Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 2.1. Національні інтереси України і стратегічні орієнтири розвитку

2005 р. біля 50 %. Отже, легалізація тіньових капіталів та ліквідація механізмів її виникнення є вкрай актуальними для України.

Що ж таке тіньова економіка? Тіньова економіка представляє собою господарську комерційну

діяльність, що уникає державного обліку і контролю. - Тіньова економіка не є однорідною за своїми складовими

частинами, елементами та кінцевими наслідками. Вона склада-ється з таких секторів: - світло-сірий (неформальний) сектор - це сектор нерегла-

ментованої економічної діяльності, що охоплює сферу дрібного

виробництва, посередницькі послуги, торговельну діяльність; - темно-сірий сектор (законспірований сектор деяких видів

економічної діяльності); - чорний сектор (кримінальний).

Отже, сьогодні в економіці України мають місце ряд процесів тінізації національної економіки, руйнівних за своїм характером та наслідками. Це, по-перше, поява й постійне збільшення нефор-мальної, тобто необлікованої зайнятості, що сприяло розширенню неофіційного, тіньового товарообігу, вилученню значних коштів із легальної економіки, заміщенню продукції виробництва експортом аналогічних товарів, скороченню виробництва і, як наслідок, вивільнення робочої сили та збільшення неформальної зайнятості.

По-друге, відбувається реструктуризація якісного складу робочої сили. Знижується рівень професійної підготовки, втрачаються пози-ції вітчизняної науки, відбувається процес декваліфікації робочої сили.

Які ж особливості функціонування тіньової економіки та її трактування в Україні?

Адже в сучасній економічній літературі під "тіньовою еконо-мікою" розуміють і систему незареєстрованої вартості елементів національного багатства, економічних благ та відсутність її відо-браження в національних рахунках держави.

Отже, за своїми ознаками всі види тіньової діяльності чітко поді-ляються на групи: У ті, що не заборонені законом, але здійснюються з порушенням

чинного законодавства; - і заборонені законом.

65

Розділ 2. Національна економіка та стратегія національної безпеки

Види діяльності, що належать до першої групи, мають дещо відмінну природу від кримінальної економіки. їх виникнення пов'язане з недоречностями економічної політики в окремих сфе-рах, розбалансованістю у зв'язку з цим інтересів певних суб'єктів, або недостатністю механізмів контролю за здійсненням законо-давства.

Формування структур тіньової економіки завжди відбувається у звичайному середовищі за умов свідомого або несвідомого сприяння з боку держави у створенні таких нормативних актів, які зрештою і забезпечують необхідні засади її існування. Адже основними особливостями тіньової економіки є: - зародження у надрах нормативно-правового поля, коли встановлені державою регулюючі засоби не відповідають дії об'єктивних економічних законів або не мають надійних механізмів контролю за здійсненням законодавства; - в умовах, коли держава через свої представницькі структури має найвищі повноваження в законотворчій, правоохоронній та виконавчій діяльності, саме зародження і розвиток тіньової економіки свідчить про те, що в державі не належним чином представлені механізми державного менеджменту, моні--функціонування тіньової економіки грунтується на безоплат-ному використанні громадської та державної власності: основ-них фондів, води, сировини, енергоносіїв, шляхів сполучення, трудових ресурсів (і, перш за все, висококваліфікованих кадрів), які користуються державною освітою, охороною здоров'я, культурою, соціальним та адміністративним захистом поряд з іншими формами державного впливу та підтримки; - тіньова економіка слугує збагаченню лише певного кола людей за рахунок обкрадання всього суспільства і, насамперед, за раху-нок джерел, які забезпечують фінансове наповнення дер-жавного бюджету.

Також характерною ознакою тіньової економіки є висока дохід-ність окремих економічних агентів, яка забезпечується такими способами:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]