Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 5. Державний кадастр територій та об'єктів природно-заповідного фонду і контроль за режимом їх використання

Визначення державного кадастру територій та об'єктів природ­но-заповідного фонду міститься у ст. 56 Закону "Про природно--заповідний фонд України". Це — система необхідних і достовірних відомостей про природні, наукові, правові та інші характеристики територій та об'єктів, що належать до складу природно-заповідно­го фонду. Державний кадастр територій та об'єктів природно-запо­відного фонду ведеться з метою оцінки складу та перспектив його розвитку, стану територій та об'єктів, що належать до нього, орга­нізації їх охорони й ефективного використання, планування науко­вих досліджень, а також забезпечення державних органів, заінтере­сованих підприємств, установ та організацій відповідною інформа­цією, необхідною для вирішення питань соціально-економічного розвитку, розміщення продуктивних сил та в інших цілях, передба­чених законодавством України.

284

Державний кадастр територій та об'єктів природно-заповідного фонду містить відомості про правовий статус, належність, режим, географічне положення, кількісні та якісні характеристики цих те­риторій та об'єктів, їх природоохоронну, наукову, освітню, вихов­ну, рекреаційну й іншу діяльність. Державний кадастр територій та об'єктів природно-заповідного фонду ведеться центральним орга­ном виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природно­го середовища та його органами на місцях за рахунок державного бюджету. Для ведення державного кадастру територій та об'єктів природно-заповідного фонду можуть також використовуватися кошти державного, республіканського Автономної Республіки Крим та місцевих фондів охорони навколишнього природного се­редовища.

Первинний облік кадастрових відомостей щодо територій та об'єктів природно-заповідного фонду здійснюється спеціальними адміністраціями територій та об'єктів загальнодержавного значен­ня, а також підприємствами, установами та організаціями, у відан­ні яких перебувають території та об'єкти природно-заповідного фонду місцевого значення, за їх рахунок. Формами кадастрової до­кументації є картки первинного обліку і державні кадастри терито­рій та об'єктів природно-заповідного фонду міст, районів, облас­тей, Автономної Республіки Крим та України. Зміст кадастрової документації та строки подання документів первинного обліку виз­начаються центральним органом виконавчої влади в галузі охоро­ни навколишнього природного середовища.

В ст. 62 Закону "Про природно-заповідний фонд України" пе­редбачається, що державний контроль за додержанням режиму те­риторій та об'єктів природно-заповідного фонду здійснює цен­тральний орган виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища, його місцеві органи та інші спеціально уповноважені державні органи. Контрольні функції за додержан­ням режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду здійснюються Державною екологічною інспекцією, яка є урядовим органом державного управління і діє у складі центрального органу виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного се­редовища. Державна екологічна інспекція діє на підставі Положен­ня про Державну екологічну інспекцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2001 р. № 1520 (в ре­дакції постанови від 16 червня 2004 р. № 770)1. Порядок здійснен­ня державного контролю за додержанням режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду визначається законодавством України.

Додержання режиму територій та об'єктів природно-заповідно­го фонду забезпечується також здійсненням громадського контро­лю. Громадський контроль здійснюють громадські інспектори з охорони навколишнього природного середовища, які здійснюють

1 Офіційний вісник України. — 2004. — № 24. — С 37.

285

свою діяльність відповідно до Положення про громадських інспек­торів з охорони довкілля, затвердженого наказом Міністерства еко­логії і природних ресурсів України від 27 лютого 2002 р. № 88і. оз" Певні контрольні функції щодо забезпечення режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду здійснюють працівники служби державної охорони природно-заповідного фонду України2. Основними завданнями служби державної охорони є: забезпечення додержання режиму охорони територій та об'єктів природно-запо­відного фонду України, а також попередження та припинення по­рушень природоохоронного законодавства. Виконуючи свої фун­кціональні обов'язки, працівники служби охорони мають право: вимагати від громадян і службових осіб пояснення у зв'язку з по­рушенням ними режиму територій та об'єктів природно-заповідно­го фонду, їх охоронних зон; перевіряти у громадян і службових осіб посвідчення на право перебування, використання природних ре­сурсів та здійснення іншої діяльності в межах відповідних терито­рій та об'єктів природно-заповідного фонду; доставляти порушни­ків природоохоронного законодавства у територіальні органи внут­рішніх справ чи до виконавчого комітету селищної, сільської ради з метою з'ясування особи; складати протоколи про порушення ад­міністративного законодавства в галузі охорони довкілля і викорис­тання природних ресурсів, надсилати їх відповідним органам для притягнення винних до відповідальності; інші права.