Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nacional'naya ekonomika_Gr_niv.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
5.06 Mб
Скачать

Тема 4.4. Регіональна політика в системі національної економіки України

до загальних вимог світової економічної системи, які визначаються процесами глобалізації.

Поряд із загальнодержавними, для кожного регіону необхідно розробити зовнішньоекономічну модель розвитку, а також стратегію регіонального розвитку; концепцію державної регіо­нальної політики; програші регіонального розвитку (наприклад, "Програма допомоги депресивним регіонам").

Вдосконалення структури зовнішньої торгівлі регіонів, вихід їх на нові світові ринки, підвищення їх конкурентоспроможності необхідно розглядати як перший крок входження регіонів України до широкомасштабного міжнародного співробітництва.

Відкриття ринків України необхідно проводити з врахуванням регіонального підходу. В регіонах, які є привабливими для зарубіж­них інвесторів, треба створити особливий економіко-правовии режим. Це можуть бути вільні економічні зони, технополіси, вільні економічні зони банківських і страхових послуг, офшорні зони, курортополіси тощо.

Саме такий підхід сприяє мобілізації локальних ресурсів для продуктивного використання, а з іншої, визначенню місця регіону в загальних процесах економічного розвитку країни, регіонів світу і світу в цілому.

Вирівнювання рівнів регіонального розвитку з погляду зрілості ринкових відносин і ринкових механізмів - об'єктивна вимога у контексті глобальної стратегії подолання економічних, соціальних, етнічних збурень і конфліктів, які створюють вакууми, що стоять на шляху загального поступу. Зняття конфліктів засобами демо­кратизації, передусім активізації економічного життя на базі прискореного проведення реформ. Таким виглядає важливе завдан­ня регіональної політики у світлі глобальних процесів.

У цьому відношенні постає проблема нового соціально-еконо­мічного районування нашої держави, як засобу ефективного вико­ристання можливостей спеціалізації, кооперування і комбінуванні виробничо-технологічних циклів [208д; 239д].

Районоутворення - це об'єктивний процес формування і розвитку районів як інтегральних виробничо-територіальних

907

Розділ 4. Структурні зміни в національній економіці та регіональна політика

систем (економічнірайоноутворення), суспільно-територіальних систем (соціально-економічне районоутворення), еколого-економічних територіальних систем (еколого-економічне районо­утворення).

Районування - це процес членування території на відносно цілісні частини, які обумовлюють можливості спільних підходів до визначення шляхів і напрямків соціально-економічного розвитку, пошуку місця районів у рагіональному, європейському і світовому розвитку.

Ця проблема визріває вже ряд років, її нарешті слід вирішити. У наш час є кілька десятків районувань, розроблених різними школами економістів-регіоналістів і економіко-соціогеографів (Київською, Харківською, Одеською, Львівською) та опубліко­ваних у навчальних посібниках, періодичних видгіннях тощо. Ці районування мають вигляд п'ятичленної до дев'ятичленної мережі соціально-економічних районів, кожне з них має свої переваги і свої недоліки. Річ у тім, що умови перехідного періоду, тобто періоду реформування економіки вимагають точних і конкретних рішень в регіональній політиці. А це означає, що потрібне одне, єдине, загальновизнане соціально-економічне районування України.

Можна визнати таким єдиним для всіх цілей районування, розроблене Інститутом регіональних досліджень НАН України і обгрунтованим у препринті наукової доповіді [208д]. Згідно з цим районуванням в Україні пропонується виділити 6 соціально-економічних районів (табл. 4.4.1).

Так, використання високопродуктивних чорноземів і сприят­ливого клімату дає основу для реформування сільського госпо­дарства країни, перетворення його в конкурентоспроможну сферу виробництва, врахування всіх регіональних чинників, які впли­вають на розвиток сільськогосподарського виробництва і його функціонально-компонентну структуру, її суть потягає в тому, що з допомогою економічних механізмів стимулюється виробництво тих видів продукції, які в даних природноекономічних умовах обходяться найдешевше. Використовуючи інвестиційні, цінові,

208

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]