Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

Глава 7

Правове регулювання використання земельних ресурсів

§ 1. Земельні відносини в умовах сучасної земельної реформи

Сучасна земельна реформа триває з початку 90-х років XX ст. її передумовами стали зокрема повна монополізація державою влас­ності на землю; відсутність плати за землю як одного із засобів за­безпечення раціонального використання земель країни; відсутність у працівників мотивації до інтенсивної праці на землі тощо1. Ре­формування земельних відносин — складний процес. Він охоплює всі галузі економіки і сфери суспільства, тим самим визначаючи роль і місце земельної реформи в загальній системі соціально-еко­номічних перетворень. Земельна реформа — це комплекс правових, економічних, технічних і організаційних заходів, здійснення яких має на меті удосконалення земельних відносин, перехід до нового земельного ладу, адекватного характеру соціально орієнтованої ринкової економіки країни2.

Першими актами реформи були постанова Верховної Ради УРСР від 18 грудня 1990 р. "Про земельну реформу"3 і ЗК 1990 р. Ці законодавчі акти створили основу реформи, визначивши її ос­новні постулати: земельна реформа є складовою економічної ре­форми, оскільки без її здійснення неможливий перехід до ринко­вих відносин; усі землі України проголошувалися об'єктом земель­ної реформи. Основні завданнями земельної реформи стали: пере­розподіл земель, створення умов для рівноправного розвитку різ­них форм господарювання на землі, формування багатоукладної економіки, запровадження раціонального використання та охоро­ни земель.

Земля надавалась громадянам України у довічне успадковуване володіння для ведення селянського (фермерського) господарства, особистого підсобного господарства, будівництва та обслуговуван­ня житлового будинку і господарських будівель, садівництва, га-

ражного будівництва, а також для традиційних народних промис­лів. В усіх інших випадках і для всіх інших цілей земля надавалась громадянам і юридичним особам у постійне або тимчасове корис­тування. Різновидом права тимчасового користування земельною ділянкою стала оренда.

Закон України від ЗО січня 1992 р. "Про форми власності на землю"1 встановив державну, колективну і приватну власність на землю. Всі форми власності визнавалися рівними. Це була історич­на подія в розвитку як земельних правовідносин, так і законодавс­тва в цілому. Але Закон визначав форми власності на землю, не розкриваючи їх змісту. Цю прогалину було усунуто прийняттям но­вої редакції З К від 13 березня 1992 р.2.

Згідно з цим нормативним актом громадяни України вже мали право на одержання у власність земельних ділянок для: ведення се­лянського (фермерського) господарства; ведення особистого під­собного господарства; будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель (присадибна ділянка); садівниц­тва; дачного і гаражного будівництва. Вони набували право влас­ності на земельні ділянки у разі: одержання їх у спадщину; одер­жання землі у спільному майні подружжя; купівлі-продажу, дару­вання та обміну. Водночас ЗК в редакції 1992 р. містив деякі обме­ження права розпорядження земельною ділянкою приватним влас­ником. Так, цим документом встановлювався шестирічний морато­рій на продаж земельних ділянок, набутих у власність. За власни­ками зберігалося право передати земельну ділянку у спадщину або повернути її тій раді, яка її надала. Дія цього мораторію була зупи­нена Декретом Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 р. № 15-92 "Про приватизацію земельних ділянок"3, який дозволяв від­чуження земельних ділянок (крім земель, наданих у колективну власність, та земель, наданих у власність громадян для ведення се­лянського (фермерського) господарства).

Значну роль в системі заходів щодо реформування земельних відносин в аграрній сфері економіки відіграла колективна форма власності. При цьому важливим був підхід, за якого з'ясування юридичної природи права колективної власності на землю виходи­ло з того, що передача земель у колективну власність мала харак­тер проміжного етапу земельної реформи. Основне завдання цього етапу полягало в забезпеченні поступового, максимально безкон­фліктного переходу від державної до приватної власності на землі сільськогосподарського призначення. Нормативну базу, яка забез­печила цю сферу земельної реформи, становлять укази Президен­та України.

