Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 2.3. Національні рахунки та основні макроекономічні показники

2) Індекс-дефлятор ВНП - найбільш загальний індекс цін:

Він враховує зміну цін не тільки на споживчі товари, але й на інвестиційні, на всілякого роду послуги.

Є три ключові відмінності між двома найважливішими показ-никами інфляції (дефлятором ВНП та ІСЦ ):

  1. дефл. ВНП - Індекс всіх товарів, тоді як ІСЦ - тільки тих, які купуються споживачами;

  2. дефл. ВНП враховує зміну цін тільки на внутрішні товари, а ІСЦ - як на внутрішні, так і на імпортні товари;

  3. дефлятор ВНП - поточно зважений, а ІСЦ - базисно зважений індекс.

Реальний ВНП надушу населення використовується на практиці як найбільш обгрунтована характеристика економічного добробуту. Але в цій ролі він має певні недоліки:

  1. із величини ВНП варто було би вирахувати вартісну оцінку негативних факторів (шум, забруднення, перенаселення тощо), оскільки вони негативно впливають на економічний добробут;

  2. у ВНП варто було би врахувати вартість неринкових операцій та не декларовані доходи;

  3. до показника ВНП потрібно додати вартісну оцінку підвищення якості товарів та збільшення вільного часу. Ці перетворення дають показник чистого економічного добробуту. Він не підраховується на основі тієї інформації, яка є в нашому розпо-рядженні, але нагадує головним чином про те, що показник ВНП не зовсім досконалий як міра економічного добробуту.

1.9. Особливості макроекономічних показників. Макроекономічні показники не враховують:

- ПОЗАРИНКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ (працю домогосподарок та інші роботи в домашньому господарстві, які задовольняють власні потреби);

- ТОВАРИ ТА ПОСЛУГИ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ сучас-них умовах тіньова економіка виробляє від 5 до 15 % обсягу ВНП);

- ЗРОСТАННЯ ФОНДУ ВІЛЬНОГО ЧАСУ (тривалість робо-чого тижня скоротилась з 53 годин на початку століття до 36

93

Розділ 2. Національна економіка та стратегія національної безпеки

годин у наш час. Цей факт не враховується у ВНП, але прямо пропорційно впливає на добробут); -ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ(не знаходить відобра­ження у ВНП); - ЕКОЛОГІЧНІ НАСЛІДКИ ВИРОБНИЦТВА (негативні еколо­гічні наслідки із ВНП не відраховуються. У 1972 році дослід­ники із Иельського університету (США) Уільям Нордхаус та Джеймс Тобін ввели новий показник - "Чистий Економічний добробут"-ЧЕД).

Зелені макроекономічні показники Реалізація концепції сталого (збалансованого) розвитку супро­воджується "зеленим" вимірюванням {green acounting) макро-економічних показників. Процес "озеленення" макроекономічного аналізу тривалий і характеризується частою зміною системи показників. Спочатку статистичний відділ ООН представив систему інтегрованих еколого-економічних рахунків, що була спрямована на врахування екологічного чинника в статистичному аналізі результатів економіки. Однак найбільшої уваги, на нашу думку, заслуговують підходи щодо визначення індексу стійкого еко­номічного добробуту {Index of Sustainable Economics Welfare), який запропонували американські вчені Г.Дейлі і Дж.Кобб [65д]. Цей індекс є комплексним показником, що враховує втрати екологічного характеру, зумовлені нераціональним господарюванням. Розрахунки цього індексу в США показали протилежні тенденції у величині індексу і розміру ВНП на душу населення. Якщо перший зменшувався, то другий постійно зростав. "Зелені"макроекономічні показники в системі формування

екологічно збалансованої економіки За методикою індикаторів світового розвитку валовий запас національного багатства (Gross Saving) визначають так:

GrS=Y-C, (2.3.7)

де У-ВВП;

С - сукупне приватне і державне споживання. Показник "чистогозаощадження національного багатства" (Net Saving) розраховують за формулою:

94

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]