Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 4. Особливості правового режиму використання природних ресурсів

вільних економічних зон туристсько-рекреаційного типу

Правовий режим природних рекреаційних ресурсів вільних еко­номічних зон (далі — ВЕЗ) визначається, крім природноресурсово-го законодавства, також спеціальним законодавством про ВЕЗ. Програмою розвитку в Україні спеціальних (вільних) економічних зон і територій із спеціальним режимом інвестиційної діяльності на період до 2010 року, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 1999 р. № 1756і, передбачається створення туристсько-рекреаційних зон і встановлюються загальні вимоги до їх правового режиму. Ці зони повинні мати унікальний рекреацій­ний потенціал, розвинуту мережу комунікацій, матеріально-техніч­ну базу для рекреаційної діяльності, достатню кількість об'єктів со­ціальної інфраструктури.

Загальні засади створення ВЕЗ визначені у Законі України від 13 жовтня 1992 р. "Про загальні засади створення і функціонуван­ня спеціальних (вільних) економічних зон"2. Згідно із ст. 1 цього Закону ВЕЗ — це частина території України, на якій встановлю­ються і діють спеціальний правовий режим економічної діяльності і порядок застосування та дії законодавства України. На території ВЕЗ встановлюються податкові, митні, валютно-фінансові пільги, спрямовані на розвиток визначеного пріоритетного виду діяльнос­ті (наприклад, рекреаційної). Правовий режим кожної окремої ВЕЗ встановлюється спеціальним законом, прийнятим Верховною Ра­дою України. Серед видів ВЕЗ, що можуть створюватися в Украї­ні, ст. З вказаного Закону визначає туристсько-рекреаційні. Ту­ристсько-рекреаційні зони — це ВЕЗ, які створюються в регіонах, що мають багатий природний, рекреаційний та історико-культур-ний потенціал, з метою ефективного його використання і збере­ження, а також активізації підприємницької діяльності (в тому чис­лі із залученням іноземних інвесторів) у сфері рекреаційно-турис­тичного бізнесу.

Для створення ВЕЗ необхідно подати до Кабінету Міністрів Укра­їни: рішення місцевої ради і місцевої державної адміністрації про створення ВЕЗ чи їхню згоду; проект положення про правовий ре­жим і найменування ВЕЗ; точний опис кордонів і мапу ВЕЗ; техні-ко-економічне обґрунтування створення ВЕЗ; проект Закону про створення ВЕЗ. Після розгляду цих документів Кабінет Міністрів Ук­раїни подає висновок з цього питання до Верховної Ради України.

Специфікою управління рекреаційними ресурсами ВЕЗ є те, що повноваження у цій галузі має орган господарського розвитку і уп-

1 Відомості Верховної Ради України. — 2000. -№ 36. — Ст. 299.

2 Там само. - 2001. - № 31. - Ст. 145. 1 Там само. - 2001. - № 32. - Ст. 169.

1 Офіційний вісник України. — 1999. — № 39. — С 49.

■ Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 50. — Ст. 676.

326

327

равління ВЕЗ, що утворюється за участю суб'єктів ВЕЗ. Згідно зі ст. 11 Закону "Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) екеномічних зон" до виключної компетенції органу господарського розвитку і управління ВЕЗ зокрема нале­жать: визначення перспективних напрямів розвитку ВЕЗ; упоряд­кування і надання суб'єктам ВЕЗ у користування земельних діля­нок та природних рекреаційних ресурсів на території ВЕЗ; видача дозволів суб'єктам ВЕЗ на будівництво нових об'єктів, у тому чис­лі рекреаційних. ВЕЗ ліквідується по закінченні терміну, на який вона створена, або достроково шляхом прийняття Верховною Ра­дою України закону про ліквідацію ВЕЗ.

