Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

122. Функції держ. Кредиту.

Як фін. категорія Держ. кредит виконує дві функції фінансів — розподільну і контрольну.

За допомогою розподільної функції держ. кредиту забезпечується формув. коштів єдиного централізованого фонду держ. — бюджету, а інколи (рідко) і держ. цільових фондів. Як позичальник, держава акумулює додаткові кошти для фінансув. своїх витрат. У промислово розвинутих країнах державні внутрішні позики є основним джерелом фінансув. бюджетного дефіциту і разом з тим другим після податків методом фінансув. витрат бюджету.

Окрім цього, розподільна функція держ. кредиту дає можливість більш рівномірно розподілити у часі і між поколіннями податков. тягар. Цей ефект особливо посилюється у випадку фінансув. за рахунок запозичених коштів витрат капітального характеру, що мають загальносуспільне признач..

Контрольна функція держ. кредиту органічно поєднується із контрольною функцією фінансів, однак має свої специфічні риси, породжені особливостями цієї категорії та її внутрішньою сутністю. Вона забезпечує контроль у процесі залуч. держ. позик і розміщ. позикових коштів, дає можливість контролювати напрями та цільове використ. позик, строки їх поверн. і своєчасність сплати відсотків, проводити моніторинг і забезпечувати платоспроможність та ліквідність держ..

Окрім розподільної та контрольної функцій, державному кредиту притаманна регулююча функція. Держава, свідомо використовуючи Держ. кредит як інструмент регулюв. економіки, може проводити певну фін. політику. Розміри держ. кредиту, його форми, методи розміщ. і погаш. прямо чи опосередковано впливають майже на всі процеси економічного життя держ.

123. Необхідність і признач. Держ. Кредиту.

В умовах розвинутих товарно-грошових відносин держава може залучати до покриття своїх витрат вільні фінансові ресурси господарських структур чи кошти насел.. Головним способом їхнього одерж. є Держ. кредит. Він виражає відносини між державою і численними фізичними та юридич. особами з приводу формув. додаткового грошового фонду в руках держ., поряд з бюджетом.

Признач. держ. кредиту виявляється в першу чергу в тому, що він є засобом мобілізації в руках держ. додаткових фінансових ресурсів. У випадку дефіцитності держ. бюджету додатково одержані фінансові ресурси направляються на покриття різниці між бюджетними витратами і доходами. При позитивному бюджетному сальдо, одержані за допомогою держ. кредиту кошти, прямо використовуються для фінансув. економічних і соціальних програм. Це означає, що Держ. кредит, будучи засобом збільш. фінансових можливостей держ., може виступати важливим фактором прискор. соціально-економічного розвитку країни.

Держ. кредит є джерелом збільш. грошових доходів у власників цінних паперів і вкладників ощадбанків, що досягається за допомогою виплати відсотків і виграшів по держ. позиках і внескам в ощадних установах. Це повною мірою відноситься і до юридичних особ. Вкладаючи кошти в цінні папери держ., вони не тільки організують нагромадж. коштів для провед. великих інвестицій у виробництво і соц. сферу, але і можуть розраховувати на значний додаток до вкладених в позики коштів щорічно чи під час погаш. облігацій позик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]