Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 2.2. Національне багатство та еколого-економічна безпека України

На сьогоднішній день в Україні ще не має:

  • Сисгематизованихданихпро грошову оцінку військового майна. Реальний обсяг майна потрібно розраховувати виходячи із цілої системи критеріїв. Треба також враховувати дані про військовий бюджет колишнього СРСР і частку України в цьому бюджеті.

  • Історичні, художні і культурні цінності на сьогоднішній день оцінюються лише на основі експлуатації витрат держави з їх утримання.

  • Майно культового характеру. Культове майно є власністю релігійних організацій з однієї сторони, а з іншої- знаходяться на території держави. У зв'язку з цим культове майно є елемен-том національного багатства.

Окремою проблемою інвентаризації національного багатства є майно України за кордоном - будівлі і споруди дипломатичних та інших представників на території СНД.

На сьогоднішній день оцінка цих представництв здійснюється лише на основі балансової вартості їх основних фондів на основі методики, яка була введена на початку 1990-х років. Для того, щоб здійснити більш об'єктивну та повну оцінку всіх вище названих елементів національного багатства потрібно прийняти Закон України про повну інвентаризацію цих компонентів національного багатства.

2.2.2. Еколого-економічна безпека та формування моделі сталого (збалансованого) розвитку національної економіки

Економіка України потребує цілеспрямованої стратегії, спрямо-ваної на модернізацію, забезпечення конкурентоспроможності, формування сприятливого інвестиційного клімату, побудову реаль-ного підґрунтя для європейської інтеграції держави.

Анаїіз особливостей соціально-економічного розвитку України на сучасному етапі, основних проблем, які постають на шляху подальшого соціально-економічного прогресу та екологічної безпеки нашої держави, дозволяє виокремити систему стратегічних

77

Розділ 2. Національна економіка та стратегія національної безпеки

орієнтирів політики реформ на середньострокову перспективу, до яких належать:

- розвиток внутрішнього ринку з метою підвищення його спро-можності до сприйняття стимулюючого потенціалу підвищення внутрішнього попиту; - розвиток екологізації виробництва;

- активізація інвестицій у зміцнення конкурентоспроможності, підвищення енергоефективності економіки, заохочення іннова-ційної активності; - створення системи екологічної експертизи інвестиційних

програм; - зміцнення конкурентоспроможності українських підприємств на зовнішніх ринках та забезпечення паритетності конкуренції з імпортованими товарами на внутрішньому ринку; - розвиток ринку екологічно чистої продукції; - реформування відносин наринку праці та модернізація системи соціального забезпечення з метою підвищення її ефективності та орієнтації на розвиток людського капіталу; - забезпечення екологічної безпеки населення; - зміцнення інституційної структури національної економіки, розвиток інститутів співпраці влади, бізнесу та громадянського суспільства; - послідовна реалізація державної регіональної політики з метою забезпечення цілісності соціально-економічного простору держави, зміцнення економічного потенціалу територій; - зміцнення матеріально-фінансової бази місцевого самовряду-вання, послідовне здійснення децентралізації управління для забезпечення реального впливу місцевих органів влади на соціально-економічний розвиток територій. Державна програма економічного і соціального розвитку Укра-їни на 2007 p., проект якої поданий Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України та прийнятий за основу 3 жовтня 2006 p., є першим програмним документом нового уряду. Згідно із Законом України "Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України", вона визначає цілі

78

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]