Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПриродноресурсовеправоУкр2005Каракаша.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
2.84 Mб
Скачать

§ 5. Суб'єкти природноресурсового права та природноресурсова правосуб'єктність

Юридичні закони і право в цілому безпосередньо не впливають на природні об'єкти. їх вплив на стан природних багатств здійсню­ється через поведінку суб'єктів природноресурсових відносин. От­же, природноресурсове право має регулювати відповідні відносини, тому що їх суб'єктами є окремі індивіди, колективи людей, органи влади й органи управління, а також держава в цілому. У праві виз­начається міра можливої та належної поведінки суб'єктів природ­норесурсових відносин, що забезпечує оптимальне використання природних ресурсів, їх збереження та відтворення.

Словосполученням "суб'єкт права" у загальнотеоретичному ро­зумінні й у галузевому правознавстві прийнято позначати учасни­ків суспільних відносин. Безумовно, поняття суб'єкта права як учасника відповідних відносин пов'язане з поняттями правоздатнос­ті та дієздатності. При цьому природноресурсова правоздатність — це здатність мати природноресурсові права і приймати на себе при-родноресурсові обов'язки. Природноресурсова дієздатність — це здатність своїми діями здобувати природноресурсові права і самос­тійно виконувати відповідні обов'язки. Разом правоздатність і дієз­датність становлять природноресурсову правосуб'єктність.

Не вдаючись до детального розгляду розбіжностей визначення поняття і розкриття змісту правоздатності та дієздатності, встановле­них у правовій літературі, слід зазначити, що вони офіційно закріп­лені в цивільному законодавстві, але відсутні у природноресурсових законодавчих актах. У зв'язку з цим постає питання про застосуван­ня цивілістичної категорії правосуб'єктності до природноресурсових відносин, тобто наскільки загальноцивілістична правосуб'єктність придатна для позначення природноресурсової правосуб'єктності.

Природноресурсова правосуб'єктність — це здатність бути учас­ником природноресурсових суспільних відносин. Юридична сторо­на природноресурсової правосуб'єктності полягає в законодавчому

25

визнанні можливостей суб'єктів права брати участь у суспільних відносинах на природні об'єкти, природні ресурси та природні комплекси. Це, власне кажучи, узаконення їх участі в природноре-сурсових відносинах, що звільняє цю участь від індивідуальної, гру­пової чи класової сваволі й доводить до загальновизнаного в зако­нодавчому порядку на всій території держави.

Проте самим суб'єктам природноресурсового права також при­таманні відповідні ознаки, що дає можливість наділити їх певними юридичними правами та обов'язками. Вони мають бути здатними до реальної участі в правовідносинах у природноресурсовій сфері. Отже, юридичні норми створюють основу для участі суб'єктів при­родноресурсового права у відповідних правовідносинах, наприклад, відносинах власності на природні ресурси, правовідносинах приро­докористування тощо.

Однак окремі природні об'єкти, наприклад землі як просторо­вий базис або водні чи лісові ресурси, становлять собою життєза-безпечувальне середовище і є умовою підтримання життєдіяльності людини і суспільства. Тому їх використання грунтується на підста­ві природних потреб людини і суспільства незалежно від законодав­чого визнання і здійснення правового регулювання природноресур-сових відносин державою як вольових відносин. В цьому полягає одна з головних особливостей природноресурсової правосуб'єкт-ності, що грунтується на природних інтересах людини і суспільства. Але у визнанні та правовому регулюванні природноресурсових прав людини і громадянина заінтересовані не тільки фізичні особи, а й держава1. Соціально відповідальна держава, встановлюючи відповід­ні природноресурсові права громадян, може розраховувати на їх більш активну діяльність і тим самим вимагати сприяння підвищен­ню ефективності природоохоронної функції самої держави2.

У зв'язку з природним походженням зазначених об'єктів вольо­вий зміст правосуб'єктності як психологічна категорія може не тільки не збігатись, а й прямо суперечити сукупній волі національ­ного співтовариства. Вона може бути не пов'язаною із суспільною волею й у цьому випадку остання є вільною від сукупного або кон­солідованого суспільного волевиявлення. У такому розумінні зміс­ту природноресурсової правосуб'єктності законодавче визнання і легальне визначення українського народу суб'єктом природноре­сурсових відносин, зокрема відносин природноресурсової власнос­ті, не позбавлено наукового значення3.

