Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 5. Юридична відповідальність

за порушення законодавства про використання

і відтворення тваринного світу

Відповідальність за порушення законодавства в галузі викорис­тання і відтворення тваринного світу та її види передбачені ст. 63 Закону "Про тваринний світ". Відповідальність за порушення фау­ністичного законодавства — один із видів юридичної відповідаль­ності. Порушення законодавства в галузі використання і порушен­ня тваринного світу має наслідком адміністративну, цивільно-пра­вову, кримінальну чи дисциплінарну відповідальність відповідно до законодавства.

Відповідальність за порушення законодавства в галузі викорис­тання і відтворення тваринного світу несуть особи, винні в: пору­шенні встановленого законодавством порядку надання об'єктів тваринного світу в користування; порушенні правил використання об'єктів тваринного світу; незаконному вилученні об'єктів тварин­ного світу з природного середовища; перевищенні лімітів і пору­шенні інших встановлених законодавством вимог використання об'єктів тваринного світу; невиконанні вимог державної екологіч­ної експертизи; порушенні встановлених законодавством вимог щодо охорони середовища існування, умов розмноження і шляхів міграції тварин, самовільному випалюванні сухої рослинності або її залишків; порушенні правил зберігання, транспортування, застосу­вання засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив та інших речовин (препаратів); порушенні правил створен­ня, поповнення, зберігання, використання та державного обліку зоологічних колекцій, торгівлі ними, а також встановленого зако­нодавством порядку їх пересилання, ввезення в Україну і вивезен­ня за її митну територію; самовільному або з порушенням установ­леного законодавством порядку переселенні, акліматизації та схре­щуванні тварин, а також виведенні і використанні генетично змі­нених організмів; жорстокому поводженні з тваринами; прихову­ванні та перекрученні інформації про стан і чисельність об'єктів тваринного світу та їх використання; невжитті заходів щодо запо­бігання загибелі тварин, погіршенню середовища їх існування та ліквідації негативного впливу на тваринний світ; порушенні поряд­ку придбання, реалізації, пересилання і вивезення за межі України, ввезення на її територію диких тварин та інших об'єктів тваринно-

259

го світу; невиконанні встановлених законодавством вимог щодо охорони видів тварин, занесених до Червоної книги України або до переліків видів тварин, що підлягають особливій охороні; невико­нанні законних розпоряджень посадових осіб органів, що здійсню­ють державний контроль та управління у галузі охорони, викорис­тання і відтворення тваринного світу.

Адміністративна відповідальність за порушення законодавства в галузі використання і відтворення тваринного світу передбачена у кількох статтях Кодексу України про адміністративні правопору­шення (КпАП)1. Підставою притягнення осіб до цього виду відпо­відальності є адміністративне правопорушення (проступок). Адмі­ністративні правопорушення в цій галузі умовно можна поділити на такі групи: порушення права державної власності на тваринний світ; порушення правил використання об'єктів тваринного світу; порушення порядку управлінської і підприємницької діяльності у галузі охорони тваринного світу.

Це, наприклад, порушення, передбачені ст. 50 — порушення права державної власності на тваринний світ; ст. 76 — знищення корисної для лісу фауни; ст. 85 — порушення правил використан­ня об'єктів тваринного світу; ст. 85-1 — виготовлення і збут забо­ронених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу; ст. 88 — незаконне вивезення з України і ввезення на її те­риторію об'єктів тваринного і рослинного світу; 88-1 — порушен­ня порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинно­го світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввіль-них умовах; 88-2 — порушення правил створення, поповнення, зберігання, використання або державного обліку зоологічних, бо­танічних колекцій та торгівлі ними; ст. 89 — жорстоке поводжен­ня з тваринами; ст. 90 — порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України; ст. 91-2 — перевищення лімітів та нормативів використання природних ре­сурсів.

Суб'єктами адміністративних правопорушень можуть бути: гро­мадяни України, іноземні громадяни і особи без громадянства, які на момент учинення проступку досягай 16-річного віку. Не підля­гають притягненню до адміністративної відповідальності особи, які діяли за умов крайньої необхідності. Основні види адміністратив­них стягнень — це штрафи, конфіскація незаконно добутих об'єк­тів тваринного світу, рушниць та інших знарядь і засобів учинення правопорушення, які є особистою власністю порушника, позбав­лення права полювання на термін до трьох років з конфіскацією мисливської зброї.

Кримінальна відповідальність у галузі порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу пе­редбачена окремими статтями КК. До них належать: ст. 243 — заб­руднення моря; ст. 244 — порушення законодавства про континен-

Відомості Верховної Ради УРСР. — 1984. — № 51.

тальний шельф України; ст. 245 — знищення або пошкодження лі­сових масивів; ст. 248 — незаконне полювання; ст. 249 — незакон­не зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним про­мислом; ст. 250 — проведення вибухових робіт з порушенням пра­вил охорони рибних запасів; ст. 251 — порушення ветеринарних правил; ст. 441 — екоцид. До винних осіб застосовуються кримі­нальні штрафи у великих розмірах, обмеження або позбавлення во­лі на різні терміни.

Цивільно-правова майнова відповідальність за порушення за­конодавства в галузі використання і відтворення тваринного сві­ту передбачена у формі покладення обов'язку на підприємство, установу, організацію і громадян, які заподіяли шкоду, відшкоду­вати її у повному обсязі. Для цього виду відповідальності харак­терно те, що розмір шкоди, як правило, визначений фауністич­ним законодавством у вигляді такс — конкретних, попередньо об­числених і закріплених у законодавстві грошових сум, розмірів збитків за кожну одиницю залежно від виду тварин, оптимальних витрат на відтворення об'єктів, яким завдана шкода. Такі такси затверджені постановами Кабінету Міністрів України: від 19 січ­ня 1998 р. № 32 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добу­вання (збирання) або знищення цінних видів риб та інших об'єк­тів водного промислу"1; від 1 червня 1993 р. № 399 "Про розміри компенсації за добування (збирання) та шкоду, заподіяну видам тварин і рослин, занесеним до Червоної книги України"; від 21 квітня 1998 р. № 521 "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної порушенням природо­охоронного законодавства у межах територій та об'єктів природ­но-заповідного фонду України"2 та ін.

Дисциплінарна відповідальність за порушення фауністичного законодавства настає внаслідок порушення особою трудових обов'язків, пов'язаних з використанням, відтворенням та охоро­ною тваринного світу. Вона може бути застосована до працівників та посадових осіб, пов'язаних з підприємством, установою або ор­ганізацією трудовими відносинами у випадках невиконання або неналежного виконання ними трудових обов'язків, коли викорис­тання та охорона об'єктів тваринного світу належали до змісту їх трудових обов'язків. Відповідно до ст. 147 Кодексу Законів про працю (КЗпП) України3 за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: догана або звільнення. Дисциплінарні стягнення засто­совуються органом, якому надано право прийняття на роботу пев­ного працівника, або вищестоящими органами. Працівники, які займають виборні посади, можуть бути звільнені тільки за рішен-

1 Офіційний вісник України. — 1998. — № 3. — С 175.

2 Там само. - 1998. - № 16. - С 55.

! Відомості Верховної Ради УРСР. - 1971. - № 50.

260

261

ням органу, який їх обрав, і лише з підстав, передбачених законо­давством.

У ст. 130 КЗпП передбачена матеріальна відповідальність пра­цівників за шкоду, заподіяну підприємству, установі та організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов'язків У зв'язку з цим у випадках завдання працівником шкоди об'єктам тваринного світу внаслідок порушення своїх трудових обов'язків він може бути притягнений до трудоправової матеріальної відпові­дальності.