Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

114. Обґрунтуйте економічну доцільність використ. Різних джерел фінансув. Бюджетного дефіциту та економічні наслідки їх застосув..

Дефіцит бюджету часто покривають додатковою емісією грошей. Внаслідок такої емісії розвивається неконтрольована інфляція, підриваються стимули для інвестицій, знецінюються заощадж. насел., відтворюється бюдж. дефіцит.

Джерела фінансув. бюджетного дефіциту, економічні наслідки їх застосув.:

1)Державні позики. Використ. держ. позик вимагає:наявності тимчасово вілбних коштів у кредиторів держ.., довіри з боку кредиторів держ., наявності реальних доходів від використ. позичених грошових коштів. Джерелами погаш. держ. позики можуть бути: додаткові податкові надходж. від зрост. ВВП на основі інвестув. позичених коштів,підвищ. рівня оподаткув., зменш. видатків, випуск нових позик.

2) Грошова емісія може використовуватись тільки в умовах жорсткого контролю за використ.м цих грошей. Вона полягаї в обмеженні віднош. бюджетного дефіциту до ВВП в розмірі 2-3%.

3) Кредити Національного банку та комерційних банків.

4) Міжнародні позики.

В програму конкретних заходів по скороченню бюджетного дефіциту слід включити і послідовно проводити в життя такі заході, які, з однієї сторони стимулювали б притік грошових засобів в бюдж. фонд країни, аз іншої- сприяли б скороченню держ. витрат. Економічними наслідками застосув. цих джерел. В світовій практиці для зниж. бюджетного дефіциту широко використ. така форма, як залуч. в краіну іноземного капіталу.

115. Обґрунтуйте, чому державні позики як засіб покриття дефіциту бюджету безпечніші ніж грошова емісія.

Доцільність використ. держ. кредиту для формув. додаткових фінансових ресурсів держ. і покриття бюджетного дефіциту визначається значно меншими негативними наслідками для держ. фінансів і грошового обігу країни в порівнянні з монетарними прийомами (наприклад, емісією грошей) балансув. доходів і витрат уряду. Це досягається на основі переміщ. попиту від фізичних і юридичних осіб до урядових структур без збільш. сукупного попиту і кількості грошей у обігу.

Можливість існув. держ. кредиту випливає з особливостей формув. і часу використ. доходів одержуваних фізичними і юридич. особами. В насел. постійно утворяться тимчасово вільні кошти, насамперед у зв'язку з нерівномірним одерж.м доходів, виплатою гонорарів, премій, відпускних, одерж. спадщини і т.д. Аналогічні тенденції мають місце й у русі коштів підприємств і організацій. Великі тимчасові колив. в одержанні виторгу від реалізації продукції і послуг можуть мати місце в зв'язку з тривалістю виробничого циклу чи сезонністю виробництва. Тимчасово вільні фінансові ресурси в юридичних осіб можуть утворюватися у видгляді нерівномірності здійсн. великих капітальних вкладень у виробництво і соц. сферу. Тимчасово вільними можуть бути резервні фонди підприємств. З ростом ефективності сусп. виробництва збільшуються і можливості залуч. коштів підприємств і організацій у сферу держ. кредиту.

Дефіцит бюджету часто покривають додатковою емісією грошей. Внаслідок такої емісії розвивається неконтрольована інфляція, підриваються стимули для інвестицій, знецінюються заощадж. насел., відтворюється бюдж. дефіцит.

Кредитну емісію як спосіб покриття дефіциту широко використовують в Україні. У країнах з ринковою економікою має місце конституційне закріпл. незалежності національного емісійного банку від виконавчої та законодавчої влади. Емісійний банк не зобов’язаний фінансувати уряд, таким чином ставиться заслін інфляційному вибуху, який би мав місце у випадку, якби гроші друкувались на замовл. уряду.

Державні позики як засіб покриття дефіциту бюджету безпечніші, ніж емісія, проте вони також певною мірою негативно впливають на економіку країни. По-перше, при певних умовах уряд вдається до примусового розміщ. держ. цінних паперів і порушує ринкову мотивацію діяльності приватних фінансових інститутів. По-друге, якщо навіть уряд створює достатні стимули для купівлі юридич. і фізичними особами цінних паперів уряду, то державні позики, мобілізуючи вільні кошти на ринку позикового капіталу, обмежують можливості одерж. кредиту приватними фірмами. Фірми особливо невеликі та середні, не є для банків такими надійними позичальниками, як державні органи. Збільш. попиту на ринку позикового капіталу через нові державні позики сприяє подорожчанню кредиту – зростанню облікової ставки. Особливо складними є наслідки зовнішніх позик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]