Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 3.1. Державні механізми регулювання національної економіки

План викладу і засвоєння матеріалу

  1. Р3егуляція і дерегуляція національної економіки.

  2. Сутність, об'єкти, мета та методи державного регулювання національної економіки.

  3. Органи державного регулювання національної економіки та їхні функції.

3.1.4. Державна політика забезпечення економічного зростання. Запитання для самоконтролю.

Ключові слова:

-державне регулювання, - корпоративний менеджмент, - макроекономічне регулювання, - бюджетний механізм, -тіньова економіка, - фіскальний механізм,

- монетарний механізм.

3.1.1. Регуляція і дерегуляція національної економіки

Держава повинна створити однакові стартові умови для розвитку суб'єктів господарювання різних форм власності, а також забез-печити умови конкуренції між ними.

У системі державного регулювання важливу роль відіграють питання забезпечення економічного зростання, сприяння розвитку малого, середнього та великого бізнесу, стимулювання науково-технічного прогресу та інноваційної моделі розвитку національної економіки, а також забезпечення екологічного та соціального добробуту.

В умовах формування сучасної ринкової економіки, яка характе-ризується наявністю великої кількості не тільки малих і середніх підприємств, аше й монополізованих комплексів, ринкове само-

103

Розділ 3. Державні інституції та механізми регулювання національної економіки

регулювання доповнюється механізмом цілеспрямованого макро-економічного регулювання.

При цьому зусилля держави концентруються на недопущенні монополізму, контролі за реалізацією антимонопольного законо­давства, стимулюванні передових технологій.

У сучасний період держава виконує багатовекторні функції за контролем економічної діяльності: видає закони, спрямовані проти фальсифікації продуктів, здійснює митний контроль, регулює діяльність комунального і залізничного транспорту, контролює виконання законів про працю і соціальне забезпечення, встанов­лення мінімуму і максимуму цін, громадські роботи, національну оборону, національне і місцеве оподаткування, реалізацію постанов про мінімум заробітної плати, регулює зональні ціни.

Першим законом України, який почав здійснювати регулюючу функцію в умовах трансформаційних процесів національної еконо­міки був Закон України "Про підприємництво". Цей закон визначає загальні правові, економічні і соціальні засади здійснення підпри­ємницької діяльності громадянами і юридичними особами на території України, установлює гарантії підприємництва і його державної підтримки. Стаття 2 (витримка). Суб'єкти підприємницької діяльності.

Суб'єктами підприємницької діяльності (підприємцями) можуть бути: - громадяни України, інших держав, не обмежені законом у чи

правоздатності дієздатності; - юридичні особи усіх форм власності, установлених Законом

України "Про власність".

Закон України "Про власність ". Цей закон установлює 4 основ­них види власності: державну, колективну, приватну й інте­лектуальну.

Стаття 3. Суб'єкти права власності. 1. Суб'єктами права власності в Україні визнаються: народ

України, громадяни, юридичні особи та держава.

Суб'єктами права власності в Україні відповідно до цього Закону можуть бути також інші держави, їх юридичні особи, спільні 104

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]