Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 1.2. Економічні теорії та чинники розвитку національної економіки

виділивши індивідуальні, регіональні та національні, і з'ясував їх вплив на розвиток економіки. Також /. Вернадський був добре обізнаний з італійською політико-економічною літературою від античних часів до початку XIX ст. Він показав, що в італійській економічній думці існують два головних напрями щодо дослідження національної господарської системи. До першого належать прихильники державного втручання в господарські справи, до другого - прихильники свободи господарської діяльності [9, С. 269]. /. Вернадський у своїх працях відстоював принцип економічного лібералізму, виступав за ліквідацію кріпосного права в Росії та індустріалізацію.

У XIX ст. розвивається критичний напрям економічної науки і формуються соціалістичні ідеї. Це було зумовлене тим, що постулати класиків щодо економічної свободи, гармонії індивідуальних і суспільних інтересів та абстрактні моделі господарської системи не враховували реальних змін, які відбулися у країнах Західної Європи. Зокрема, прискорений промисловий розвиток, перехід до машинного способу виробництва породжували занепад і розклад дрібного виробництва, майнове розшарування населення, безробіття, національну господарку багатьох країн починають розхитувати економічні кризи. З гострою критикою тогочасної ринкової системи господарювання виступає С. Сісмонді, звернувши увагу на зубожіле існування робітників, суспільство, в якому він жив, значно поляризувалося, конкуренція посилювала цей процес. Вчений розробив проект реформування існуючої еконо­мічної системи, важливу роль він відводив державі, яка повинна запровадити робітниче законодавство і створити умови для повер­нення до дрібного виробництва у всіх галузях національної еконо­міки. Економічна програма Ж. Прудона також обґрунтовувала панування в національній економіці дрібних товаровиробників, запровадження "робочих грошей", які б забезпечували еквівалент­ний обмін результатами праці, існування суспільства, в якому відсутня експлуатація та є рівність і справедливість.

Викривачами вад економічної системи початку і середини XIX ст. виступили А. де Сен-Сімон, Ш. Фур 'є і Р. Оуен та інші, які крити-

31

Розділ 1. Теоретичні засади та чинники розвитку національної економіки

кували приватну власність, процеси індустріалізації та розробляли проекти побудови справедливого суспільства. Заслугою А. де Сен-Сімона є те, що він при дослідженні національної економічної системи використав історичний метод і наголошував на необхід­ності вивчення минулого, враховуючи економічні, політичні, культурні та інші складові. Ш. Фур'є обґрунтовує ідею національної асоціації, первинною господарською одиницею якої є фаланга, розподіл у ній здійснюється відповідно до внеску кожного члена у процес виробництва. Р. Оуен також вказував на те, що існуюча система господарювання є нераціональною, вона породжує безробіття, злидні та нові форми рабства, тому необхідно проводити її реформування та створювати громади, в яких існувала б суспільна власність, ліквідовувалися гроші, всі працюють і спільно користуються результатами своєї праці.

К. Маркс прагнув дослідити господарські процеси та явища, що відбувались в господарці 1840-1880-х pp., та створити абстрактну модель тогочасної економічної системи. Головні положення його економічної системи викладено у фундаментальній праці "Капітал". У першому томі вчений розглядає процес виробництва капіталу, через з'ясування сутності грошей, товару та їх ролі у становленні капіталізму, вказує на двоїстий характер праці. У другому томі К. Маркс зосереджує увагу на процесі обігу капіталу в національній економіці, аналізі стадій руху капіталу та зміні його форми, проблемі морального та фізичного зношування, впливі на процеси нагро­мадження та відтворення. Третій том присвячений процесу капіта­лістичного виробництва, взятому взагалом. Тут вчений прагне обґрунтувати визначення ціни виробництва та чинників, що впливають на норму прибутку, досліджує механізм вирівнювання норми прибутку, розглядає торговий та позичковий капітал як відособлені форми промислового капіталу тощо. У четвертому томі "Капіталу" розглянуто теорію додаткової вартості через ретро­спективний огляд концепцій відомих економістів минулого.

Соціалістичні вчення розвинулись і на українському ґрунті, набуваючи особливих рис через соціальні та економічні умови, які складались на території України. Соціалістичні ідеї пропагували 32

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]