Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

112. Види бюджетного дефіциту.

За формою прояву бюдж. дефіцит буває відкритий і прихований.

Відкритий це офіційно визнаний дефіцит у законі про Держ. бюджет України на відповідний рік.

Прихований бюдж. дефіцит — офіційно не визнається і прояв­ляється у формі завищ. обсягів планових доходів і введ. до складу доходів джерел покриття бюджетного дефіциту.

Виходячи з причин виникн., бюдж. дефіцит поділяється на вимушений і свідомий.

Причиною виникн. вимушеного бюджетного дефіциту є зниж. зрост. валового внутрішнього продукту і недостатність фінансових ре­сурсів у країні.

Основна причина виникн. свідомого дефіциту в тому, що держава знижує податкові ставки для стимулюв. економіки в період її спаду. Не­достатні фінансові ресурси вона компенсує позиками за мінімальних проце­нтних ставок, що забезпечує високу надійність держ. цінних паперів.

За напрямком дефіцитного фінансув. розрізняють активний і па­сивний бюджетні дефіцити.

Активний бюдж. дефіцит характеризується спрямув.м бю­джетних коштів на інвестиції в економіку для сприяння росту валового внутрішнього продукту.

Під пасивним бюджетним дефіцитом розуміють спрямув. коштів на фінансув. поточних витрат.

Із точки зору тривалості, існують хронічний дефіцит та незбалансова-ність бюджету.

Хронічний дефіцит або довгострокова незбалансованість виникає вна­слідок розриву між доходами й видатками бюджету протягом декількохроків. Незбалансованість має короткостроковий характер, тобто невідпові­дність між видатками та доходами має місце в межах одного року.

113. Джерела фінансув. Бедж.Дефіциту.

Для фінансув. дефіциту бюджету використ. як інфляційні, так і неінфляційні джерела. Неінфляційні джерела містять в собі: * фінансув. дефіциту бюджету здійснюється за рахунок запозичень на внутрішніх та зовнішніх фінансових ринках та за рахунок використ. залишків бюджетних коштів. Позики здійснюються у вигляді продажу держ. цінних паперів (облігацій, векселів), позик у позабюджетних фондів (наприклад, у Пенсійного фонду або у фонду допомоги по безробіттю) або через одерж. кредиту в банку. Останню форму фінансув. бюджетного дефіциту використовує місцева влада. Зовнішні позики для покриття дефіциту держ. бюджету в таких міжнародних організаціях, як Міжнародний Валютний Фонд, Світовий Банк і в розвинених країнах та їхніх об’єдн.х типу ЄС тощо, характерні для країн, що розвиваються, а також все більше використовуються і перехідними до ринку країнами, в тому числі Україною. * трансферти – фінансув. у вигляді безоплатної допомоги. Зменшити дефіцит бюджету уряд може і шляхом накопич. заборгованості – прострочув. платежів по боргах або за куплені товари, а також за рахунок підвищ. податків. Ці заходи теж мають неінфляційний характер.

Інфляційним джерелом фінансув. бюджетного дефіциту є монетизація дефіциту, яка відбувається в результаті позик центрального банку урядові та купівлі центральним банком держ. цінних паперів. Дефіцит бюджету часто покривають додатковою емісією грошей. Внаслідок такої емісії розвивається неконтрольована інфляція, підриваються стимули для інвестицій, знецінюються заощадж. насел., відтворюється бюдж. дефіцит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]