Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 5. Державний облік лісового фонду,

здійснення лісовпорядкування та ведення

державного лісового кадастру

Державний облік лісів і державний лісовий кадастр ведуться з метою ефективної організації охорони і захисту лісів, раціонально­го використання лісового фонду, відтворення лісів, здійснення систематичного контролю за якісними і кількісними змінами в лі­совому фонді та забезпечення рад, заінтересованих органів вико­навчої влади, лісокористувачів відомостями про лісовий фонд. Дер­жавний облік лісів і державний лісовий кадастр ведуться державни­ми органами лісового господарства на основі матеріалів лісовпо­рядкування, інвентаризації, обстежень і первинного обліку лісів за єдиною для України системою на кошти державного бюджету.

Державний облік лісів і державний лісовий кадастр містять сис­тему відомостей і документів про правовий режим лісового фонду, розподіл його між користувачами, якісний і кількісний стан лісо­вого фонду, поділ лісів за групами та віднесення до категорій за-хисності, економічну оцінку та інші дані, необхідні для раціональ­ного ведення лісового господарства і оцінки результатів господар­ської діяльності в лісовому фонді.

Лісовпорядкування складається з системи державних заходів, спрямованих на забезпечення ефективної охорони і захисту, раціо­нального використання, підвищення продуктивності лісів та їх від­творення, оцінки лісових ресурсів, а також підвищення культури ведення лісового господарства. Лісовпорядкування на всій терито­рії України здійснюється державними лісовпорядними службами за кошти державного бюджету.

Лісовпорядкування включає такі заходи: визначення меж і внут­рішньогосподарську організацію території лісового фонду, що пе-

242

ребуває у користуванні постійних лісокористувачів; виконання то­пографо-геодезичних робіт і спеціального картографування лісів; інвентаризацію лісового фонду з визначенням порідного і вікового складу деревостанів, їх стану, якісних і кількісних характеристик лісових ресурсів; виявлення деревостанів, що потребують рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства, визначення заходів щодо відновлення лісів і лісорозведення, меліорації, охорони та за­хисту лісів тощо, а також порядку і способів проведення цих робіт; обгрунтування поділу лісів на групи і віднесення їх до категорій за-хисності; обчислення розрахункової лісосіки, обсягів рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства, та обсягів викорис­тання інших видів лісових ресурсів та інші лісовпорядні дії.

Відповідно до ЗК і Закону "Про плату за землю" використання землі є платним. Цей Закон визначає розміри та порядок плати за використання земельних ресурсів, а також напрями використання коштів, що надійшли від плати за землю, відповідальність платни­ків та контроль за правильністю обчислення і справляння земель­ного податку.

Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки зе­мель. Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та зем­лекористувачі, крім орендарів та інвесторів — учасників угоди про розподіл продукції, сплачують земельний податок. Розмір земель­ного податку не залежить від результатів господарської діяльності власників землі та землекористувачів.

За земельні ділянки, надані в оренду, стягується орендна плата. Розмір, строки і форма внесення орендної плати за землю встанов­люються за згодою сторін у договорі оренди. Орендна плата може справлятися у грошовій, натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах. Орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у державній і комунальній власності, справляєть­ся виключно у грошовій формі.

Податок за земельні ділянки, надані на землях лісового фонду, справляється як складова плати за використання лісових ресурсів. Виняток становлять сільськогосподарські угіддя та земельні ділян­ки, що належать до складу земель лісового фонду і зайняті вироб­ничими, культурно-побутовими, житловими будинками та госпо­дарськими будівлями і спорудами. За сільськогосподарські угіддя, що надані у встановленому порядку і використовуються за цільо­вим призначенням незалежно від того, до якої категорії земель во­ни віднесені, ставки земельного податку з одного гектара сільсько­господарських угідь встановлюються у відсотках від їх грошової оцінки у таких розмірах: для ріллі, сіножатей та пасовищ — 0,1; для багаторічних насаджень — 0,03. Податок за ділянки, що належать до складу земель лісового фонду і зайняті виробничими, культур­но-побутовими, житловими будинками і господарськими будівля­ми і спорудами, справляється у розмірі 0,3% від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

243

Відповідно до ЛК загальне використання лісових ресурсів є без­платним. Платним є спеціальне використання лісових ресурсів, крім розміщення пасік, та користування земельними ділянками лі­сового фонду для потреб мисливського господарства, культурно— оздоровчих, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей та про­ведення науково-дослідних робіт. Плата справляється за встановле­ними таксами або у вигляді орендної плати чи доходу, одержаного від реалізації лісових ресурсів на конкурсних умовах.

Розмір плати за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду встановлю­ється виходячи з лімітів їх використання і такс на лісову продук­цію та послуги з урахуванням якості і доступності. У випадку зас­тосування конкурсних умов реалізації лісових ресурсів плата за них встановлюється не нижче чинних такс. Розмір орендної плати виз­начається за згодою сторін у договорі оренди, але не нижче вста­новлених такс на лісові ресурси.

Платежі за спеціальне використання лісових ресурсів державно­го значення в розмірі 80% зараховуються до державного бюджету і 20% — відповідно до бюджету Автономної Республіки Крим і бюд­жетів областей. Плата за використання лісових ресурсів місцевого значення і користування земельними ділянками лісового фонду для потреб мисливського господарства, культурно-оздоровчих, рек­реаційних, спортивних і туристичних цілей та проведення науково-дослідних робіт зараховується відповідно до бюджету Автономної Республіки Крим та бюджетів місцевого самоврядування. Ці плате­жі спрямовуються на виконання робіт щодо відтворення лісів, про­ведення лісогосподарських заходів та утримання лісів у належному санітарному стані.