Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать
  1. Кока-Кола

Розповідь про напій Кока-Кола, в якому, за іронією долі, вже давно немає ні коки, ні коли, що, втім, не заважає торговому знаку Coca-Cola бути

Продовження дод. Г

найдорожчим у світі. Його вартість на сьогоднішній день не дотягує до 70 млрд. доларів зовсім небагато. Спочатку до складу напою входили дві наркотичних речовини: кокаїн і американський горіх кола, що також містить легкий наркотик. До початку XX століття кокаїн був дозволений і в Америці, і в Європі. Все світське суспільство того часу вживало дану тонізуючу і збуджуючу речовину. Коли кокаїн потрапив в розряд заборонених, його прийшлося прибрати зі складу Кока-коли. У середині століття з тих же причин був вилучений і екстракт горіха.

З чого все почалося

Історія компанії Coca-Cola почалася 8 травня 1886 року в невеличкому тоді американському місті Атланта, на задньому дворі будинку фармацевта Пембертона. У цей день шановний Джон Пембертон зварив в мідному тазу не зовсім звичайний сироп. Джон покликав свого бухгалтера Френка Робінсона і поділився з ним відкриттям:

- Френк, друже, спробуй, що у мене тут вийшло!

- А в цьому щось є, Джон! Запиши швидше рецепт, а то забудеш! Сироп, був солодким та густим. Джон відніс його в найбільшу в місті аптеку "Джекобса". У той же день перші порції сиропу, по п'ять центів за склянку, були продані відвідувачам. Незабаром продавці в "Джейкобс" почали змішувати сироп з газованою водою. Протягом свого першого року існування "Кока-Колу" розкуповували в кількості дев'яти склянок на день. Назва "Кока-Кола", так само як і унікальний стилізований шрифт цього товарного знаку, придумав Френк Робінсон. Винахідник напою, мабуть, не підозрював, яке майбутнє уготовано його дітищу - незадовго до своєї смерті в 1888 році, він розпродав справу різним партнерам. Через деякий час в Атланті з'явився бідний емігрант з Ірландії Аза Кендлер. У його кишені був всього 1 долар і 75 центів, але він твердо вірив, що йому пощастить на новому місці. Володіючи неабияким комерційним талантом незабаром він дійсно заробив невеликий капітал та придбав рецепт "Кока-Коли" у вдови Пембертона за 2300

Продовження дод. Г

американських доларів (в той час це були дуже великі гроші). Разом зі своїм братом та двома іншими компаньйонами він заснував в штаті Джорджія "The Coca-Cola Company" з початковим капіталом у 100 тисяч доларів.

І якщо Пембертон був батьком напою, то Аза Кендлер став батьком компанії Кока-Кола, зареєструвавши її 31 січня 1893 року. Товарний знак "Кока-Кола", що використовується з 1886 року, був офіційно зареєстрований в США 31 січня 1893 року. У тому ж році були сплачені і перші дивіденди по акціях Компанії (20 доларів на акцію). З тих пір кожен рік Компанія неухильно виплачувала дивіденди своїм акціонерам.

http://www.diloverivne.com/dossier/coca-cola/

2.Національна Баскетбольна Ліга

Відкриття Джеймса Найсміта. Доктор Джеймс Найсміт відомий у всьому світі, як винахідник баскетбола. Він народився в 1861 році в містечку Ремсей,

поблизу Елмонта, штат Онтаріо, Канада. Джеймс Нейсміт є автором баскетболу. Нейсміт працював викладачем фізичного виховання Спрингфілдська міжнародної тренувальної школи в США. У пошуках збільшення фізичних навантажень студентів в зимовий час він придумав подібну гру з м'ячем в залі.

Др. Джеймс Найсміт Засновник Баскетболу

Продовження дод. Г

Баскетбол, мабуть, єдиний з популярних видів спорту, дата й місце виникнення якого напевно відомі. Про цю знаменну подію написано не один десяток книг, часто з вигаданими подробицями розповідають про перші кроки цього майбутнього пристрасті мільйонів. І тим не менш, має сенс хоча б схематично окреслити основні моменти становлення та розвитку баскетболу, штучно винайденої гри, яка зуміла за лічені десятиліття завоювати серця шанувальників у всьому світі, що саме по собі видається явищем безпрецедентним. Вже, будучи викладачем фізкультури, професором коледжу в Спрінгфілді, Джеймс Найсміт зіткнувся з проблемою створення гри для зими штату Массачусетс, періоду між змаганнями з бейсболу та футболу. Найсміт вважав, що у зв'язку з погодою цього часу року, кращим рішенням буде винайти гру для закритих приміщень. Найсміт хотів створити рухому гру для студентів Школи Християнських Робочих, яка припускала б не тільки використання винятково сили. І ось, в грудні 1891 року, Джеймс Найсміт представив своєму гімнастичному класу в Спрінгфілді (YMCA) свій безіменний

винахід. Менше ніж за годину, Джеймс Найсміт, сидячи за столом у своєму офісі в YMCA сформулював тринадцять правил гри в баскетбол.