Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 8. Система природноресурсового права

Систему будь-якої галузі права становить сукупність його пра­вових інститутів, розташованих у визначеній послідовності відпо­відно до їх взаємної пов'язаності один з одним. Однак природно-ресурсове право є не звичайною, а комплексною галуззю права. Його система складається з відповідних галузей права. При цьому одні з них сформовані як самостійні правові галузі, наприклад, зе­мельне, гірниче, водне і лісове право, а інші перебувають у стадії свого формування як відокремлені галузі права, наприклад, фауніс­тичне, флористичне, природно-заповідне та рекреаційно-оздоров­че право. Тому під системою комплексної галузі природноресурсового права слід розуміти розміщення у логічній послідовності сформованих галузей та галузей права, що формуються, як його структурних під­розділів.

Система природноресурсового права зумовлена змістом відно­син, що становлять його предмет. Однак природноресурсове право як комплексна галузь права об'єднує лише спільні положення при-родноресурсових правових галузей, залишаючи спеціальні відноси­ни за відповідними правовими галузями законодавства і права. Спільні положення щодо врегулювання природноресурсових відно­син послідовно розміщуються в загальній та особливій частинах ці­єї комплексної галузі права.

Загальна частина комплексної галузі природноресурсового пра­ва містить юридичні ознаки, що визначають предмет природноре­сурсового права, розкриває становлення та розвиток природноре­сурсового законодавства і права, характеризує джерела природно­ресурсового права та природноресурсові правовідносини, розкри­ває суть і зміст права власності на природні об'єкти та права при­родокористування, а також правового забезпечення управління та контролю у сфері природокористування тощо. Загальна частина природноресурсового права містить сукупність правових норм, що регулюють відповідні групи природноресурсових відносин, яким притаманні свої невід'ємні загальні риси.

Особлива частина природноресурсового права складається з інс­титутів, що регулюють окремі види поресурсових відносин, зокре­ма: правове регулювання використання земельних ресурсів, право­вий режим використання надр та корисних копалин, правове регу­лювання використання вод та водних ресурсів, правове регулюван­ня використання природних ресурсів морської економічної зони та континентального шельфу, правове регулювання використання об'єктів та ресурсів рослинного світу, правовий режим використан­ня лісів та лісових ресурсів, правове забезпечення використання

40

об'єктів та ресурсів тваринного світу, правове регулювання вико­ристання територій та об'єктів природно-заповідного фонду, пра­вове регулювання використання курортних та лікувальних об'єктів і територій, правове регулювання використання оздоровчих та рек­реаційних територій і об'єктів, правові вимоги щодо використання нематеріалізованих природних ресурсів та їх компонентів, право­вий режим використання природних ресурсів екологічно уражених об'єктів та забруднених територій. Оскільки основу кожної групи природноресурсових відносин становлять певні природні об'єкти зі своїми властивими рисами, це зумовлює необхідність встановлен­ня конкретних юридичних форм правового регулювання.

Систему природноресурсового права, крім того, що вона ком­плексною галуззю права та законодавства, можна розглядати як комплексну навчальну дисципліну і правову науку, що тісно пов'язані між собою, але не є тотожними. Система природноресур­сового права як навчальної дисципліни становить собою цілісну, послідовну і взаємообумовлену сукупність теоретичних положень, ідей і поглядів на природноресурсове право, його структуру та зміст, а також місце у вітчизняній правовій системі. В основному вона збігається із системою комплексної галузі права. У майбутньо­му може виникнути необхідність у впровадженні спеціальних нав­чальних курсів у межах природноресурсового права з метою вдос­коналення навчального процесу та більш поглибленого вивчення його конкретних проблем, зокрема права власності на природні об'єкти та права використання природних ресурсів.

Система природноресурсового права як правова наука також спирається на комплексну систему галузі права. Це система науко­вих поглядів, правових ідей, концепцій, понять, а також знань за­кономірностей правового регулювання природноресурсових відно­син, які становлять предмет природноресурсового права, яким є природноресурсова доктрина держави, природноресурсові правові норми, природноресурсові правовідносини, розвиток природноре­сурсового законодавства тощо. Природноресурсова правова наука сприяє вдосконаленню системи права як навчальної дисципліни і системи законодавства.

41