Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 7.2. Модель соціально орієнтованої національної економіки

розвитку національної економіки, входження її в Європейський економічний простір. Тут перш за все необхідно забезпечити вдосконалення структури зайнятості та структури робочих місць з метою підвищення рівня конкурентноздатності національної економіки.

Розвиток підприємництва, зокрема малого бізнесу пов'язаний з певними ризиками втрати роботи.

Для цього необхідно здійснити ряд заходів, серед яких особливо важливими є: -створення мережікурсівпідвищення кваліфікації'зправовихта

економічних основ підприємництва; -сприяння об 'єднанню підприємців у громадські організації та

створення відповідного інституційного середовища в націо-

нальній економіці; - забезпечення інформаційного, рекламного та консалтингового

обслуговування бізнесової діяльності.

Водночас, виходячи з необхідності розвитку аграрного ринку в національній економіці, державна політика зайнятості у сфері аграрного сектора повинна стимулювати розвиток фермерських господарств, розвиток переробної промисловості, а також забез­печити законодавчу чіткість відносно особистих селянських господарств.

7.2.3. Безробіття та його особливості

Згідно із законом України "Про зайнятість населення" безро­бітними вважаються працездатні громадяни працездатного віку, які з незалежних від них причин не мають заробітку або інших передбачених чинним законодавством доходів через відсутність підходящої роботи, зареєстровані у державній службі зайнятості, тобто це особи, що справді шукають роботу та здатні приступити до праці.

Не можуть бути визнані безробітними громадяни: а) віком до 16 років, за винятком тих, які працювали і були

вивільнені у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці;

реорганізацією, перепрофілюванням і ліквідацією підприємства,

353

Розділ 7. Перспективні моделі розвитку національної економіки

установи й організації або скороченням чисельності (штату);

б) які вперше шукають роботу і не мають професії (спеціальності), в тому числі випускники загальноосвітніх шкіл, якщо вони відмовляються від проходження професійної підготовки або від оплачуваної роботи, включаючи роботу тимчасового характеру;

в) які відмовилися від двох пропозицій підходящої роботи з моменту реєстрації їх у службі зайнятості як осіб, котрі шукають роботу. При цьому вони втрачають право на надання статусу безробітного строком на три місяці з подальшою реєстрацією;

г) які мають право на пенсію відповідно до законодавства України. Рівень зареєстрованого безробіття розраховується як відно­ шення кількості офіційно зареєстрованих безроб ітних до праце­ здатного населення у державі.

Досвід переходу України до ринку свідчить про те, що в кожний період рівень зайнятості і масштаби безробіття характеризуються значними коливаннями, зумовленими сукупним впливом багатьох чинників. При цьому причини безробіття і його види можуть бути різними.

Як відомо, розрізняють відкрите й приховане безробіття.

Відкрите безробіття означає існування явно незайнятого населення, приховане - наявність формально зайнятого населення.

Можна виділити і такі види безробіття: фрикційне, структурне, циклічне, сезонне, інституціональне.

Які ж з них характерні для національної економіки України?

Фрикційне безробіття пов'язане з переміщенням людей з однієї роботи на іншу, а також із однієї місцевості в іншу. Фрикційне безробіття означає, що існують постійні зв'язки між звільненням з однієї організації і найманням працівників іншими організаціями, заміщення одних професій іншим тощо.

Особливої актуальності в Україні набуває структурне безробіття, що пов'язане зі структурними зрушеннями в національній економіці.

Ознакою структурного безробіття є територіальна і кваліфі­каційна невідповідність між вільними робочими місцями і безробітними.

354

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]