Указами Президента України від 10 листопада 1994 р. № 666/94 "Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у

1 Див.: Заєць О. 1. Правові аспекти земельної реформи в Україні: Авторе* дис канд. юрид. наук — К., 1999. — СІ. ' '"

2 Див.: Федоров В. Земельна реформа в Україні: стан, проблеми перспективи // Еко­ номічний часопис. — 1999. — № 6. С. 22.

3 Відомості Верховної Ради УРСР. — 1991. — № 10. — Ст. 100.

142

Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 18. — Ст. 225. ! Там само. - 1992. - № 25. - Ст. 354. 1 Там само. - 1993. - № 10. - Ст. 79.

143

сфері сільськогосподарського виробництва"1, від 8 серпня 1995 р. № 720/95 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям"2 передбачається паювання земель, які належали на праві колектив­ної власності сільськогосподарським підприємствам і організаціям.

Право на земельну частку (пай) — це земельна частка не визна­чена в натурі (на місцевості), на яку має право член підприємства та прирівняні до нього особи. Кожному члену підприємства, коо­перативу, товариству видавався спеціальний документ — сертифі­кат на право власності на земельну частку (пай) з визначенням її розміру в умовних кадастрових гектарах, а також у вартісному ви­раженні. Сертифікат підтверджував не право приватної власності члена колективного сільськогосподарського підприємства на саму ділянку в натурі, а лише право вимоги на виділ на місцевості зе­мельної ділянки в розмірі земельної частки (паю).

Визначним моментом в житті села і підсумком всієї підготовчої нормативної бази став Указ Президента Українивід 3 грудня 1999 р. № 1529/99 "Про невідкладні заходи щодо прискорення реформу­вання аграрного сектора економіки"3, яким було передбачено в пе­ріод грудня 1999 р. — квітня 2000 р. реформування колективних сільськогосподарських підприємств на основі приватної власності на землю і майно шляхом забезпечення всім членам колективних сільськогосподарських підприємств права вільного виходу з цих під­приємств із земельними частками (паями) і майновими паями і створення на їхній основі приватних (приватно-орендних) підпри­ємств, селянських (фермерських) господарств, господарських това­риств, сільськогосподарських кооперативів, інших суб'єктів госпо­дарювання, заснованих на приватній власності. Отже, паювання зе­мель колективних сільськогосподарських підприємств призвело до їх реструктуризації, коли на базі одного колективного підприємства створювалося одне або кілька юридичних осіб ринкового типу.

Не залишилися без уваги реформаторів і питання земельних ді­лянок несільськогосподарського призначення. Указами Президента України робилися спроби ввести в земельний обіг якомога більше категорій земель. Так, правові підстави, способи і порядок набуття права власності на землю і розпорядження юридичних осіб визна­чалися в указах Президента України від 14 жовтня 1993 р. № 456/93 "Про приватизацію об'єктів незавершеного будівництва" (Указ втратив чинність. Нині діє Закон України від 14 вересня 2000 р. "Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівниц­тва")4, від 29 грудня 1993 р. № 612/93 "Про приватизацію автоза­правних станцій, що реалізують пально-мастильні матеріали ви­ключно населенню"5, від 12 липня 1995 р. № 606/95 "Про прива-

тизацію та оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення для здійснення підприємницької діяльності'", від 19 січня 1999 р. № 3299 "Про продаж земельних ділянок несільського­сподарського призначення"2, від 4 лютого 2000 р. № 168/2000 "Про заходи щодо розвитку та регулювання ринку земель населених пун­ктів, інших земель несільськогосподарського призначення"3.

Прийняття зазначених указів внесло зміни в правове регулюван­ня земельних відносин. Розширилося коло земель несільськогоспо­дарського призначення, які можуть переходити в приватну влас­ність, суб'єктів права приватної власності на землю. Запроваджував­ся новий спосіб приватизації земель — продаж через аукціон чи на інших конкурентних засадах, розширювався перелік державних ор­ганів, які мають право передавати земельні ділянки у приватну власність. Рішення про приватизацію земельних ділянок під об'єк­тами незавершеного будівництва та автозаправними станціями приймалися не тільки місцевими радами, як це мало місце щодо ре­шти земель, а й Фондом державного майна України, його регіо­нальними відділеннями і представництвами за участю Державного комітету України по земельних ресурсах, його органів на місцях.

