Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 1.1. Предмет, методологія і завдання вивчення національної економіки

  1. соціально-економічний блок передбачає вирішення проблем матеріально-технологічної бази, духовної та соціальної бази для розвитку національної економіки;

  2. блок екологічної безпеки передбачає вирішення питань, пов'я­заних з виконанням екологічного законодавства держави та екологічної безпеки населення;

  3. Конституція України - основний закон розвитку національної економіки (ст. 1, ст. 2, ст. 75 Конституції України).

Щоб національна економіка тривалий час стабільно розвивалася необхідні перш за все сприятливе ринкове середовище та ефективна система державного регулювання національної економіки, яка поділяється на дві великі сфери:

  1. галузі, які виробляють товари;

  2. галузі, які надають послуги.

До першої належать: промисловість, сільське господарство, лісове господарство і будівництво.

До другої сфери належать: транспорт, зв'язок, торгівля, інформа­ційно-обчислювальне обслуговування, загальна комерційна діяльність із забезпечення функцій ринку. Сюди входить також охо­рона здоров'я, соціальне забезпечення, освіта, культура та мис­тецтво, наука, державне управління та інші галузі.

Особливості галузевої структури національної економіки залежать від територіального поділу праці, природних і трудових ресурсів, історичного розвитку господарства країни.

У національній економіці виділяють фізичну економіку та грошову.

Основним завдання вивчення національної економіки є вив­чення основних економічних, соціальних та екологічних факторів та сил, які формують стійкий рівень зростання та сталого розвитку національної економіки.

Держава здійснює економічну політику для забезпечення високого рівня розвитку національної економіки. Для цього потрібні такі передумови: 1) поглиблення територіального суспільного поділу праці, який

сприяє розвитку нових галузей і секторів економіки;

17

Розділ 1. Теоретичні засади та чинники розвитку національної економіки

  1. формування системи державного регулювання економіки, яка повинна забезпечувати розвиток нових галузей, які відповідають інноваційній моделі;

  2. створення сприятливого інституційного середовища для роз-витку підприємницької діяльності.

Критеріями ефективного функціонування національної економіки є:

  1. рівень економічного зростання, який визначається не тільки на основі кількісних, але і якісних параметрів;

  1. рівень безробіття;

  1. рівень економічного добробуту кожного громадянина і відсут-ність поляризації між сукупним попитом багатих і бідних (наявність середнього класу);

  1. рівень інфляції;

  2. рівень екологічного та соціального добробуту.

До речі, сьогодні рівень доходу на душу населення в Україні становить 600$, в Польщі -1,5 тис. $, в Німеччині - 2,5 тис. $, в Болгарії -1,5 тис. $, в країнах Балтики ~ 1,5 тис.$.

  1. ефективність виробничої сфери в системі національної економіки;

  1. детінізація національної економіки (шляхом формування ефектив-ного правового поля); жорстке регулювання; покращення екон-мічного середовища (оподаткування, державне датування, питання диференціації тощо); організаційно-управлінського середовища.

Національна економіка розвивається на основі інституцій, які підтримують формування громадянського суспільства. Інституції громадянського суспільства можна поділити на такі блоки: - державно-політичні; - соціально-економічні; - інституції екологічної безпеки.

Конституція України про розвиток національної економіки.

Конституція України - основний закон держави. Саме Консти-туція України закладає підвалини для розвитку національної економіки.

Які основні положення Конституції України регулюють еконо-мічні відносини у нашій державі? 18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]