Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 4.1. Промисловість і промислова політика в Україні

виробництво штучних і синтетичних волокон, виробництво гумових і пластмасових виробів. У ХНХП виготовляється сиро­вина, напівфабрикати та готові вироби, що необхідні практично для більшості галузей вітчизняної економіки та населення. ХНХП є експортно-орієнтованою галуззю української економіки, що робить її чутливою до змін ринкової кон'юнктури. Зокрема, близько 70 % продукції хімічної промисловості України реалізується за межами країни та постачається більш як у 50 країн світу, її частка в загальному обсязі промислового експорту становить 13 % [31, С. 199]. За обсягами експорту продукція хімічної промисловості посідає друге місце після чорної металургії.

У 1990-х pp. спостерігались негативні тенденції у розвитку ХНХП України, що зумовлене як глибокою економічної кризою, яка охопила вітчизняну економіку, так і особливостями госпо­дарських взаємозв'язків підприємств цієї галузі, сформованими ще в колишньому СРСР. До найвагоміших причин, що обумовили спад обсягів виробництва у вітчизняній ХНХП, можна зарахувати технічну та технологічну відсталість, неплатоспроможність споживачів хімічної продукції, надмірний податковий тиск, обмеження в постачанні енергоносіїв і сировини, нестачу обігових коштів і проблеми із збутом продукції тощо. Найбільших втрат вітчизняна хімічна промисловість зазнала у 1991-1994 pp.

За даними офіційної статистики до 1997 р. обсяги товарної продукції хімічної промисловості зменшилися майже на 60 %, за такими видами продукції, як синтетичні миючі засоби, пластмаси, хімічні засоби захисту рослин, синтетичні барвники - на 70-95 % [27, С. 111]. У 1995 р. з'явилися певні ознаки стабілізації роботи ХНХК, про що свідчить уповільнення падіння індексів обсягів виробництва продукції цієї галузі. У 1996 р. позитивна динаміка стала більш помітною, про що свідчить зростання випуску шин на 10 %, мінеральних добрив на 5 %, аміаку - на 6,2 % [31, С. 199]. Переломним у роботі ХНХП став 1998 p., коли було зафіксоване зростання обсягів виробництва на 1,6 % у порівнянні з 1997 р. Проте у 1999 р. у зв'язку з несприятливою кон'юнктурою на світовому ринку галузеві темпи росту дещо уповільнилися і

153

Розділ 4. Структурні зміни в національній економіці та регіональна політика

становили 0,3 % у порівнянні з попереднім роком. Але від 2000 р. в ХНХП України спостерігається позитивна динаміка нарощування обсягів промислового виробництва продукції. Зокрема, у 2000 р. обсяги виробництва зросли на 7,6 % у порівнянні з попереднім роком, а поставки на експорт- майже на 44 % [27, С 111], у 2005 р. -на 9,8 % відповідно. За період 1991-2005 pp. питома вага продукції ХНХП у загальному обсязі промислового виробництва в Україні зросла з 5,4 до 6,4 %. У розвинутих країнах частка хімічної галузі у структурі промислового виробництва становить 12-18 % [31, С. 199], тобто її роль як базової галузі у цих країнах значно вища, ніж в Україні.

У галузі відбулися якісні зрушення, внаслідок прискореного процесу оновлення основних виробничих засобів підприємств, виведення з експлуатації застарілих та надлишкових потужностей, впровадження енерго- та ресурсозберігаючих технологій. Підпри­ємства галузі стали більше працювати на внутрішній ринок.

4.1.3. Формування та реалізація державної промислової політики в Україні

Формування ринкових засад господарювання в промисловості України передбачає розроблення та реалізацію державної про­мислової політики.

Державна промислова політика - це комплекс заходів, спря­мованих на підвищення ефективності промислового вироб­ництва у довгостроковому періоді, з метою забезпечення національних інтересів країни та її економічної безпеки, підвищення добробуту населення.

У першій половині 1990-х pp. в Україні систематична робота з розроблення та впровадження державної промислової політики практично не велася, що зумовило низьку ефективність рефор­мування цієї галузі вітчизняної економіки. Відсутність державної промислової політики в Україні в цей період можна пояснити й успадкованою від колишнього СРСР негнучкою системою управління галуззю, що здебільшого орієнтувалася на вказівки з "центру". Лише у 1994 р. в Україні набуває чинності Концепція

154

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]