Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

154. Обґрунтуйте необхідність та шляхи забезпеч. Фін. Незалежності місцевого самоврядув. В Україні.

Протягом майже століття в науковій літературі, і насамперед у літературі, присвяченій фінансовій науці, часто досліджувалися проблеми фін. незалежності місцевого самоврядув.. Основні висновки вчених зводились до того, що фін. незалежність місцевих органів влади повинна бути обов'язковим атрибутом демократичного розвитку держ..

Це полож. знайшло своє втіл. в Європейській Хартії про місцеве самоврядув., яка була прийнята у жовтні 1985 р. Україна приєдналася до Європейської хартії у 1996 р. В Європейській Хартії про місцеве самоврядув. пит.м фінансів присвячена 9 стаття, яка називається “Фінансові ресурси органів місцевого самоврядув.”. ЇЇ основні полож. зводяться до того, що місцеве самоврядув.:

· повинно наділятися фін. ресурсами відповідно до їхньої концепції, передбачених конституцією та законом;

· цих ресурсів повинно бути достатньо і в межах загальної ек. політики ними можна вільно розпоряджатися;

· частина фінансових ресурсів повинна формуватися за рахунок місцевих податків і зборів, ставки яких визначаються місцевим самоврядув.м у межах закону.

Отже, сучасна правова держава може успішно розвиватися та здійснювати функції інституту організації сусп. життя лише за умови розвинутого самоврядув. на місцевому рівні. При цьому місцеві фінанси є об'єктивно необхідним елементом її ек. системи.

Основними напрямками зміцн. фін. незалежності місцевого самоврядув. в Укр.

повинно стати: запровадити прозору систему розподілу трансфертів між бюджетами різних рівнів, яка ґрунтуватиметься на об'єктивних показниках і критеріях; закріпити певний розмір трансфертів, не змінювати його; підвищити роль місцевих органів влади щодо визнач. ставок оподаткув. окремих місцевих податків і зборів, здійснити законодавче розмежув. та закріпл. між рівнями влади комунального майна як матеріальної та фін. основи місцевого самоврядув., визначити повноваж. щодо здійсн. місцевими органами влади запозичень, їхніх обсягів і форм з метою фінансув. місцевих бюджетів, запровадити спеціальні процедури держ. фін. контролю за борговими та іншими фін. зобов'яз.ми органів місцевого самоврядув.; створити у складі держ. бюджету України та обласних бюджетів фонди фін. вирівнюв.; місцеві податки і збори, дивіденди, доходи від операцій із капіталом уповні спрямовувати на викон. власних повноважень місцевих органів влади, тобто на житлово-комунальне господарство, капітальний ремонт житлового фонду, благоустрій, будівництво тощо; прибутковий податок із громадян і плату за землю повною мірою зараховувати до місцевих бюджетів усіх рівнів, а податок на додану вартість та акцизний збір з вітчизняних товарів - до держ. бюджету України, створити за рахунок цих доходів фонд дотацій місцевим бюджетам;

155. Обґрунтуйте роль місцевих бюджетів у забезпеченні економічного та соціального розвитку територій.

Місцеві бюджети — це фонди грошових коштів, призначені для реалізації завдань і функцій, покладених на органи самоврядув.. Місцеві бюджети є фінансовою базою органів місцевого самоврядув. та вирішальним фактором регіонального розвитку.

За рахунок фондів грошових коштів місцевих бюджетів забезпечується фінансув. заходів економічного і соціального розвитку на відповідній території. Згідно з ст. 43 Конституції України місцеві органи самоврядув. здійснюють управління майном, що є у комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і здійснюють кон­троль за їх викон.м; затверджують бюджети відповідних адміні­стративно-територіальних одиниць і здійснюють контроль за їх вико­н.м; встановлюють місцеві податки та збори відповідно до закону; утворюють, реорганізовують та ліквідують комунальні підприємства, організації, установи.

Роль місцевих бюджетів значною мірою визначається обсягом валового внутрішнього продукту, що перерозподіляється через них – частка ввп складає біля 30%.

За рахунок видатків з місцевих бюджетів проводиться фінансув. місцевого господарства, утримуються соціально-культурні заклади та органи управління, які надають громадянам локальні суспільні послуги.

Структура видатків місцевих бюджетів підтверджує їх чітко окреслену соц. спрямованість, тому що на соціальний захист і соціальне забезпеч., утрим. об'єктів соціально-культурної сфери витрачається більше ніж 70 % коштів місцевих бюджетів України. Не менш важливим напрямом використ. коштів місцевих бюджетів є видатки, пов'язані з економічною діяльністю місцевої влади у сфері промисловості, будівництва, транспорту, зв'язку та інших галузей місцевого господарства, охороною навколишнього природного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]