Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 7.3. Модель екологічно збалансованої національної економіки

Закон України "Про природно-заповідний фонд України", прийнятий 16 червня 1992 p., визначає правові основи організації, охорони і використання природно-заповідного фонду, відтворення його природних комплексів і об'єктів. До природно-заповідного фонду належать природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам'ятки природи, заповідні урочища, ботанічні сади, дендрологічні парки, парки - пам'ятки садово-паркового мистецтва.

Реалізація Концепції сталого (екологічно збалансованого) розвитку в Україні забезпечується за допомогою цілеспрямованої політики, яка включає державний, регіональний та місцеві рівні вирішення відповідних питань, правові, фінансові та організаційні засоби [23д].

На державному рівні, з метою послідовної реалізації основних принципів сталого розвитку, створюється Національна комісія сталого розвитку України, яка забезпечує формування основ Національної політики сталого розвитку та здійснює координацію діяльності міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади, міжнародних, та громадських організацій. Склад Ради та її чисельність затверджується Президентом України.

Державний протекціонізм щодо сталого розвитку передбачає: - переважно державне регулювання процесу сталого розвитку, максимальне використання власних можливостей економіки держави, особливо її природосировинних ресурсів, виробничого, науково-технічного та інтелектуального потенціалу; - врахування конкретної ситуації, в якій буде здійснюватись процес сталого розвитку, визначення пріоритетів і включення їх до плану на кожний рік відповідно до фінансових мож­ливостей держави; v поєднання державного впливу з ринковими формами управ­ління, стимулювання якісних змін шляхом позачергового фі­нансування, кредитування, матеріально-технічного та валют­ного забезпечення, надання економічних пільг пріоритетам сталого розвитку;

399

Розділ 7. Перспективні моделі розвитку національної економіки

- запровадження спеціального моніторингу стачого розвитку, головним завданням якого є збір, вивчення і підготовка інфор­мації для аналізу показників, які визначають якість життя, природних ресурсів, виробництво і використання всіх небез­печних речовин, що застосовуються в практиці, а також: стан господарства, довкілля, в тому числі - екосистем і територій, що охороняються.

На сьогодні в Україні вже впроваджено в практику господарю­вання інтегральні індикатори сталого розвитку, які відповідають міжнародним стандартам (табл. 7.3.2).

Таблиця 7.3.2 Інтегровані індикатори сталого розвитку України, які гармонізовані з головними індикаторами ОЕСР [272д]

Категорія

Показники посилання

стану навколишнього

природного середовища

Показники стану

Показники реагування

Економічні: 1 )Національна політика та міжнародна кооперація

• ВВП (на душу населення), грн.

• Промислова продукція (у % до ВДВ)

• Сільськогосподарська продукція (у % до ВДВ)

• Кінцеві споживчі витрати у домашніх господарств (у % до ВДВ)

• Експорт товарів та послуг (у % до ВДВ)

• імпорт товарів та послуг (у % до ВДВ)

Питома вага сировини і матеріалів у загальному обсязі експорту, %

• частка промислових продуктів у загальному товарному експорті, %

Витрати на эхорону навколишнього середовища, % ВВП % до загальних видатків

• Витрати на контроль іга зменшення забруднення % ВВП

» Витрати на соціальний захист населення (у % до загальної суми видатків)

• Витрати на соціальний захист (у % до ВВП)

2)3 міни

структури

споживання

• Наявність паливних ресурсів, нафт, екв

• Загальне споживання

• Загальна енергомісткість ВВП,

• кг н.е/ грн.

• кгуп/грн.

• Ефективність споживання ресурсів, кг, т, куб.м на 1000 грн.

400

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]