Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 5. Юридична відповідальність за порушення

вимог законодавства про виключну (морську)

економічну зону

За порушення законодавства про виключну (морську) економіч­ну зону громадяни України, іноземні громадяни та особи без гро­мадянства несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністратив­ну або кримінальну відповідальність, встановлену законодавчими актами України. Юридичні особи за порушення законодавства про виключну (морську) економічну зону України несуть відповідаль­ність за незаконну промислову діяльність, порушення правил без­печної експлуатації споруд, незаконну експлуатацію природних ре­сурсів, незаконне здійснення морських наукових досліджень, заб­руднення морського середовища відповідно до статей 22—26 Зако­ну "Про виключну (морську) економічну зону України". Притяг­нення порушників до відповідальності не звільняє їх від обов'язку відшкодувати відповідно до чинного законодавства шкоду, завдану в результаті порушення життєвих умов живих чи інших ресурсів виключної (морської) економічної зони.

Право накладати штрафи, передбачені Законом "Про виключну (морську) економічну зону України", залежно від виду правопору­шення надається органам Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України в особі дер­жавних інспекторів з охорони навколишнього природного середо­вища; органам рибоохорони Міністерства рибного господарства України в особі начальника відповідного басейнового управління по охороні й відтворенню рибних запасів і регулюванню рибальс­тва; органам Прикордонних військ України в особі командира (на­чальника) судна, яким виявлено порушення і затримано порушни­ка. Право накладати штрафи за певними видами правопорушень, а також застосовувати конфіскацію надається районному (міському) суду за місцем затримання порушника.

Рішення про безоплатне вилучення незаконно видобутих ресур­сів приймається органом, уповноваженим накладати штраф за від­повідне порушення. Посадовою особою Прикордонних військ Ук-

1 Див.: Мировой океан и международное право. Правовой режим морских прибреж­ных пространств. — М., 1987. — С. 114, 115; Шпилевой К. О., Короткий Т. Р., Буряченко А. Н. Арест судов: международно-правовое регулирование. — Одесса, 2004. — С. 5—10; Короткий Т. Р. Правовые проблемы охраны суверенных прав Украины в исключитель­ной (морской) экономической зоне Украины Ц Причорноморський екологічний бюле­тень. — 2003. — № 4. — С. 89—91; Короткий Т. Р. Понятие ареста судна в международ­ном и национальном праве / Економіко-правові аспекта розвитку транспортних систем: Збірник наукових праць / Гол. ред. Л. В. Багрій-Шахматов. — Вип. 4. — Одеса, 2003. —

раши про вчинення порушення складається акт, який разом з ін­шими документами, що стосуються цієї справи, протягом трьох днів з дня затримання порушника надсилається органу, уповнова­женому застосовувати санкції. У разі коли визнано за доцільне зас­тосування конфіскації, зазначені документи передаються для роз­гляду до районного (міського) суду за місцем затримання поруш­ника. Судовий розгляд справ про порушення, передбачені Законом "Про виключну (морську) економічну зону України", провадиться в присутності представників порушника та органів, які здійснюють охорону виключної (морської) економічної зони України.

Кримінальна відповідальність за порушення законодавства про виключну (морську) економічну зону України та континентальний шельф України встановлена статтями 243, 244 Кримінального ко­дексу (КК) України1. Відповідальність несуть особи, винні в заб­рудненні моря в межах вод виключної (морської) економічної зо­ни України матеріалами чи речовинами, шкідливими для життя чи здоров'я людей, або відходами внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя чи здоров'я людей або живих ресурсів моря чи могло перешкодити законним видам використання моря, а також незаконному скиданні чи похованні зазначених матеріалів, речовин і відходів.

Окремим складом є неповідомлення спеціально відповідальни­ми за те особами морських та повітряних суден або інших засобів і споруд, що знаходяться в морі, адміністрації найближчого порту України, іншому уповноваженому органу або особі, а у разі ски­дання з метою поховання — і організації, яка видає дозволи на скидання, інформації про підготовлюване або здійснене внаслідок крайньої потреби скидання чи невідворотні втрати ними у відкри­тому морі шкідливих речовин чи сумішей, що містять такі речови­ни понад встановлені норми, інших відходів, якщо це створило не­безпеку для життя, здоров'я людей або живих ресурсів моря чи могло завдати шкоди зонам лікування і відпочинку або перешко­дити іншим законним видам використання моря.

Кримінальна відповідальність так само передбачена за пору­шення законодавства про континентальний шельф України, що за­подіяло істотну шкоду; невжиття особою, що відповідає за експлу­атацію технологічних установок або інших джерел небезпеки в зо­ні безпеки, заходів для захисту живих організмів моря від дії шкід­ливих відходів або небезпечних випромінювань та енергії, якщо це створило небезпеку їх загибелі або загрожувало життю чи здоров'ю людей; дослідження, розвідування, розробку природних багатств та інші роботи на континентальному шельфі України, які провадять­ся іноземцями, якщо це не передбачено договором між Україною і заінтересованою іноземною державою, згода на обов'язковість яко­го надана Верховною Радою України або спеціальним дозволом, виданим у встановленому законом порядку.

1 Відомості Верховної Ради України. — 2001. — № 25—26. — Ст. 131.

216

217