Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 2.1. Національні інте|)еси України і стратегічні орієнтири розвитку

- удосконалення грошово-кредитної та банківської систем;

- реформування податкової системи;

-У удосконалення системиконтролюу сфері зовнішньоекономічної діяльності;

- удосконалення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Указ президента України "Про Сорок рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF/' (від 28 серпня 2002 року) містить, зокрема загальну базу рекомендацій [14]:

  1. Усі країни повинні негайно здійснити кроки для ратифікації і повної імплементації Конвенції Об'єднаних Націй 1988 року проти незаконного обігу наркотиків та психотропних речовин (Віденської конвенції).

  2. Закони про збереження таємниці фінансовими установами повинні формулюватися таким чином, щоб не перешкоджати запровадженню цих рекомендацій.

  3. Програма дієвого запровадження заходів проти відмивання грошей повинна передбачати зростання багатосторонньої діяль-ності і правової взаємодопомоги у ході розслідувань і карного пере-слідування у справах з відмивання грошей, а також у процесах екстрадиції у зв'язку з відмиванням грошей, коли це можливо. Комплексна програма щодо відмивання доходів викладена у Законі

України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" (від 6 лютого 2003 року). З метою дальшого вдосконалення роботи щодо боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, забезпечення створення комплексної системи державного контролю за сумнів-ними операціями, що здійснюються суб'єктами підприємницької діяльності, активізації участі України в розвитку міжнародного співробітництва у сфері протидії відмиванню доходів, що здобуті злочинним шляхом, пошуку, арешту та конфіскації таких доходів в Указі Президента України "Про додаткові заходи щодо бороть-би з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом" (від 22

71

Розділ 2. Національна економіка та стратегія національної безпеки

липня 2003 року) міститься ряд додаткових заходів, що стосуються роботи Кабінету Міністрів та Державної податкової адміністрації України.

Знання та розуміння слабких сторін тіньової економіки в національній економіці полегшує задачу її легалізації [15; 19]. Щодо детінізації більш "світлої"" частини, необхідно реалізувати комплекс конкретних заходів:

  1. Провести економічно-правову інвентаризацію із подальшою відповідною декриміналізацією проявів таких правопорушень.

  2. Необхідно пом'якшити і диференціювати штрафні санкції та покарання за суттєво нешкідливі правопорушення з метою їх легшого і безболісного зупинення.

  3. Необхідно розробити і впровадити етично-правові правила поведінки державних службовців, які безперечно сприятимуть подоланню правового нігілізму серед вітчизняних чиновників, що на цей час порушують права, честь і гідність підприємців.

  4. Значно спростити та суттєво скоротити кількість державних інстанцій, а також кількість обов'язкових візитів підприємців до державних установ і організацій для реєстрації та виконання багаторазової звітності; податкових платежів та інших надмір­них бюрократичних вимог.

  5. Налагодити правову та організаційно-кадрову роботу з метою підвищення рівня професіоналізму, цивілізованості державного апарату та посилення його відповідальності за прояви неуваж­ного і некоректного відношення до підприємців усіх форм власності.

  6. Необхідно усунути дискримінаційні елементи, що мають місце в чинному законодавстві та підвищення ефективності озахисту прав власності і інтересів підприємців з боку виконавчої, законодавчої та судової влади.

  7. Необхідно організувати більш ефективний державний захист приватного підприємства від зазіхань могутніх владних коруп-ціонерів, а також від тиску на них "криваво-чорних" право­порушників.

72

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]