки.

Бюдж. профіцит є специфічним явищем. По-перше, як уже зазначалося, це досить відносний показник, адже завжди можна знайти певні напрями використ. коштів. «Зайвих» грошей взагалі не буває. Так, згідно з Бюджетним кодексом України профіцит має затверджуватись виключно з метою погаш. основної суми боргу. Але якщо погаш. цього боргу включити у видатки бюджету (а саме до них вони і мають відноситися), то ніякого профіциту в бюджеті не буде. По-друге, слід відрізняти бюдж. профіцит від надлишку коштів, який підлягає вилученню до бюджету вищого рівня і характеризує міжбюджетні відносини. У будь-якому випадку бюдж. профіцит не може розглядатись як позитивний результат фін. діяльності держ., ідентичний прибутку суб'єктів підприємництва.

Оскільки централізація фінансових ресурсів в руках органів влади завжди зменшує фінансові можливості господарюючих суб'єктів, заважаючи їм краще оснастити виробництво, швидше перейти на нові технології і добитися тим самим ефективніших результатів господарюв., то у зв'язку з цим зайва мобілізація доходів до бюджету лише шкодить. Саме із-за цього негативного впливу профіциту бюджету на економіку в законодавстві багатьох країн присутня правова норма, що забороняє формувати профіцитний бюджет.

Якщо профіцит бюджету виявиться в процесі викон. бюджету, то і тут його наявність не може бути оцінене однозначно позитивно. Профіцит бюджету, що виникає в результаті економнішого і ефективнішого використ. бюджетних коштів при 100%-ном фінансуванні передбачених по бюджету витрат -- явище позитивне. Проте, якщо вищі доходи бюджету були отримані лише в результаті вигідний ек. кон'юнктури, що склалася, з'явилися наслідком економії, буму або недофінансув. витрат і тому подібне, то позитивно оцінювати профіцит бюджету немає підстав. Але якою б не була причина утвор. профіциту бюджету, необхідно прийняти заходи до збереж. бюджетних коштів, не призначених для витрач. в рамках затвердженого бюджету. Як правило, ресурси, отримані при профіциті бюджету, прямують на поповн. резервів, на додаткове погаш. боргових зобов'язань, на покриття витрат, що передбач.ся в бюджеті на черговий фін. рік.

119. Поясність відмінності між поняттями «дефіцит бюджету», «первин. Дефіцит бюджету» і «касовий дефіцит бюджету».

Бюдж. дефіцит – це явище коли видатки бюджету перевищують доходи.

Сучасна економічна думка пропонує багато концепцій бюджетного дефіциту, за допомогою яких визначається ефективність фіскальної політики та її вплив на економічну систему. Найважливіші з них такі:

загальний дефіцит бюджету, який називають також “фактичним” чи “касовим”, утворюється державними витратами, які перевищують державні доходи та субсидії;

Первин. дефіцит — різниця між величиною дефіциту бюджету і виплатою відсотків за борг. Цей дефіцит дорівнює різниці між су-мою трансфертів та держ. закупівель товарів і послуг та податковими надходж.ми до бюджету за формулою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]