Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 3. Особливості правового регулювання

використання природних ресурсів в умовах

надзвичайного стану

Правовий режим надзвичайного стану відповідно до ст. 1 Зако­ну України від 16 березня 2000 р. "Про правовий режим надзвичай­ного стану"1 визначається як особливий правовий режим, який мо­же тимчасово впроваджуватися в Україні чи в окремих її місцевос-

1 Відомості Верховної Ради України. — 2000. — № 23. — Ст. 176.

351

тях при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або при­родного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призве­ли чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створю­ють загрозу життю і здоров'ю громадян, і передбачає надання від­повідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров'я громадян, нормального функціонування національної економіки, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, захисту кон­ституційного ладу, а також допускає тимчасове, зумовлене загро­зою, обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод грома­дян та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Правовий режим надзвичайного стану може бути впроваджений у зв'язку з виникненням надзвичайної екологічної ситуації. У цьо­му разі щодо екологічно ураженого природного комплексу може бути встановлений особливий режим природокористування. Слід мати на увазі, що надзвичайний стан — це особливий правовий ре­жим, який має у своєму арсеналі такі засоби реагування, які згідно зі ст. 64 Конституції можуть передбачати обмеження прав людини. Це стосується і прав на використання природних ресурсів. Тому надзвичайний стан впроваджується лише за реальної загрози еко­логічній безпеці, усунення якої іншими засобами є нераціональ­ним. Йдеться про особливо тяжкі надзвичайні ситуації техногенно­го та природного характеру (стихійні лиха, катастрофи, особливо великі пожежі, застосування засобів ураження, пандемій, панзоотій тощо), що створюють загрозу життю і здоров'ю значних верств на­селення.

Надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях запро­ваджується указом Президента України, який підлягає затверджен­ню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звер­нення Президента України. Пропозиції Президентові щодо впровад­ження надзвичайного стану у зв'язку з виникненням особливо не­безпечної надзвичайної екологічної ситуації подає Кабінет Міністрів України. Надзвичайний стан в Україні може бути впроваджений на строк не більше ЗО діб і не більше 60 діб — в окремих її місцевостях. Щоправда, у разі необхідності надзвичайний стан може бути продов­жений указом Президента України з наступним затвердженням Вер­ховною Радою України, але не більш як на ЗО діб.

Специфіка управління екологічно ураженими природними ком­плексами за правового режиму надзвичайного стану передбачає пе­редачу певних повноважень Головному управлінню сил цивільної оборони Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Ука­зом Президента про впровадження правового режиму надзвичай­ного стану, затвердженим законом України, органам управління відповідної території можуть надаватися додаткові повноваження, необхідні для нормалізації екологічної ситуації, можуть створюва-

352

тися оперативні штаби на чолі з комендантами відповідних терито­рій. Природноресурсове законодавство, яке суперечить правовому режиму надзвичайного стану, тимчасово не застосовується.

В ст. 17 Закону "Про правовий режим надзвичайного стану" пе­редбачаються можливості встановлення таких обмежень у зв'язку з виникненням надзвичайної екологічної ситуації: тимчасова чи без­поворотна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання; тимчасова заборона використання земельних ресурсів для створен­ня нових підприємств чи розширення діючих, впровадження пра­вового режиму карантину, проведення інших необхідних санітар­них та протиепідеміологічних заходів (зокрема обмежень чи забо­рон на використання природних ресурсів); мобілізація та викорис­тання природних ресурсів підприємств, установ та організацій, не­залежно від форм власності; зміна режиму роботи підприємств, ус­танов та організацій усіх форм власності з урахуванням потреб усу­нення негативних наслідків надзвичайної екологічної ситуації. Рек­візиція природних ресурсів здійснюється за умови відшкодування власникам їх повної вартості.

Специфікою правового режиму використання природних ресур­сів в умовах надзвичайного стану є те, що такий правовий режим визначається указом Президента України про впровадження над­звичайного стану, а також актами державних органів, уповноваже­них здійснювати управління в умовах надзвичайного стану, зокре­ма Міністерства надзвичайних ситуацій України, Міністерства охо­рони здоров'я України, Мінприроди, місцевих рад, штабів цивіль­ної оборони тощо.