Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 3.2. Програмування та прогнозування національної економіки

державний бюджет України.

Перше читання проекту закону про державний бюджет України відповідно до Бюджетного кодексу має відбутися до 20 жовтня (25 жовтня, якщо проект бюджету був прийнятий до розгляду після повторного подання Кабінетом Міністрів України). Воно почи­нається з доповіді Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету про Висновки та пропозиції до проекту закону про державний бюджет України. Верховна Рада України приймає рішення щодо Висновків та пропозицій до проекту закону про державний бюджет України, схвалення яких вважається прий­няттям проекту закону про державний бюджет України у першому читанні.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету розглядає внесений проект закону про державний бюджет України, підго­товлений Кабінетом Міністрів України і готує висновки та пропо­зиції щодо поданого законопроекту до другого читання, які затверджуються на засіданні Бюджетного комітету.

Друге читання проекту закону про державний бюджет України відповідно до Бюджетного кодексу, в якому приймаються загальний обсяг дефіциту (профіциту), загальний обсяг доходів і видатків, обсяг міжбюджетних трансфертів та інші положення, необхідні для формування місцевих бюджетів, завершується до 20 листопада.

Доопрацьований проект закону про державний бюджет України Комітет Верховної Ради України з питань бюджету вносить на розгляд Верховної Ради України у третьому читанні не пізніше 25 листопада.

Закон про державний бюджет України має прийматись Верховною Радою України до 1 грудня року, що передує плановому.

Закон про державний бюджет України набуває чинності у разі його підписання Президентом України.

За умови неповернення Президентом України Закону про державний бюджет України для повторного розгляду, у Двотижневий термін після оприлюднення закону про державний бюджет відбувається затвердження бюджетів міст обласного значення, бюджетів районів і обласних бюджетів.

133

Розділ 3. Державні інституцГі" та механізми регулювання національної економіки

Після набуття чинності Законом України "Про державний бюджет" розпочинається його виконання всіма учасниками бюджетного процесу відповідно до їх повноважень. Відповідно до Бюджетного кодексу та інших нормативно-правових актів Кабінет Міністрів України забезпечує виконання державного бюджету, а Міністерство фінансів здійснює загальну організацію та управління виконанням державного бюджету.

Якщо до початку нового року закон не набрав чинності, щомісячні видатки державного бюджету України здійснюються в розмірах 1/12 обсягу видатків, визначених законом про державний бюджет України на попередній бюджетний період і передбачені проектом закону на наступний бюджетний рік.

Запитання для самоконтролю

  1. Розкрийте сутність поняття "економічне програмування " в національній економіці.

  2. Як здійснюється процес прогнозування в національній еко­номіці?

  3. Бюджетне планування та його етапи.

  4. Різновиди бюджетного прогнозування.

  5. Організаційні особливості бюджетного планування в Україні.

  6. Розкрийте сутність Закону України "Про державні цільові програми".

  7. Постанова Кабінету Міністрів України від 31.01.2007р. №106

"Про затвердження Порядку розроблення та виконання державних цільових програм ".

8. Сутність Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання.

134

Розділ 4.

Структурні зміни в національній економіці та регіональна політика

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]