Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

3.1.4. Державна політика забезпечення економічного зростання

Основною метою макроекономічної політики держави є забезпе-чення механізмів довготривалого зростання. Однак у зв'язку з глобальною еколого-економічною кризою, що охопила сучасний світ, особливої важливості набувають і питання макроеконо-мічного забезпечення реалізації моделі екологічно збалансованої національної економіки.

Розглянемо ці аспекти в хронологічному порядку. Як можна з допомогою макроекономічних механізмів забезпечити у державі довготривале економічне зростання?

Яким чином має здійснюватись трансформація бюджетних ресурсів у важливий чинник цього зростання? Які резерви є в націо-нальній економіці щодо зниження податкового навантаження?

Сьогодні бюджетна система України характеризується ще сут-тєвими недоліками. Не дивлячись на близькість зведеного бюджету до стану збалансованості, значною є заборгованість суб'єктів господарювання перед бюджетом держави. Недоотримання державним бюджетом податків і обов'язкових платежів у 2004 р. становило 14,1 млрд. грн. [149д]. Водночас спостерігається заборгованість бюджету з відшкодування суб'єктам господарю­вання платежів з ПДВ. У цьому ж контексті потребує суттєвого реформування податкова система, яка ще не націлена на реалізацію

115

I

Розділ 3. Державні інституції та механізми регулювання національної економіки

моделі інноваційного та екологічно збалансованого розвитку національної економіки. Що ж стосується системи міжбюджетних відносин, то радикального реформування потребують механізми розподілу міжбюджетних трансфертів.

Сьогодні диференціація регіонів щодо обсягів надходжень від податків у розрахунку на одну особу складає 11-12 разів. Ця диференціація компенсується системою трансфертів, які сприяють появі "нових трутнів", оскільки не стимулюють матеріальної зацікавленості органів місцевої влади у нарощуванні обсягів податкових надходжень.

Як вирішити питання міжбюджетних розподільчих відносин у національній економіці?

Згідно стратегії економічного і соціального розвитку України до 2015 p., головними стратегічними напрямами вдосконалення бюджетних та фіскальних механізмів забезпечення довготривалого економічного зростання є [239д]:

1. Невідкладне визначення змісту та прийняття впродовж най­ближчого часу низки нормативних актів, які б забезпечували реформування бюджетної системи, зокрема податкового меха­нізму, його перетворення із суто фіскального інструменту на ефективний засіб соціально-економічної стратегії держави. Податкова система має стимулювати інвестиційно-інноваційні процеси та екологічно збалансований розвиток національної економіки.

Слід виходити з того, що основою вирішення фінансових проблем держави, головною передумовою соціальної та струк­турно-інноваційної переорієнтації економіки є першочергове зміцнення фінансів суб'єктів господарювання, інших юридичних осіб та домашніх господарств. Практикою попередніх років дове­дено, що без цього будь-які дії правового, економічного чи адміністративного характеру, заходи "згори" бажаного результату не матимуть. У зв'язку з цим потрібно рішуче йти на деяке зниження частки державного споживання у структурі ВВП, зменшення податкового тиску, посилення захисту платників податків, максимальне спрощення процедури оподаткування.

116

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]