Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 6.1. Україна в світовому економічному

просторі

План викладу і засвоєння матеріалу

  1. Місце України у світовому економічному просторі.

  1. Організаційно-правові основи зовнішньоекономічної діяль­ності України.

Запитання для самоконтролю.

Ключові слова:

- глобальні світові тенденції, - зовнішня політика,

- міжнародний економічний простір,

-зовнішньоекономічна діяльність, - іноземні інвестиції.

6.1.1. Місце України у світовому економічному просторі

Україна вже 17 років є повноправним суб'єктом міжнародних економічних відносин. За роки незалежності держава досягла досить високого рівня відкритості своєї економіки.

Водночас у Зверненні Верховної Ради України "До парламентів і народів світу" від 5 грудня 1991 р. зазначено: "Україна, одна з держав - засновниць Організації Об'єднаних Націй, у повній відповідності з цілями і принципами Статуту ООН спрямовуватиме свою зовнішньо політику на зміцнення миру і безпеки у світі, на активізацію міжнародного співробітництва в розв'язанні еколо­гічних, енергетичних, продовольчих та інших глобальних проблем. Зовнішня політика України буде базуватися на загальновизнаних принципах міжнародного права" [37д; 171 д].

Конституцією України визначено загальний підхід до зовнішньої політики держави (ст. 18). Передбачено, що зовнішньополітична

285

Розділ 6. Зовнішньоекономічна національна стратегія розвитку

діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами міжнародного права. Спів­відношення між міжнародним та національним законодавством передбачено ст. 9 Конституції в такий спосіб, що чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

"Основні напрями зовнішньої політики України", схвалені Верховною Радою України 2 липня 1993 p., зафіксували зміст національних інтересів України і завдань її зовнішньої політики. Національні інтереси України в сфері міжнародних відносин становлять три основні групи [1]:

-стратегічні та геополітичні інтереси, пов'язані із забезпеченням національної безпеки України та захистом її політичної неза­лежності; - економічні інтереси, пов'язані з інтегруванням економіки Укра­їни у світове господарство; - регіональні, субрегіональні, локальні інтереси, пов'язані із забезпеченням різноманітних специфічних потреб внутріш­нього розвитку України.

З метою забезпечення національних інтересів України її зовнішня політика постійно спрямовується на виконання таких найголов­ніших завдань:

  1. Утвердження і розвиток національної економіки у відповідності до національних економічних інтересів держави.

  1. Демократизація суспільного розвитку.

  1. Зростання експертного потенціалу України та нарощування її позитивного міжнародного економічного іміджу.

У сучасних умовах глобалізації світової економіки національні економіки інтегруються в загальнопланетарний економічний меха­нізм. Адже економічний прогрес кожної держави в таких умовах тісно пов'язаний з характером її взаємодії з іншими країнами світу. Тому інтернаціоналізація національної економіки є дуже важливою проблемою її розвитку.

286

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]