' Див.: Каракаш И. И. Права человека на пользование природной средой в между­народных документах и национальном законодательстве // Юридический вестник. — 1998. - № 4.

2 Див.: Бринчук. М. М. Экологическое право. — М., 1998. — С. 141.

' Див.: Каракаш И. И. Конституционные основы права собственности на природные ресурсы Украины // Юридический вестник. — 1997. — № 2; Особливості права влас­ності на природні ресурси: Тези доповіді на Міжнародній науково-практичній конфе­ренції / 36.: Генеза, географія та екологія грунтів. — Львів, 1999; Співвідношення пра­ва власності на природні ресурси та форм влади в державі / Актуальні проблеми держа­ви і права. — Вип. 11. — Одеса, 2001.

26

Доречною є й постановка питання про формування й адекват­не закріплення суспільної волі уповноваженими на те органами за­конодавчої влади. Адже законодавець може не сприйняти або не в повному обсязі охопити суспільну волю, що сформувалася стосов­но розподілу об'єктів природи та їх ресурсів між суб'єктами права. Тому адекватна законодавча легалізація суб'єктів права на природ­ні об'єкти має важливе значення для розвитку всієї системи при­родноресурсових суспільних відносин.

На підставі чинного законодавства суб'єктами природноресур­сового права визнаються: український народ; держава в особі орга­нів законодавчої та виконавчої влади; територіальні громади в осо­бі органів місцевого самоврядування; громадські об'єднання та їх організації в особі своїх керівних органів; юридичні особи, що оформлені як підприємства, установи й організації та їх об'єднан­ня; усі природокористувачі в особі вітчизняних громадян, громадян іноземних держав та осіб без громадянства, а також іноземні дер­жави та міжнародні організації; інші учасники природноресурсових відносин. Отже, коло суб'єктів природноресурсового права за укра­їнським законодавством досить широке, а їх природноресурсова правосуб'єктність не є однаковою.

Держава як суб'єкт природноресурсового права визнана Консти­туцією і закріплена у природноресурсових кодексах та багатьох актах чинного законодавства. Так, згідно зі ст. 84 ЗК у державній власнос­ті перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приват­ної власності. Проте держава, залишаючись суб'єктом природноре­сурсового права, реалізує свої повноваження через органи законодав­чої та виконавчої влади. Наприклад, Верховна Рада України як ви­щий законодавчий орган країни відповідно до Конституції здійснює всебічне державно-правове регулювання природноресурсових відно­син. До її виключної компетенції належить визначення основних напрямів державної політики в галузі використання, відтворення та охорони природних об'єктів та їх ресурсів1, а в окремих випадках — і прийняття постанов щодо надання конкретних природних об'єктів у користування, зокрема на концесійних засадах. У врегулюванні природноресурсових відносин бере участь і Верховної Рада Автоном­ної Республіки Крим. її повноваження у цій сфері охоплюють в ос­новному використання природних ресурсів на території республіки.

В законодавчих актах останнього часу все частіше вказується на те, що українська держава реалізує свої повноваження щодо відпо­відних природних об'єктів та їх ресурсів через органи виконавчої влади. Так, згідно із вказаною нормою ЗК право державної власнос­ті на землю набувається і реалізується державою в особі Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим,

1 Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, викорис­тання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки, затвержені постановою Верховної Ради України від 5 березня 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1998. - N° 38-39. - Ст. 248.

27

обласних, Київської та Севастопольської міських, районних дер­жавних адміністрацій відповідно до закону1. Вказані органи держав­ної виконавчої влади належать до органів загальної компетенції.

Водночас існує система органів спеціальної компетенції, які ви­конують управлінські функції щодо врегулювання відносин, пов'язаних із використанням природних ресурсів. У свою чергу во­ни поділяються на центральні та регіональні і місцеві органи уп­равління. До центральних зокрема належать Державний комітет України по земельних ресурсах, Державний комітет України по водному господарству, Державний комітет лісового господарства України, Державний комітет природних ресурсів України, Депар­тамент рибного господарства Міністерства аграрної політики Укра­їни, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України тощо. Однак визнання органів державної виконавчої вла­ди загальної та спеціальної компетенції суб'єктами права не поз­бавляє державу її природноресурсової правосуб'єктності. Не пород­жує воно й "подвійної" правосуб'єктності у природноресурсових відносинах тому, що зазначені органи виступають від імені держа­ви і представляють її інтереси на підставі та в межах, визначених законом, тобто їх дії вважаються діями держави.

