Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

1.1.2. Функції'національної економіки як науки

Національна економіка України є цілісним організмом. Вона об'єднує взаємопов'язану систему галузей, видів виробництв і тери-

14

Тема 1.1. Предмет, методологія і завдання вивчення національної економіки

торіальних комплексів. У цій системі органічно взаємодіють галузі виробництва (промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт, зв'язок тощо) і сфери послуг (освіта, охорона здоров'я, культура). Природно, що співвідношення зазначених сфер і галузей, тобто структура національної економіки, рівень розвитку, ефек­тивність функціонування мають значні відмінності в різних країнах. Чим розширеніша економіка держави, тим досконаліша система господарювання, тим краще використовуються переваги міжна­родного поділу праці, тим вищі економічна і соціальна ефективність виробництва та рівень життя населення. Водночас розвиток націо­нальної економіки має гарантувати екологічну безпеку населенню. Вивчення національної економіки дає можливість розглядати всю систему господарювання України як єдине ціле. Здійснення макро-економічного аналізу сучасних явищ та процесів, що відбуваються в національній економіці є підґрунтям для побудови перспективних моделей стратегічного розвитку економіки в Україні. Як сфера наукового пізнання, національна економіка виконує такі функції:

1. Теоретико-пізнавальна (гносеологічна).

Суть її у пізнанні економічних явищ та процесів з метою обґрун­тування нових тенденцій та моделей у розвитку національної економіки.

2. Виховна та світоглядна.

Суть полягає у вихованні національної свідомості населення, підвищення рівня національної економічної культури та адекватного до цього економічного світогляду.

3. Практична (прикладна).

Суть цієї функції полягає в розробці практичних рекомендацій на основі здійснення аналізу та оцінки різних фінансових, госпо­дарських та організаційно-управлінських явищ у національній економіці. Це дає можливість підвищувати якість економічних та управлінських рішень.

4. Прогностична.

Суть її полягає в оцінці сучасної економічної кон'юнктури та передбаченні стратегічного розвитку різних секторів та сфер націо­нальної економіки, виходячи з критеріїв екзогенного та ендогенного характеру.

15

Розділ 1. Теоретичні засади та чинники розвитку національної економіки

1.1.3. Суть і компоненти національної економіки

Національна економіка - організаційно-економічна система взаємопов'язаних сфер господарської діяльності людей, якій властива технологічна та територіально-галузева пропорційність, обмежена державними кордонами.

В основі національної економіки є політичний та економічний суверенітет, тобто верховенство державної влади щодо прийняття політичних і економічних рішень.

Для національної економіки характерні такі особливості:

  1. Власна структура господарства. Ця структура господарства повинна відповідати вимогам національної безпеки, щоб у випадку екстремальної ситуації забезпечити безпеку населенню і самій економіці.

  2. Автономність прийняття всіх економічних рішень у відповід­ності до концепцій розвитку національної економіки.

  3. Зовнішньоекономічна політика, яка спрямована на підтримку власних господарюючих суб'єктів. З проголошенням незалеж­ності Україна почала здійснювати самостійну зовнішньоеконо­мічну політику згідно із Законом УРСР від 03.08.1990 р. "Про економічну самостійність УРСР".

Для виникнення і розвитку національної економіки необхідні такі

передумови:

  1. поглиблення суспільного поділу праці, який сприяє виникненню якісно нових галузей спеціалізації;

  2. формування системи державного регулювання економікою, яка повинна забезпечити пропорційність розвитку, а також підтримку підприємницьких структур;

  3. інституцій на система держави.

Дуже важливим чинником ефективної національної економіки є формування громадянського суспільства. У цьому контексті можна виокремити блоки інституцій: 1) державно-політичний блок - це блок, який вирішує питання

державотворення, моніториніу за виконанням законів України,

норм, законодавчих актів;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]