Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

5.2.5. Основні елементи спеціалізованої ринкової інфраструктури та їх характеристика

Біржі

Серед елементів спеціалізованої ринкової інфраструктури (СрІ) значне місце належить біржам. Що вони собою представляють?

Перші біржі почали викати у15-16ст. в Італії, Голландії, Англії. Саме слово "біржа" - голландського походження. Ще у XVI ст. у голландському місті Бюргге біля будинку знатного міняли регу­лярно збиралися купці з різних країн для обміну валюти, отримання торгової інформації. У гербі міняли було три гаманці. На середньо­вічній латині "гаманець" - називається "бурсе", звідси і прізвище голландця - Ван де Буре, яке пізніше трансформувалось в "біржу".

У сучасному розумінні біржа являє собою регулярно функціо­нуючу організаційну форму оптового ринку цінностей. Такими цінностями виступають:

-товари масового попиту, які мають стандартні споживчі якості; - акції акціонерних підприємств і банків;

276

Тема 5.2. Ринкова інфраструктура в національній економіці

- боргові грошові зобов'язання держави і корпорацій - облігації,

казначейські білети; -векселі, тобто цінні папери, виписані під надані в кредиттовари; - фрахтові документи., тобто різного роду страхові зобов'язання

під товари, що перевозяться; - валюта, тобто іноземні банкноти / девізи /або чеки на іноземні

депозити; - нерухоме майно; - робоча сила.

У залежності від виду діяльності біржі бувають загальні і спеціальні.

Загальною є така біржа, на якій обертається декілька видів цінностей. Наприклад, товари і цінні папери. Спеціальні біржі виконують операції лише з одним видом цінностей. У зв'язку з цим розрізняють біржі товарні, фондові, фрахтові, валютні, неру­хомого майна, праці. Таким чином можна говорити про систему бірж.

Як було сказано вище, біржа - це організаційна форма ринку.

Тому вона ніяких угод про продаж - купівлю не укладає. Укладення угод - це функція членів біржі в особі професійних посередників (брокерів, дилерів).*

Біржі - це лише місце, де відбуваються торговельні операції, тобто укладаються торговельні угоди.

В обов'язки бірж входить надання своїм членам соціального приміщення для торгівлі з місцями, телефонами і телетайпами для учасників торгів. Зі своїх членів біржі виділяють головуючого і клерків для проведення біржових сесій.

Біржі здійснюють котирування** цін, встановлюють стандарти на біржові товари, розробляють типові контракти, проводять

*брокер (маклер) - фізична особа, зареєстрована на біржі. Спеціалізується на посередницьких біржових операціях. Обов'язки полягають у виконанні доручень членів біржі, яких вони представляють / підшукування контрактів, реєстрація операцій, що здійснюються на біржі, укладення угод/;

дилер - посередник, але на відміну від брокера, укладає угоди від себе і за свій рахунок. Винагородою для нього є різниця в цінах за куплений і проданий товар, за мінусом біржового збору.

** котирування - встановлення курсів іноземних валют, цінних паперів або цін товарів на біржі.

277

Розділ 5. Формування ринкового середовища в національній економіці України

розрахунки між продавцями і покупцями, займаються інформа­ційною діяльністю, надають своїм клієнтам страхові, арбітражні та інші послуги.

В Україні вже створено чимало бірж. Серед них - Українська універсальна товарна біржа, Львівська товарно-фондова біржа та ін. Найбільшого поширення набули товарні біржі.

Важливим елементом спеціалізованої інфраструктури ринку є торгові доми. Що вони собою являють?

Торговий дім - це спеціалізована фірма, яка торгує одним товаром або групою одномірних товарів за дорученням клієнтів або за свій рахунок. Відміна від торгової біржі в тому, що на біржі торгують самі учасники або за їх дорученням брокери. Тут торгову діяльність здійснює сама фірма.

Сфера діяльності торгового дому може бути досить широкою. Це:

- операції по внутрішній оптовій і роздрібній торгівлі; - експортно-імпортні та інші зовнішньоекономічні операції; - виробництво продукції;

-надання замовникам широкого кола супутніх послуг / комер­ційно посередницьких, інженерно-консультаційних, товарно-експедиторських, фрахтових, страхових та ін. Підприємства роздрібної торгівлі. До спеціалізованої інфра­структури ринку входять також підприємства роздрібної та оптової торгівлі.

Роздрібна торгівля - це будь-яка діяльність продажу товарів чи послуг безпосередньо кінцевим споживачам для їх особистого споживання.

Роздрібні торговельні підприємства класифікуються за багатьма ознаками.

За пропонованим асортиментом - це можуть бути спеціалізовані магазини, універмаги, універсами, магазини товарів повсякденного попиту, торговельні комплекси і роздрібні підприємства послуг. За цінами - магазини знижених цін, склади-магазини, магазини-пемзоли, що торгують за каталогами.

278

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]