Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 6.1. Україна в світовому економічному просторі

країнами, причому не тільки Європи, але й США, Японією, Канадою. З'явилась можливість здійснювати активнішу торго­вельну політику стосовно країн, ідо розвиваються, особливо Близького та Середнього Сходу, Південно та Південно-Східній Азії. Ці регіони можуть постачати нам нафту, бавовну, джгут, чай, каву, натуральний каучук в обмін на метал, машини та обладнання, зерно, цукор, тобто товари, попит на які у цих країнах та регіонах розширюється.

6.1.2. Організаційно-правові основи зовнішньоекономічної діяльності України

Здійснення зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) здійсню­ється з метою створення сприятливих умов для економічного розвитку країни і захисту її інтересів, збалансованого розвитку еко­номіки, рівноваги внутрішнього ринку, стимулювання прогре­сивних структурних змін у зовнішньоекономічних зв'язках суб'єктами економічної діяльності і створення найсприятливіших умов для залучення власної економіки в систему світового поділу праці.

Особливим завданням процесу регулювання ЗЕД є підтримка загальнонаціональних пріоритетів у зовнішньоекономічної сфері і досягнення зазначеної мети за допомогою певних заходів.

Основними складовими політики в галузі зовнішніх еконо­мічних зносин України є зовнішньоторговельна політика (що вклю­чає експортну та імпортну політику), політика у сфері залучення іноземних інвестицій і регулювання національних капітало­вкладень за кордоном. Зовнішньоекономічна політика має вико­нувати завдання щодо географічної збалансованості зовнішньо-іекономічних операцій з окремими державами та регіонами, що пов'язане з економічною безпекою країни.

Тепер Україна здійснює всі види зовнішньоекономічної діяль­ності, включаючи зовнішню торгівлю на принципах правового регулювання на взаємовигідній основі. Це визначило відповідну •нфраструктуру і систему регулювання ЗЕД, управління зовнішньо­економічною діяльністю України в особі її органів і державних

291

Розділ 6. Зовнішньоекономічна національна стратегія розвитку

інститутів, недержавними органами управління економікою (товарними, фондовими, валютними біржами, торговими палатами, асоціаціями, союзами), самими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності. Регулююча роль Верховної Ради України полягає в прийнятті законів в сфері зовнішньоекономічної діяльності. Розробленням і здійсненням зовнішньоекономічної політики України у відповідності з діючим законодавством займається Кабінет Міністрів України. В його функції входить координація діяльності міністрів, торгових представництв України за кордоном, прийняття нормативних актів по управлінню ЗЕД, заключения і контроль за виконанням міжурядових договорів, здійснення заходів по раціональному використанню засобів валютних ресурсів. Зберігання і використання золотовалютного резерву та інших цінностей, які забезпечують платіжоздатність країни, а також представлення інтересів України у взаємовідносинах з банками інших держав, ведення розрахункових операцій з валютними ресурсами здійснює національний банк України. Міністерство зовнішньоекономічних зв'язків і торгівлі України забезпечує проведення єдиної зовнішньоекономічної політики, координацію діяльності всіх її суб'єктів, контроль за дотриманням законів і умов міжнародних договорів, реєстрацію окремих видів зовнішньо­економічної діяльності, контрактів. Однією зі сфер державного управління ЗЕД являється регулювання митних справ, здійснюване вищими органами влади і управління. Безпосереднє виконання митної політики покладено на митні органи України: Державний митний комітет України, митниці, територіальні митні управління та інші митні організації. Галузеве управління зовнішньо­економічної діяльності входить в функції відповідних Міністерств і відомств.

Основним нормативним актом, що регулює даний вид діяльності в державі, є Закон України "Про зовнішньоекономічну діяльність", згідно з яким зовнішньоекономічна діяльність - це діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

292

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]