Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

11.4. Основні положення сучасної концепції управління якістю проекту

Сучасні підприємства знаходяться здебільшого в умовах жорсткої конкуренції, а тому мають безперервно розробляти і реалізовувати інноваційно-інвестиційні проекти, що є найефективнішим інструментом для забезпечення бажаного рівня конкурентоспроможності (див. розд. 6,7).

Крім таких ключових функцій управління проектом, як управління вартістю і часом, важливим є управління якістю проекту.

Згідно до стандартів серії ІСО, виокремлюють такі елементи системи якості:

- відповідальність керівництва;

- система якості;

- внутрішні перевірки якості;

- економіка (витрати на якість);

- аналіз контрактів;

- управління проектуванням;

- закупівлі;

- управління процесами;

- ідентифікація та відслідковуваність продукції;

- статус контролю та досліджень;

- контроль та дослідження;

- контрольне, вимірювальне та дослідне обладнання;

- управління продукцією, що не відповідає вимогам;

- дії, що корегують та попереджують;

-вантажно-розвантажувальні роботи, зберігання, пакування, консервування та постачання;

- технічне обслуговування;

- управління документацією та даними;

- управління реєстрацією даних про якість;

- підготовка кадрів;

- управління продукцією, що постачається до споживачів;

- статистичні методи.

Якість продукту (послуги) є результатом виконання проекту і виступає головним параметром його якості взагалі. Перш за все вона повинна відповідати вимогам споживача (цілям замовника).

Забезпечення якості продукту досягається за допомогою: чіткої специфікації; використання відповідних стандартів і норм; залучення персоналу необхідної кваліфікації; впровадження аудиту якості продукту та проекту взагалі; гнучкого контролю за якістю; певного досвіду в галузі управління проектами.

Останнім часом в управлінні якістю найбільш розповсюдженим і розвинутим методологічно є напрямок загального управління якістю. У англійській транскрипції – Total Quality Management (TQM).

Концепція TQM включає наступні основні аспекти:

    1. Провідна роль керівництва проекту з питань управління якістю, що включає:

  • щиру прихильність до системи, віру в її цінність;

  • інтеграцію системи управління якістю в загальну модель управління проектом;

  • кооперативний, ліберальний стиль керівництва.

2. Клієнти – об'єкт основної уваги, що проявляється в щоденній практичній діяльності. При цьому інформаційна система проекту повинна бути сумісною з інформаційними системами основних клієнтів, що і забезпечить ефективність взаємодії з ними.

3. Стратегічне планування як виробничо-господарських цілей, так і рівня задоволеності споживачів, позитивного іміджу фірми, престижу торговельних марок тощо.

4. Залучення всіх співробітників шляхом делегування повноважень традиційного управління менеджерам нижчих рівнів. Вищі рівні управління при цьому приділяють більше часу вирішенню стратегічних завдань.

5. Підготовка персоналу широкого профілю, обумовлена широким спектром повноважень і функціональних обов'язків, що припускає обов'язкову оцінку ефективності професійного навчання.

6. Нагороди і визнання як на формальному, так і на неформальному рівнях. При цьому система менеджменту якості формує певну організаційну культуру і є інтегральною складовою корпоративної системи управління.

7. Адекватна реакція розроблювачів проекту стосовно динаміки потреб і очікувань споживачів, що включає такі показники, як поліпшення якості розробки і зменшення тривалості циклу "розробка-впровадження".

8. Управління процесом, що припускає концентрацію зусиль на визначених процесах, які безпосередньо впливають на якість кінцевої продукції проекту.

9. Аналогія якості продукції постачальників власній продукції фірми, що вимагає організації ефективного контролю над роботою, а також по можливості відмови від ненадійних послуг.

10. Інформаційна система, що дозволяє ефективно проводити процес збору, збереження і використання даних, інформації і знань.

11. Передовий досвід як інструмент підвищення якості і поліпшення системи управління припускає визначення процесів поліпшення і моделювання власних процесів, вивчення кращого досвіду конкурентів, аналіз висновків і використання отриманих результатів.

12. Оцінка ефективності роботи системи управління якістю. Для такої оцінки необхідно розробити систему критеріїв і порядок проведення таких оцінок. Отримані і проаналізовані результати мають бути використані для подальшого удосконалювання управління проекту.

Дані принципи TQM є базовими для різних концепцій менеджменту якості, а також для вироблення системи менеджменту якості проекту. Зокрема, міжнародні стандарти ISO 9000 і багато національних державних моделей управління якістю є їх похідними.

Управління якістю здійснюється за допомогою системного підходу, шляхом створення стандартизованих систем менеджменту якості.

Усі роботи з забезпечення якості проводяться на підставі використання стандартів Міжнародної організації по стандартизації (ISO). У рамках систем управління якістю використовують серію стандартів ISO 9000 і еквівалентну їй серію EN 29000.

Питаннями якості в ISO займається технічний комітет – ISO 176, що координує розробку і впровадження стандартів по системах контролю за якістю продукції, його підвищення і забезпечення технологією, пов'язаною зі сферою якості. Даний комітет відає стандартами серії ISO 9000 "Системи якості".

Стандарти ISO 9000–9004 – найпоширеніші, а також найважливіші серед стандартів по системах якості. Дані стандарти прийняті більшістю промислово розвинутих країн світу і є одними з основних засобів розвитку міжнародної торгівлі.

Рис. 11.6. Принципи, що лежать в основі сучасної концепції менеджменту

якості проекту

Управління якістю проекту містить усі функції загальних вказівок з розробки політики якості, визначення цілей, повноважень і відповідальності, а також процеси щодо планування, контролю і забезпечення якості, які допомагають реалізувати функції в рамках даної системи якості.

Розрізняють менеджмент якості безпосередньо проекту і менеджмент якості його продукції.

Основні принципи менеджменту якості в сучасній концепції подано на рис. 11.6.

Структура менеджменту якості зображена на рис.11.7.

Повноцінне функціонування системи управління якістю вимагає відповідного організаційного забезпечення (рис.11.8).

Структурний підрозділ з питань управлінню якістю – це відділ фірми, що складається з кількох людей або ж окремого співробітника і займається повсякденною роботою з планування, а також забезпечення і контролю якості. Підкоряється даний відділ безпосередньо керівникові системи якості, який має відповідні повноваження від вищого керівництва.

Рис. 11.7. Структура управління якістю проекту

Ефективне функціонування системи менеджменту якості припускає регулярне проведення заходів щодо виявлення відхилень у системі.

Рис. 11.8. Організаційне забезпечення системи управління якістю

Одним з методів визначення відхилень в системі менеджменту якості є аудит (системи; процесу; продукту). Розрізняють так звані зовнішні і внутрішні аудити (перевірки) якості.

Планові перевірки проводяться за річним планом, що включає підрозділи (процеси), які перевіряються; важливі елементи системи якості; тимчасові інтервали між проведенням етапів перевірки.

Якщо кінцевою метою компанії є не тільки створення або модернізація, але і сертифікація системи менеджменту якості, то доцільно скористатися послугами організації, безпосередньо зв'язаної з компанією, що сертифікує, на основі тендера з визначеними вимогами до претендентів.

Закордонна практика розробки і проведення аудиту систем якості показує, що для ефективного функціонування системи якості підприємству середнього масштабу досить мати, принаймні, 2–3 фахівців відповідної кваліфікації за якості, і 3 фахівців-аудиторів.