Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори по план.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
214.94 Кб
Скачать

1.Осн принципи план роботи на пром. П-ві в умовах ринкової економіки.

Планування д-ті п-ва це самостійний напрямок який передбачає створення законодавчої бази д-ті юр особи в госп сис-мі країни, економічне планування ризиків. Планування-програма дій, у всіх напрямках необхідна для раціональної роб п-ва.

Суч екон наука розглядає 4 осн принципи планув:

-єдність

-безпервність

-гнучкість

-точність

Принцип єдності. План на п-ві має систематичний характер, тобто прсутня сукупність елементів, які пов’язані загальною спільною ідеею, спільним напрямком розвитку до заг мети. З лементом єдності тісно пов’язані елементи координації дій. Координація повяз з форс маж обставинами, напр. банкрутство постачальників.

Принцип безперервності. Означ взаємоузгодженість довго, середньо, коротко строк планів, своєчасне корегування змін у внутрішньому, зовнішньому середовищі, в нестабільних умовах господарства.

Принцип гнучкості. Забезпеч в процесі планування можливе корегування плану відповідно до зовн і і внутрішнього середовища.

Принцип точності. Передбач при врахування при скл планів певного ступеню точності розрах і передбачень.

2.Особливості стратегічного планування на пром. П-ві.

При стратегічному плануванні на основі поставлених цілей визначаються обся¬ги і структура продуктово-асортиментної програми підприємства, а також структура і обсяги ресурсів (потенціалу), необхідних для виробництва і реалізації продукції. Стра¬тегічне планування безпосередньо пов'язане з діяльністю підприємства у так званому довгостроковому періоді, оскільки зміна потенціалу передбачає планування розміру підприємства, структури виробництва, виробничої потужності, структури капіталу, а також організаційної структури, юридичної форми і системи управління підприємством у цілому. Основна мета стратегічного планування полягає у створенні потенціалу для виживання підприємства в умовах динамічної зміни зовнішнього середовища, що по¬роджує невизначеність перспективи. В результаті такого планування підприємство ста¬вить перспективні цілі і виробляє шляхи їх досягнення.

Стратегічне планування складається з ряду взаємозалежних етапів.

Спочатку проводиться дослідження зовнішнього і внутрішнього середовища органі¬зації, потім визначаються основні орієнтири підприємства, на наступному етапі, у рам¬ках стратегічного аналізу, порівнюються результати першого і другого етапів, визнача¬ються можливі варіанти стратегій, потім вибирається один із варіантів і формується власна стратегія; на останньому етапі готується остаточний стратегічний план, вихо¬дячи з раніше проведених розробок, пропозицій нижчестоячих рівнів.

Стратегічний план підприємства базується на:

/ визначенні попиту на продукцію, що виробляється або може бути вироблена; прогнозуванні її збуту та можливостей збільшення експорту й зменшення імпорту; збільшення на цій основі обсягів виробництва та реалізації продукції;

•^ перевірці збалансованості прийнятих обсягів із наявними потужностями й техно¬логічним забезпеченням, а також розробці заходів, спрямованих на реконструкцію й технічне переоснащення виробничих потужностей з урахуванням екологічних вимог і конкретних пропозицій щодо поставок устаткування та матеріальних ресурсів на такі цілі;

/ вивченні можливостей забезпечення виробництва матеріально-технічними ре¬сурсами;

/ визначенні перспективи соціального стану трудового колективу; кількості ро¬бочих місць (у тому числі тих, що звільнятимуться у сфері матеріального виробницт¬ва), оплати праці, витрат прибутку на соціальні цілі;

^ вивченні можливостей фінансування заходів плану за рахунок власного прибут¬ку, державних асигнувань, кредитів, іноземних інвестицій тощо;

/ визначенні кінцевих результатів роботи підприємства за даним планом: обсягів виробництва та реалізації продукції, собівартості та ціни, чистого прибутку, ефектив¬ності виробництва, ступеня ризику.

3.Особливості тактичного(поточного) планування на пром. П-ві.

У процесі поточного планування, на відміну від стратегічного, планування про¬водиться на короткостроковий період на базі визначеної виробничої програми, задано¬го потенціалу та системи управління, охоплює всі сфери виробничо-господарської діяль¬ності підприємства, підпорядковує їх досягненню цілей. Традиційно комплекс планів відображає функціональні сфери діяльності (функціональні підсистеми планування), а саме: випуск продукції, її реалізацію; забезпечення виробництва необхідними засоба¬ми (обгрунтування виробничою потужністю), матеріальними та трудовими ресурса¬ми; визначення витрат і фінансових результатів. У підсистему поточного планування входить також розробка планів у розрізі виробничих і обслуговуючих підрозділів підпри¬ємства, які конкретизують досягнення загальних цілей для кожного з них. У рамках поточного планування розробляються також окремі проекти здійснення загальних стра¬тегічних та поточних планів, які не передбачають змін у потенціалі підприємства.

Які основні відмінності між стратегічним та поточним плануванням?

Основне питання стратегічного планування - чого хоче досягти підприємство в майбутньому? Поточне планування зосереджене на тому, як підприємство повинно досягти такого стану. Тобто різниця між стратегічним і поточним плануванням - це різниця між цілями і засобами

4.Сис-ма план норм та нормативів.

Норматив-еталон витрат різних ресурсів на в-во од продукції. Він є загальногалузевим і розрах на тривале використанн.

Норматив-узагальнена величина, яка характерна для більшості п-в галузі, її можна назвати усередненою.

Середньогалузевий норматив обслуг робітниками певного виду техніки (2-3 чол на од обл.)

Але в конкретних виробничих умовах цей вид обладнання може бути зношений і для його обслуг потрібно 3-4 чол.

Таким чином нагальною потребою буде привести загальногалузевий норматив до реальних вир умов конкретного цеху, конкретн роб місця.

Потреба в перегляді нормативів і переходів їх в норми обумовл різним техн. Станом обладнання, різним рівнем кваліфікації робітників.

Трудові норми та нормативи. система трудових норм і нормативів-сукупність витрат праці на здійснення різних видів виробничої,господарської,підприємницької та інших видів діяльності.

1.норма часу-показує необхідну к-стьхвилин або норму годин, які потрібно для виготовлення 1-ці продукції чи операцію.

2.норма виробітку-показує необхідний обсяг продукції який повинен був випущений за вказаний період(зміну) Нвир=Fс\tшт Fс-тривалість зміни tшт-чяс на виготов.

1-ці продукції.

3.норма обслуговування-характеризують к-сть робочих місць які обслуговуються 1 робітником,розмір площ та інших виробничих обєктівзакріплених за робітником.

4.норма чисельності-визначають необхідну к-сть працівників відповідної категорії для виконання заданого обсягу роботи або для обслуговуваня виробничих процесів

5.норма управління-регламентують к-сть працівників на 1-го керівника відповідного підрозділу під-ва.

Матеріальні норми.

Витрати на матеріали-суттєва калькуляційна стаття в структурі С.

Витрати на матеріали у вартісному вираженні в розрах на од продукції визнач окремо для кожного виду продукції за формулою:

Вм=Цз*Мз*Ктр-Цвідходів*Маса відходів.

Цз-ціна 1кг заготовки;Мз-маса заготовки;коеф транс витрат

Мвідх=Мз-Мдеталі

Квикор матер=Мдет/Мзаг=Мчистова/Мчорнова.

Показником ефективності використання мат ресурсів є позитивна динаміка по скороченню маси відходів. Цього можна досягти за рах викор безвідходних технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]