Територіальні громади визнані суб'єктами природноресурсових відносин ст. 142 Конституції, в якій зокрема передбачено, що ма­теріальною основою місцевого самоврядування є земля та інші природні ресурси, що перебувають у власності територіальних гро­мад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їх спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад. Територіальні громади можуть реалізовувати свої природноресур-сові права й обов'язки як безпосередньо, так і через органи місце­вого самоврядування2. Такими органами є сільські, селищні та міські ради як представницькі органи місцевого самоврядування та утворені ними виконавчі органи, зокрема виконавчі комітети рад. У зв'язку із зазначеною структурою природноресурсової право­суб'єктності представницьких та виконавчих органів місцевого са­моврядування актуальною є проблема детального розмежування їх компетенції щодо управління у сфері природоустрою об'єктів міс­цевого значення та визначення функцій використання їх ресурсів.

Громадські об'єднання та їх організації також є суб'єктами при-родноресурсового права. Об'єднанням громадян є добровільне гро­мадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод з метою задо­волення політичних, економічних, соціальних, культурних та ін­ших інтересів. Громадською організацією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економіч-

них, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та ін­ших спільних інтересів. Із вказаних визначень громадських об'єд­нань та громадських організації випливає, що ними можуть бути політичні, творчі, професійні, любительські, спортивні, молодіжні, релігійні, національно-культурні та інші об'єднання й організації, що є правосуб'єктними у відносинах щодо загального та спеціаль­ного природокористування, охорони природних ресурсів, права власності на окремі природні об'єкти тощо.

Юридичні особи є учасниками різноманітних природноресурсо­вих відносин і становлять найбільшу частку суб'єктів природноре-сурсового права. Юридичним особам у природноресурсових, які в інших відносинах, властиві такі ознаки: організаційна єдність, тоб­то здатність виступати у суспільних відносинах відповідно до своїх установчих документів як єдине ціле в особі своїх колегіальних або єдиноначальних органів управління; володіння відокремленими майновими і немайновими цінностями на праві власності, корис­тування, повного господарського відання або оперативного управ­ління; здатність вступати в правові відносини від свого імені з ме­тою забезпечення власних інтересів або інтересів повіреного на підставі закону чи доручення; здатність нести самостійну юридич­ну відповідальність за своїми договірними, позадоговірними та ін­шими зобов'язаннями.

Вказаних загальноцивілістичних ознак юридична особа набуває відповідно до цивільного законодавства, як правило, з моменту своєї державної реєстрації (ч. 4 ст. 8 ЦК). Природноресурсова пра-восуб'єктність юридичних осіб на сьогодні широко визнається ци­вільним і господарським законодавством. Юридичними особами є підприємства, установи й організації незалежно від виду адмініс­тративно-управлінської підпорядкованості та організаційної-право-вої форми, діяльності, приналежності, часу їх створення тощо. Юридичні особи є суб'єктами природноресурсового права відпо­відно до чинного законодавства.

Однак підприємства, установи й організації часто виступають як спеціальні суб'єкти природноресурсового права. Це має місце, нап­риклад, при використанні природних ресурсів на підставі права власності або права користування, при здійсненні певних видів ді­яльності, віднесених до природоохоронних1. Спеціальна природно­ресурсова правосуб'єктність юридичних осіб найбільш повно про­являється при здійсненні відповідних видів господарської діяльнос­ті. Слід зазначити, що державні та комунальні підприємства вико­ристовують природні об'єкти, як правило, на підставі права приро­докористування, а приватним юридичним особам чинним законо­давством у передбачених випадках надаються можливості викорис­тання природних ресурсів як на основі права користування, так і

1 Закон України від 9 квітня 1999 р. "Про місцеві державні адміністрації" // Відо­мості Верховної Ради України. — 1999. — № 20—21. — Ст. 190.

1 Закон України від 21 травня 1997 р. "Про місцеве самоврядування в Україні" // Там само. - 1997. - № 24. - Ст. 170.

28

1 Перелік видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. № 1147 // ЗП України. — 1996. - № 18. - Ст 506.

