Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 6.1. Україна в світовому економічному просторі

внесення змін і доповнень, уточнень та роз 'яснень до наказу Міністерства зовнішньоекономічних зв 'язків України" № 210 від 18 листопада 1994 p.; наказом Міністерства зовнішньоекономічних зв'язків України від 19 січня 1995 р. № 3 "//із виконання Указу Президента України .№ 35/95" тощо [7].

Запитання для самоконтролю

  1. У чому полягають особливості України як суб 'єкта міжна­родних економічних відносин?

  2. Розкрийте суть глобальних світових тенденцій розвитку та їх вплив на міжнародну економічну безпеку та процеси в національній економіці.

  3. Основні передумови та їх вплив на позиції національнії еконо­міки України в міжнародному просторі.

  4. Законодавство України про розвиток міжнародних економічних відносин держави.

  5. Конституція України про основні принципи зовнішньої політики держави.

  6. Організаційні та правові механізми зовнішньоекономічної діяльності України, їх характеристика.

  7. Місце та роль іноземних інвестицій в розвитку національної економіки.

  8. Державна політика по залученню іноземних інвестицій, її суть та завдання.

  9. Пріоритетні сфери зовнішнього інвестування в національній економіці.

10. Напрями вдосконалення зовнішнього інвестування в Україні.

295

Тема 6.2

Державна політика по залученню іноземних інвестицій в національну економіку

План викладу і засвоєння матеріалу

  1. Державна політика по залученню іноземних інвестицій.

  1. Пріоритетні сфери та напрями зовнішнього інвестування в Україні.

Запитання для самоконтролю.

Ключові слова:

- інтеграційний процес, - протекціонізм,

- міжнародні економічні організації, - зовнішня торгівля,

- зовнішньоекономічні зв 'язки, - платіжний баланс України.

6.2.1. Державна політика по залученню іноземних інвестицій

Державна політика у сфері іноземних інвестицій здійснюється Кабінетом Міністрів України разом з Національним банком України і регулюється Верховною Радою України. Іноземні інвести­ції в Україні не підлягають націоналізації, а їх реквізиція може бути здійснена лише у особливих випадках, наприклад, техногенної чи природної катастрофи. І навіть в цих випадках передбачені оскарження в судах і компенсації. До того ж всі витрати і збитки іноземних інвесторів відшкодовуються з державного бюджету або інших джерел, встановлених КМУ в поточних ринкових цінах на основі оцінок незалежних аудиторів, і в тій валюті, в якій здійсню­вались інвестиції або іншій валюті, прийнятній для інвестора.

У випадку припинення інвестиційної діяльності іноземний інвестор має право на повернення на протязі 6 місяців своїх інвестицій, а також доходів по них в грошовій або речовій формі

296

Тема 6.2. Державна політика по залученню іноземних інвестицій в національну економіку

за реальними ринковими цінами, сформованими в момент припи­нення інвестиційної діяльності. Після виплати обов'язкових зборів, платежів і податків іноземним інвесторам гарантується безпере­шкодне переведення за кордон одержаних на законних підставах засобів в іноземній валюті. Порядок переведення встановлюється НБУ. При переведенні або вивозі іноземних інвестицій податок складає 15 %. Доход або прибуток від інвестиції іноземний інвестор має право реінвестувати в економіку України в будь-якій валюті, а також зберігати їх на поточних розрахункових рахунках або на депозитах. Іноземні інвестори мають право на придбання паїв і цінних паперів у відповідності з валютним законодавством і законами України про цінні папери та фондову біржу, приймати участь в приватизації майна державних підприємств і незавер­шеного будівництва, в конкурсах і аукціонах. Надання майна в оренду іноземним інвесторам на суму більш як 10 млн. доларів здійснюється за рішенням Фонду держмайна України [239д; 2].

Інвестиційний клімат для іноземного інвестора в Україні пере­важно визначається впливом таких факторів, як політична, правова, економічна та екологічна стабільність. З цієї причини Україну розглядають за кордоном як зону підвищеного ризику для крупних інвестицій. Нерішучість, обережність у прийнятті кінцевих рішень потенційними інвесторами в такій ситуації - закономірне явище. Закон України "Про державну програму заохочення іноземних інвестицій в Україні" скерований на заохочення й підсилення припливу іноземного капіталу в пріоритетні сфери економіки держави шляхом надання різного роду страхових гарантій, особливо із найбільш важливих інвестиційних програм і проектів, покращення правового регулювання іноземного інвестування, розвитку інфраструктури міжнародного бізнесу [5; 14; 16; 21].

Завданням цієї Програми входить залучення додаткових джерел інвестування прогресивних структурних зрушень та інших якісних перетворень в економіці України за рахунок коштів іноземних інвесторів, формування експортного потенціалу, зростання техніч­ного рівня виробництва, скорочення енергоємності продукції. Неодмінною умовою формування сприятливих умов для притоку

297

Розділ 6. Зовнішньоекономічна національна стратегія розвитку

іноземних інвестицій буде розвиток ринкової інфраструктури міжнародного бізнесу, для чого передбачається [4; 5]: - значно покращити роботу таких ділянок інвестиційної діяль­ності, як фондові біржі, комерційні банки, страхові компанії, інвестиційні компанії і інвестиційні фонди, трастові та консал­тингові, холдингові та аудиторські фірми; - утворити державний реєстр іноземних інвесторів і банк даних про об'єкти іноземного інвестування в Україні, автоматизовану інформаційну систему, яка забезпечувала б оперативний пошук іноземних та вітчизняних інвесторів, та надання консультацій з питань техніко-економічного обгрунтування та реалізації інвестиційних проектів; - здійснити організацію статистичної звітності про іноземних інвесторів, вдосконалити систему обліку відповідно до міжнародних стандартів, здійснити публікацію нормативних актів України та іншої інформації, яка цікавить іноземних інвесторів, на іноземних мовах; - визначити навчальний заклад в Україні та за кордоном для підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, що працюють над проблемами залучення іноземних інвестицій в Україну. Важливу роль в розширенні іноземного інвестування повинно відіграти Агентство міжнародного співробітництва та інвестицій, головним завданням якого є надання допомоги підприємцям України:

- в пошуку іноземного партнера;

- в правильному оформленні документів інвестиційної заявки

  • в складенні бізнес-плану;

  • в розробці інвестиційного проекту по методології, прийнятій в країнах з розвиненою економікою.

Слід зазначити важливість Закону України "Про правовий статус іноземців". У ньому підтверджується право іноземних громадян як фізичних осіб займатися інвестиційною діяльністю. Законом України передбачена рівність прав і обов'язків всіх суб'єктів у сфері економічної діяльності.

298

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]