Слід мати на увазі, що територія ВЕЗ, навіть якщо це ВЕЗ ту­ристсько-рекреаційного типу, не є рекреаційною зоною, як це виз­начено у ст. 63 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища", адже територія ВЕЗ може продовжувати використо­вуватися для житлової і громадської забудови, промислових та ін­ших цілей. Вона може розташовуватися на землях різних категорій: житлової та громадської забудови, лісового і водного фондів, оздо­ровчого призначення, промисловості, транспорту, зв'язку, енерге­тики, оборони й іншого призначення. Тобто оголошення певної території ВЕЗ туристсько-рекреаційного типу визначає тільки фун­кціональну спрямованість економічного режиму цієї ВЕЗ, але не означає переведення всієї землі ВЕЗ у землі рекреаційного призна­чення чи створення рекреаційної зони згідно з Законом "Про охо­рону навколишнього природного середовища". У такому випадку можна говорити про те, що рекреаційна спрямованість є профіль­ною для цієї території, тому на ній встановлено пріоритет рекреа­ційного природокористування.

Правовий режим ВЕЗ туристсько-рекреаційного типу може пе­редбачати розширення території рекреаційних зон, забезпечення їхнього правового режиму. Законом про таку ВЕЗ встановлюється особливий правовий режим рекреаційного природокористування у межах ВЕЗ. Особливість полягає вже у тому, що виключне право на розпорядження природними рекреаційними ресурсами держав­ної і комунальної власності ВЕЗ належить спеціально створеній ад­міністрації цієї зони.

Положенням про критерії визначення пріоритетних видів еко­номічної діяльності в спеціальних (вільних) економічних зонах та на територіях зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності і порядок їх застосування, затвердженим наказом Міністерства еконо­міки і Міністерства фінансів України від 14 березня 2000 р. № 28/5 Г, для туристсько-фекреаційних зон передбачені такі критерії: ефективне використання місцевих рекреаційних ресурсів; розвиток сфери послуг для обслуговування відпочиваючих; розвиток вироб­ництв, що обслуговують туристсько-рекреаційні підприємства; роз­виток систем транспорту, виробничої і соціальної інфраструктури.

1 Офіційний вісник України. — 2000. — № 14. — С 81.

328

Міністерство економіки України, Державна податкова адмініс­трація України, Міністерство фінансів України, Державна митна служба України, а також спеціальні адміністрації ВЕЗ здійснюють моніторинг дотримання правового режиму ВЕЗ відповідно до По­рядку здійснення моніторингу за функціонуванням спеціальних (вільних) економічних зон і територій пріоритетного розвитку та дотриманням умов спеціальних режимів їх діяльності, затвердженого наказом Міністерства економіки України, Державної митної служби України, Державної податкової адміністрації України і Міністерства фінансів України від 20 вересня 1999 р. № 114/600/496/22 Г.

Концепція створення спеціальних (вільних) економічних зон в Україні передбачає створення ВЕЗ туристсько-рекреаційного типу в Карпатах, Одеській області, Автономній Республіці Крим. Однак на сьогодні в Україні створена лише одна ВЕЗ туристсько-рекреа­ційного типу — "Курортополіс Трускавець"2.

ВЕЗ створена у межах адміністративно-територіальних кордонів міста Трускавець на 20 років для розвитку курортно-рекреаційного потенціалу Трускавця і залучення інвестицій у туристську галузь. На території цієї ВЕЗ встановлений спеціальний пільговий мит­ний, податковий та інвестиційний режим, що передбачає розвиток рекреаційної діяльності. Правовий режим цієї ВЕЗ конкретизова­ний у Положенні про спеціальну економічну зону туристсько-рек­реаційного типу "Курортополіс Трускавець", затвердженому поста­новою Кабінету Міністрів України від 9 серпня 1999 р. № 14413. Це Положення передбачає особливий правовий режим використання наявних природних рекреаційних ресурсів. Зокрема дозволи на спеціальне використання природних рекреаційних ресурсів нада­ються на конкурсній основі. Інвестиційні проекти щодо викорис­тання природних рекреаційних ресурсів підлягають розгляду і зат­вердженню згідно з Порядком розгляду і затвердження інвестицій­них проектів, що реалізуються на території спеціальної економіч­ної зони туристсько-рекреаційного типу "Курортополіс Труска­вець", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2000 р. № 15074.

' Офіційний вісник України. - 1999. - N° 41. - С 49.

1 Закон України від 18 березня 1999 р. "Про спеціальну економічну зону туристсько-рекреаційного типу "Курортополіс Трускавець" // Відомості Верховної Ради України. — 1999. - № 18. - Ст. 139.

! Офіційний вісник України. - 1999. - № 32. - С 88.

4 Там само. - 2000. - № 40. - С 56.

329