Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 2.2

Національне багатство та еколого-економічна безпека України

План викладу і засвоєння матеріалу

  1. Суть, компоненти і проблеми інвентаризації національного багатства.

  2. Еколого-економічна безпека та формування моделей ста­лого (збалансованого) розвитку національної економіки.

Запитання для самоконтролю.

Ключові слова:

- національне багатство, - національна економіка,

- інвентаризація національного багатства,

- концепція збалансованого розвитку,

- моделі збереження національного багатства.

2.2.1. Суть і компоненти національного багатства

Національне багатство - це сукупність нагромаджених і

створених матеріальних, природних, культурних та соціальних

благ, які держава має на даний момент часу.

Статистичний показник національного багатства включає загальний обсяг основних фондів (виробничих і невиробничих), всіх матеріальних оборотних засобів, природних багатств, запасів та резервів, історико-культурних цінностей, а також особистого майна населення держави.

Отже, національне багатство представляє собою важливу кате­горію національної економіки. У загальному обсязі національного багатства знаходять відображення запаси і потоки різноманітних ресурсів і благ економіки. Станом на 2005 р. вартісна оцінка національного багатства складала 9455869,2 млрд. грн.*

*С. С. Шумська. Національне багагство: метологічні підходи та оцінка по Україні / Економічна теорія, 2006, № 4: С 62-76.

7К

Інформаці про національне багатство дозволяє правильно аналізувати багато економічних явищ: вікову структуру вироб­ничих елементів національного багатства, їх вибуття, амортизацію, попит на товари виробничого призначення, що направляються на заміщення і накопичення, обсяги необхідних інвестицій на цілі і величини приросту доходу на одиницю нагромадження, співвідношення між продуктом і капіталом тощо.

Національне багатство має складну структуру. Однак не всі елементи національного багатства адекватно оцінені. Несвоєчасна та не повна оцінка національного багатства сприяє втраті частини цього багатства. Це порушує вимоги національної безпеки держави.

У склад основних фондів включають не лише капітальні вкла­дення у виробничу сферу, а також капіталовкладення в природні ресурси держави формі всіх витрат, спрямованих на їх видобуток, розвідку та покращення. Окрім цього, в склад основних фондів як компоненти національного багатства держави включають всі будівлі та споруди, устаткування та інформаційні системи всіх сфер національної економіки. До оборотних матеріальних засобів вклю­чають нормовані матеріальні засоби, незавершене Еіиробництво та незавершене будівництво, капітальний ремонт, незавершене сільськогосподарське виробництво, запаси сільськогосподарської продукції та сукупність всіх транспортних перевезень.

До особистого майна населення включають наявну у власності громадян нерухомість, предмети господарського призначення, земельні ресурси та предмети культурно-побутового призначення.

Інвентаризація національного багатства України поки що не відповідає в повній мірі вимогам міжнародних стандартів з обліку окремих компонентів національного багатства.

На сьогоднішній день у методиці, яка застосовується в Україні, ще не в повній мірі враховують такі елементи національного багатства:

- військове майно;

- художні, історичні та культурні цінності; - майно закладів культури; - майно України, яке знаходиться закордоном.

76

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]