Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

Глава 15

Правове регулювання використання

курортних, оздоровчих та лікувальних

об'єктів і територій

§ 1. Поняття та види природних лікувальних ресурсів і комплексів

Правове регулювання використання природних лікувальних ре­сурсів — давно відомий інститут природноресурсового права. Від­повідно до ст. 60 Закону України від 25 червня 1991 р. "Про охо­рону навколишнього природного середовища"1 курортні та ліку­вально-оздоровчі зони включаються до єдиної системи природних комплексів, що підлягають особливій охороні. Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі України на 2000—2015 роки, затверджена Законом України від 21 вересня 2000 р.,2 курортні та лікувально-оздоровчі природні комплекси визначає як невід'ємну складову національної екологічної мережі.

Щоправда, спочатку законодавство не було достатньо послідов­ним у розмежуванні правових інститутів використання природних лікувальних і природних рекреаційних ресурсів. Не проводилося чіткої межі і між правовим режимом курортних і лікувально-оздо­ровчих зон. Згідно зі ст. 62 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища" курортними і лікувально-оздоровчими зонами визнаються території, які мають виражені природні ліку­вальні чинники: мінеральні джерела, кліматичні та інші умови, сприятливі для лікування та оздоровлення людей. У зв'язку з прий­няттям Закону України від 5 жовтня 2000 р. "Про курорти"3 було поглиблено законодавче розмежування правових режимів курортів, лікувально-оздоровчих місцевостей і рекреаційних зон. Така мо­дель правового регулювання значно посилилась після прийняття нового ЗК, який розділив колись єдину категорію земель природо­охоронного, оздоровчого та рекреаційного призначення на три різ­ні категорії: землі природно-заповідного фонду та іншого природо­охоронного призначення, землі оздоровчого призначення та землі рекреаційного призначення. Отже, у чинному законодавстві вибу­довано більш-менш послідовну концепцію диференційованого правового регулювання використання природних лікувальних і природних рекреаційних ресурсів. Відтепер якщо природні ресурси

' Відомості Верховної Ради України. — 1991. — № 41. — Ст. 546. 1 Там само. - 2000. - № 47. - Ст. 405. ' Там само. - 2000. - № 50. - Ст. 435.

290

291

мають лікувальні якості, їх використання регулюється курортним законодавством, якщо вони мають тільки рекреаційні якості, але не мають лікувальних якостей — рекреаційним.

Закон передбачає кілька правових режимів природних лікуваль­них комплексів: правовий режим курортів, курортних зон, ліку­вально-оздоровчих зон і лікувально-оздоровчих місцевостей. Згід­но зі ст. 1 Закону "Про курорти" курорт — це освоєна природна територія на землях оздоровчого призначення, що має природні лі­кувальні ресурси, необхідні для їх експлуатації будівлі та споруди з об'єктами інфраструктури, використовується з метою лікування, медичної реабілітації, профілактики захворювань та для рекреації і підлягає особливій охороні. Закон визначає також поняття ліку­вально-оздоровчої місцевості як природну територію, що має міне­ральні та термальні води, лікувальні грязі, озокерит, ропу лиманів та озер, кліматичні та інші природні умови, сприятливі для ліку­вання, медичної реабілітації та профілактики захворювань.

Необхідно відзначити деякі зміни у категоріальному апараті ку­рортного права. Якщо у ст. 62 Закону "Про охорону навколишньо­го природного середовища" йшлося про курортні і лікувально-оз­доровчі зони, то у Законі "Про курорти" використовуються термі­ни "курорт" та "лікувально-оздоровча місцевість". Визначення ку­рортних і лікувально-оздоровчих зон, подане у ст. 62 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища", майже збігаєть­ся з визначенням лікувально-оздоровчих місцевостей, наведеним у ст. 1 Закону "Про курорти". Отже, правовий режим лікувально-оз­доровчих зон і лікувально-оздоровчих місцевостей є тотожним.

Щодо поняття курортної зони, то Закон "Про курорти" перед­бачає поділ округу санітарної охорони курорту на три зони. Право­вий режим цих зон не збігається з правовим режимом курортної зони згідно зі ст. 62 Закону "Про охорону навколишнього природ­ного середовища", крім того, термін "курорт" використовується у Законі "Про курорти" у зовсім іншому правовому значенні. На­решті, у ч. 4 ст. 62 Закону "Про охорону навколишнього природ­ного середовища" міститься відсильна норма: оголошення природ­них територій курортними чи лікувально-оздоровчими зонами здійснюється відповідно до законодавства України, тобто відповід­но до законодавства про курорти. Отже, видається, що правовий режим курортних зон втратив самостійне значення з набранням чинності Законом "Про курорти".

Слід звернути увагу на розмежування правових режимів курор­тів і лікувально-оздоровчих місцевостей згідно з Законом "Про ку­рорти". Лікувально-оздоровча місцевість — це просто природний комплекс, який має природні лікувальні ресурси. Курорт — це ос­воєна лікувально-оздоровча місцевість на землях оздоровчого приз­начення, тобто місцевість, яка має необхідну оздоровчу інфраструк­туру. Вимоги до такої інфраструктури визначаються Державними санітарними правилами розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів, затвердженими наказом Міністерства охорони

292

здоров'я України від 19 червня 1996 р. № 172, ДБН 360-92 Місто­будування. Планування і забудова міських і сільських поселень, а також Державними санітарними правилами планування та забудови населених пунктів, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19 червня 1996 р. № 173. Тільки лікувально— оздоровча місцевість, яка розташована на землях оздоровчого приз­начення, має оздоровчу інфраструктуру і відповідає вимогам зазна­чених нормативних актів, може бути визнана курортом.

