Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

69. Податкова політика держ., її сутність і завд.. Умови забезпеч. Ефективної податков. Політики.

Податкову політику розглядають у широкому і вузькому аспектах. У широкому вона охоплює пит. формув. держ. доходів за рахунок постійних і тимчасових джерел (податків і позик відповідно). У вузькому аспекті податкова політика охоплює діяльність держ. тільки у сфері оподаткув. — встановл. видів податків, платників, об'єктів, ставок, пільг, строків і механізму зарахувань до бюджету.

Податкова політика проводиться, виходячи з певних принципів, що відображають її завд. (основні):

- соціальна справедливість;

- рівнонапруженість;

- економічна ефективність;

- стабільність;

- гнучкість.

Податкова політика не має самостійного характеру, оскільки податки, як інструмент впливу на економіку використовуються у комплексі з іншими методами регулюв..

Вплив податків на макроекономічні процеси можна розглядати тільки крізь призму фіскальної політики держ., яка передбачає збільш. чи зменш. доходів бюджету (податків) чи витрат для досягн. певної мети. Можуть використовуватися комбінації зазначених заходів: зниж. податків при зменшенні витрат і навпаки.

Податкова політика направлена на виріш. завдань, які стоять перед суспільством і серед яких виділяють довгострокові і короткострокові. Перед урядами розвинених краї стоять такі довгострокові цілі: економічне зрост., максимальний рівень зайнятості і добробуту насел.. Короткостроковими цілями стосовно податков. політики можуть бути поповн. держ. бюджету, його збалансованість на тому чи іншому рівні щодо ВВП, стимулюв. інвестиційної діяльності та ін.

Ефективною податкова політика вважається за умов:

- узгодж. соціально-економічних інтересів,

- її орієнтації на реальний економічний потенціал країни, можливості платників податків й усун. або мінімізацію податков. пільг.

70. Обґрунтуйте взаємозв’язок між податковою системою і податковою політикою.

Податкова політика - це діяльність держ. у сферах запровадж., правового регламентув. та організації справляння податків і податков. платежів до централізованих фондів грошових ресурсів держ.. Податкова система - це сукупність загальнодерж. і місцевих податків, зборів та інших обов'язкових платежів, до бюджетів усіх рівнів, форм і методів їх установл., зміни, скасув., обчисл., сплати та стягн., а також забезпеч. відповідальності за вчин. правопорушень у сфері оподаткув., організація роботи по податковому контролю.

Податкова система – це сукупність ек зв’язків, що складаються в процесі реалізації под. політики і регулюються вповноваженими органами держ та місц влади з метою забезпеч. викон. своїх задач та функцій.

71. Обґрунтуйте відмінності між прямими і непрямими податками.

* Прямі податки встановлюються на дохід або майно платника, непрямі – вводяться до ціни товару.

*Залежність від величини доходу платника: прямі податки – залежать, непрямі – не пов’язані з розмірами доходів.

* Прямі податки сприяють такому розподілу податков. тягаря, за якого більше платять ті, в кого вищі доходи. Тобто, вони є більш справедливішими. А непрямі мають регресивний характер.

* Прямі – дають можливість державі безпосередньо впливати на інвестиційну активність, нагромадж. капіталу, ділову активність продавців та виробників товарів (робіт, послуг). Непрямі – мають обмежені можливості для стимулюв. виробництва.

*Непрямі більш стабільно надходять до бюджету держ., ніж прямі. Прямі залежать від рівнярозвитку конкурентного середовища.

* Справляння прямих податків потребує високого рівня контролю та відповідального апарату для запобіг. приховуванню доходів. Непрямі податки – легко контролювати.

* Прямі – потребують досить складного механізму бухгалтерського обліку об’єкта оподаткув.. Непрямі – легше обліковувати, прозорий механізм визнач. податков. зобов’язань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]