29

на засадах права власності. Тому спеціальна природноресурсова правосуб'єктність юридичних осіб за її змістом не є однаковою для усіх підприємств, установ та організацій.

Фізичні особи є індивідуальними суб'єктами природноресурсо-вого права, якими насамперед визнаються вітчизняні громадяни. Вони за наявності відповідних умов можуть бути суб'єктами права власності на визначені законодавством природні об'єкти, права ко­ристування природними ресурсами, відповідних угод щодо приро­докористування тощо. У природноресурсовому законодавстві виз­начені й деякі спеціальні умови, за наявності яких громадяни ста­ють суб'єктами природноресурсового права. Так, у ст. 12 Закону "Про мисливське господарство та полювання" встановлено, що право на полювання в межах мисливських угідь мають громадяни України, які досягай 18-річного віку, одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші докумен­ти, що посвідчують право на полювання.

Природноресурсова правосуб'єктність громадян є необхідною передумовою володіння відповідними правами і покладання на них певних обов'язків, тобто бути носієм суб'єктивних прав і юридич­них обов'язків. Ці правові категорії відображають певний взає­мозв'язок громадян з державою, що виявляється в дозволах і вимо­гах один до одного. Природноресурсова правосуб'єктність грома­дян як суспільно-юридична категорія зумовлена самим характером суспільних відносин і водночас залежить від змісту законів, прий­нятих на основі принципу рівноправності громадян.

Стосовно правових категорій правоздатності та дієздатності фі­зичних осіб і цивільного стану як сукупності фактів, що визнача­ють їх статус як суб'єктів природноресурсового права, застосову­ються відповідні положення цивільного законодавства. Це свідчить про поступовий відхід від адміністративно-правових методів регу­лювання природоохоронних відносин, у тому числі у сфері природ-норесурсової правосуб'єктності, та поступове зближення природ­норесурсового права з цивілістичними галузями права.

Українське законодавство визнає суб'єктами природноресурсо­вого права іноземних громадян та осіб без громадянства. Так, дія Гірничого Закону України від 6 жовтня 1999 р.1 повною мірою по­ширюється не тільки на іноземних юридичних осіб, а й на інозем­них фізичних осіб та осіб без громадянства. Вітчизняне законо­давство в цілому надає останнім національний правовий статус з виключенням деяких положень. Наприклад, громадяни іноземних держав і особи без громадянства не можуть набувати право влас­ності на землі сільськогосподарського призначення. Вітчизняне природноресурсове законодавство передбачає і деякі обов'язки для іноземних громадян і осіб без громадянства. Так, відповідно до По­ложення про порядок організації на проведення міжнародних кон­курсів (тендерів) на укладення контрактів на користування надра-

ми затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 1998 р. № 841і, ліцензія на надрокористування видається на підставі контракту, а їх передача третім особам не допускається. Ін­ ші права й обов'язки щодо природокористування іноземні грома­ дяни й особи без громадянства можуть здійснювати нарівні з гро­ мадянами України. ' і

Іноземні юридичні особи, іноземні держави та міжнародні органі­зації також можуть бути суб'єктами природноресурсового права. Так, згідно зі ст. 13 Закону України від 16 травня 1995 р. "Про виключну (морську) економічну зону України"2 іноземні держави та їх юридичні особи, а також міжнародні організації, які мають намір проводити морські наукові дослідження у виключній (мор­ській) економічній зоні України, подають спеціально уповноваже­ним органам України за шість місяців до початку здійснення мор­ського наукового проекту повну інформацію про характер і цілі проекту, методи і засоби, що використовуватимуться, точні геог­рафічні координати районів, в яких буде здійснюватися проект, та інші дані.

Однак для природноресурсової правосуб'єктності іноземних держав і міжнародних організацій передбачені відповідні винятки із загальних положень. Так, відповідно до ст. 85 ЗК іноземні держа­ви можуть набувати у власність земельні ділянки для розміщення будівель і споруд дипломатичних представництв та інших прирів­няних до них організацій відповідно до міжнародних договорів. Ви­користання інших природних ресурсів України міжнародними ор­ганізаціями й об'єднаннями та іноземними державами також здій­снюється на засадах міжнародних договорів або на підставі двосто­ронніх міждержавних угод, що становить особливості їх міжнарод­но-правового договірного регулювання.