Важливою категорією курортного права є природні лікувальні ресурси. Правовий режим природних лікувальних ресурсів визна­чає відповідний правовий режим природних лікувальних комплек­сів. Згідно зі ст. 6 Закону "Про курорти" до природних лікувальних ресурсів належать мінеральні і термальні води, лікувальні грязі та озокерит, ропа лиманів та озер, морська вода, природні об'єкти і комплекси зі сприятливими для лікування кліматичними умовами, придатні для використання з метою лікування, медичної реабіліта­ції та профілактики захворювань. Закон не дає загального визна­чення природних лікувальних ресурсів, а лише перелічує їх можли­ві види. Водночас ст. 62 Закону "Про охорону навколишнього при­родного середовища" наводить таку визначальну ознаку природних лікувальних ресурсів, як лікувальна якість.

Як вбачається з переліку природних лікувальних ресурсів, наве­деного у ст. 6 Закону "Про курорти", природні лікувальні ресурси за своєю фізичною та екологічною природою не є якимось окремим видом природних ресурсів — це ті самі ресурси надр, землі, водних об'єктів, рослинного світу, тваринного світу, атмосферного повітря, клімату тощо, які вирізняються серед інших аналогічних природних ресурсів лише однією істотною ознакою — природною лікувальною якістю. Зміст лікувальної якості розкривається у ст. 6 Закону "Про курорти". Це — придатність природних ресурсів для лікування, ме­дичної реабілітації та профілактики захворювань. Усі природні ре­сурси, придатні для лікування та оздоровлення, є природними ліку­вальними ресурсами. Правовий режим природних лікувальних ре­сурсів має перевагу перед правовим режимом природних рекреацій­них ресурсів. Тобто якщо природні ресурси мають одночасно і лі­кувальну, і рекреаційну якість — вони визнаються природними лі­кувальними ресурсами, а не природними рекреаційними ресурсами. Річ у тім, що далеко не всі природні рекреаційні ресурси мають лі­кувальну якість, але більшість природних лікувальних ресурсів ма­ють рекреаційну якість. Визначення лікувальної якості природних ресурсів здійснюється Мінприроди, Державним комітетом природ­них ресурсів, Державним департаментом з питань діяльності курор­тів Міністерства охорони здоров'я України1 при веденні робіт з фор­мування державного кадастру природних лікувальних ресурсів.

' Діє на підставі Положення про Державний департамент з питань діяльності курор­тів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2001 р. № 425 // Офіційний вісник України. - 2001. - N° 20. — С 91.

293

За лікувальною якістю та господарською цінністю Закон поді­ляє природні ресурси на особливо цінні та унікальні і загальнопо-ширені природні лікувальні ресурси. До особливо цінних та уні­кальних природних лікувальних ресурсів належать ресурси, які рід­ко (не часто) зустрічаються на території України, мають обмежене поширення або невеликі запаси у родовищах та є особливо спри­ятливими і ефективними для використання з метою лікування, ме­дичної реабілітації та профілактики захворювань. До загальнопо-ширених природних лікувальних ресурсів Закон відносить ресурси, які зустрічаються в різних регіонах України, мають значні запаси та придатні для використання з метою лікування, медичної реабі­літації та профілактики захворювань. Стаття 39 Закону "Про охо­рону навколишнього природного середовища" поділяє природні ресурси на природні ресурси загальнодержавного і місцевого зна­чення. Зі змісту цієї статті випливає, що загальнопоширені природ­ні ресурси — це природні ресурси місцевого значення, а особливо цінні та унікальні природні ресурси — це природні ресурси загаль­нодержавного значення.

Слід пам'ятати про те, що природні лікувальні ресурси — це завжди природні ресурси з подвійним правовим режимом. На такі природні ресурси поширюється курортне законодавство, а також відповідне галузеве законодавство про надра, землі, води, атмос­ферне повітря, клімат, рослинний, тваринний світ тощо. Кожна із зазначених підгалузей природноресурсового права визначає свої критерії поділу природних ресурсів на ресурси загальнодержавного і місцевого значення. Ці режими можуть не збігатися, тобто може виникнути ситуація, коли відповідно до законодавства про надра ці корисні копалини належатимуть до корисних копалин місцевого значення, а згідно з курортним законодавством — до природних лі­кувальних ресурсів загальнодержавного значення.

Концепція розвитку санаторно-курортної галузі, схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2003 р. № 231-р,1 передбачає проведення медико-біологічної оцінки ліку­вальної якості природних лікувальних ресурсів для формування ринку природних лікувальних ресурсів, реалізації спеціального їх використання, залучення інвестицій у розвиток курортної справи України. Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечен­ня екологічної безпеки, затверджені постановою Верховної Ради України від 5 березня 1998 р.2, у галузі курортної справи передба­чають: розроблення документації, яка регламентуватиме якість природних лікувальних ресурсів (державні стандарти на всі складо­ві природних лікувальних ресурсів); розроблення та видання мапи і кадастрів усіх природних лікувальних ресурсів; здійснення дер­жавної програми моніторингу якості сучасного стану і використан-

ня природних лікувальних ресурсів; розроблення методики визна­чення граничних і оптимальних курортних і рекреаційних наванта­жень на території з урахуванням перспектив розвитку курортно— рекреаційного будівництва тощо.