Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

23.Розвиток фінансів в індустріальній економіці.

Індустріальна ЕК-ка починається з 18 до сер 20 ст. У цей період відбулися буржуа революції, в результаті яких буржуазія добивається права на створ умов для роз-ку ринкових відносин, для невтруч. держ. в ЕК-ку, добивається права пром-вої і торгівельної експансії.

Практично повністю фін відносин набули грош форми. Відбулось запровадж. прибуткового оподаткув, при якому розмір под. залежить від величини дох, а не виду діяльн.спочатку сформ сист індивідуального оподаткув, а потім зяв под. на прибуток корпорацій.

У період індустріальної ЕК-ки розвивається с-ма соц страхув.. І тому внески на соц страх почали почали включатись в податкову с-му. У с-мі держ видатків відбуваються постійні зміни:

1. політика невтруч. держ. в ЕК процеси змінюється активним зрост.м держ видатків по фін-нню окремих галузей ек-ки, с/г, по фінансуванню програм цільового роз-ку, по фін-нню наук-дослідних розробок, тобто поступово держ перетворюється в найбільшого банкіра, споживача, підприємця, позичальника.

2. під впливом загостр. соц і демограф проблем вводиться с-ма соц витрат.

3. у зв’язку з тим, що була введена держ початкова і середня освіта (була потреба у кваліфікованій робочій силі) вводиться держ фінансув обов’язкового навч. в сер школах.

4. у с-мі держ видатків більшу роль починають відігравати видатки держ бюджету, що в країнах призводить до появи бюджетного дефіциту і держ боргу. З’являється нова стаття в держ видатках – погашеня держ. боргу.

5. в індустріальний період до фін відносини стали включати такі нові сфери як фінанси приватних підприємств, фін ринок, страхув. і фінанси домогосподарств.

24.Загальні тенденції розвитку фінансів у постіндустріальний період.

Основні тенденції:

- прискор. розвитку фін сис-ми і запровадж. нових фін інструментів, поява нових фін інституцій, при цьому може відбуватися певний відрив фін від економіки унаслідок того, що фін активи поч обертатись поза економікою, стаючи предметом спекуляцій;

- глобалізація ек, що призводить до формув. світового фін простору, при цьому відбувається уніфікація фін законодавства в окремих кр. Поряд з нац. фін законодав форм міжнародне ек право. Інтернаціоналізація фін ринку;

- запровадж інформаційних технологій, що прискорює кругообіг фін ресурсів (розрахунки з різними суб'єктами, що знах в різних кінцях світу займають декілька секунд; на зміну документарній формі фін інструментів приходять бездокументарнні – електронні);

- у цей період у зв’язку з загостр.м проблеми «старіння насел.» розвивається проблема соц гарантій, у зв’язку з цим поряд з держ пенсійним забезпеч.м форм накопичувальні фонди, тобто це недерж пенсійні фонди;

- зміни у структурі фін с-ми. Держ фінанси під впливом процесу глобалізації поступово поч втрачати свою провідну роль. Найбільш динамічно розвивається фін ринок та фінанси ТНК. Відбуваються процеси глобалізації фін ринку, що в кінцевому рахунку призводить до зрост. обсягів світових фін потоків;

- зміни у структурі держ видатків: збільш обсяги фінансув. в людський капітал, перш за все фундаментальну науку; збільш витрати на освіту, на охорону здоров’я, на довкілля, витрати на зовнішнє навколишнє середовище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]