З метою визначення основних принципів реформування зе­мельних відносин на основі раціонального та ефективного викори­стання землі, гарантування громадянам, юридичним особам, тери­торіальним громадам сіл, селищ і міст права власності на землю, формування механізму регулювання земельних відносин і держав­ного управління земельними ресурсами Указом Президента Украї­ни від 30 травня 2001 р. № 372/2001 були затверджені Основні на­прями земельної реформи в Україні на 2001—2005 р.4. В цьому до­кументі передбачено, що реалізація напрямів земельної реформи здійснюватиметься поетапно: перший етап (2001—2002 pp.) — здій­снення правових, організаційних, технологічних та інформаційно-освітніх заходів, спрямованих на поглиблення якісних змін у зе­мельних відносинах без суттєвих фінансових витрат, і формування законодавчої та економічної бази для другого етапу; другий етап (2003—2005 pp.) — здійснення заходів щодо оптимізації землекори­стування та посилення охорони земель, виконання яких вимагати­ме відповідних капіталовкладень та матеріальних витрат.

Сучасна земельна реформа має базуватися на принципах: не­порушності права приватної власності на землю; включення зем­лі у ринковий обіг; соціальної справедливості у перерозподілі зе­мель, що перебувають у державній та комунальній власності; по­єднання високої економічної ефективності та екологічної безпеки використання земель; узгодженості темпів і основних напрямів реформування земельних відносин та відносин в аграрному сек­торі економіки.

Урядовий кур'єр. — 1994. — 15 лист. Там само. — 1995. — 16 лист. Там само. — 1999. — 8 груд. Голос України. — 1993. — 19 груд. Там само. — 1994. — 11 січ.

1 Урядовий кур'єр. — 1995. — 16 лист. ! Там само. — 1999. — 23 січ. 1 Там само. — 2000. — 16 лют. 4 Там само. — 2001. — 2 черв.

144

145

Значна роль в процесі реформування земельних відносин відве­дена державі, яка має сприяти: подальшому розвитку відносин влас­ності на землю; удосконаленню земельних відносин у сільськогоспо­дарському виробництві; реформуванню земельних відносин у містах та інших населених пунктах; розвитку ринку земель; розвитку кре­дитування під заставу землі, в тому числі іпотечного кредитування; удосконаленню порядку справляння плати за землю; удосконаленню моніторингу земель, порядку ведення державного земельного кадас­тру та оцінки земель; землевпорядному забезпеченню проведення земельної реформи; підвищенню ефективності державного управлін­ня земельними ресурсами; поліпшенню організації контролю за ви­користанням та охороною земель; удосконаленню нормативно-пра­вової і методичної бази розвитку земельних відносин.

На сучасному етапі земельної реформи прийнятий ЗК 2001 p., принципово новий правовий акт, спрямований на ефективне регу­лювання земельних відносин в умовах ринкової економіки. Цей Кодекс дозволяє визначити мету і завдання державної політики у сфері регулювання земельних відносин, принципи формування цих відносин і розвитку ринку землі1.

Новим кроком у здійсненні земельної реформи стало прийнят­тя відповідно до вимог ЗК законів України: від 5 червня 2003 р. "Про іпотеку"2, від 19 червня 2003 р. "Про державний контроль за використанням та охороною земель"3, від 19 червня 2003 р. "Про охорону земель"4, від 22 травня 2003 р. "Про землеустрій"5, від 5 червня 2003 р. "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) зе­мельних ділянок власникам земельних часток (паїв)"6, від 19 черв­ня 2003 р. "Про фермерське господарство"7, від 15 травня 2003 р. "Про особисте селянське господарство"8, від 27 листопада 2003 р. "Про використання земель оборони"9, а також нової редакції Зако­ну "Про оренду землі" від 2 жовтня 2003 р.'°.