Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Оксфордський університет

Девіз: «The Lord is my Light»

Старіший університет у англомовному світі і перший у Великобританії, заснований біля 1117 року англійським духовенством, яке вирішило дати своїм священнослужителям освіту (на відміну від континентальних, англійські священики часто були безграмотні). При Генріху II Оксфорд став справжнім університетським містом; з часом навчання в цьому університеті стало обов'язковим для знаті. Назва "Оксфорд" походить імовірно від двох слів - "бичачий" і "брід".

Університет складається з 39 коледжів, а також семи гуртожитків - закритих учбових закладів, що належать релігійним орденам без статусу коледжу. Іспити, більшість лекцій і лабораторних занять організовані централізовано, а коледжі проводять індивідуальні заняття із студентами і семінари.

Штат викладачів Оксфорда величезний - майже 4 тисячі чоловік, з них 70 - члени Королівського суспільства, більше 100 - члени Британської Академії. Оксфорд використовує в навчанні унікальну систему тьюторства - над кожним студентом засновується персональна опіка фахівцем з вибраної спеціальності.

Основні напрями підготовки студентів - гуманітарні, математичні, фізичні, соціальні науки, медицина, науки про життя і довкілля.

Відділення: класичних мов і літератури; древньої історії; філології, лінгвістики і фонетики; живопису і образотворчого мистецтва; англійської мови

Продовження дод. А

і літератури; середньовічних і сучасних мов; сучасній історії; музики; Сходу; філософії; теології; Китаю; історії мистецтв; історії медицини; антропології; археології; біохімії; географії; наук про рослини; зоології; математики; статистики; хімії; наук про Землю; інженерних наук; м атеріалознавства; фізики; анестезії; кардіоваскулярної медицини; клінічних лабораторних наук; клінічної медицини; клінічної неврології; клінічної фармакології; генетики; молекулярної медицини; акушерства і гінекології; офтальмології; педіатрії; психіатрії; здоров'я населення і першої допомоги; хірургії; експериментальної психології; анатомії і генетики людини; патології; фармакології; фізіології; Африки; Бразилії; сучасного Китаю; Японії; Латинської Америки; Росії і Східної Європи; Південної Азії; економіки. Інститути: інтернету; права; менеджменту; політики і міжнародних відносин; громадської політики і соціальної роботи; соціології; додаткової освіти. Для того, щоб поступити в Оксфорд, окрім дуже значної суми грошей (витрати на проживання в рік - близько 8 тисяч фунтів, плата за навчання залежить від вибраної спеціальності - мистецтво - 6300 фунтів; наука - 8400 фунтів, медицина - 15400 фунтів), необхідно знати англійську мову не гірше за англійця (по сертифікатах IELTS - 6.5, TOEFL - 230). Заява подається восени перед передбачуваним роком початку навчання. Спеціальна комісія розглядає оцінки (тільки відмінні, A - level), рекомендаційні листи, проводить співбесіди. В деяких випадках майбутнього студента можуть попросити показати свої письмові роботи - в Оксфорді строго підходять до своїх майбутніх підопічних, і вибирають не по товщині гаманця, а по рівню знань, мотивації до навчання. Оксфорд - не лише університет, але ще і найбільший науково-дослідний центр, у Оксфорда більше сотні бібліотек (найбільша університетська бібліотека в Англії) і музеїв, своє видавництво. Студенти мають можливість велику

Продовження дод. А

кількість свого часу присвячувати дозвіллю - до їх послуг більше 300 гуртків по інтересах.

Із стін Оксфорда вийшла ціла плеяда блискучих діячів науки, літератури, мистецтва - тут викладали Крістофер Рен, Джон Толкиен, Люіс Кэрролл, вчилися Роджер Бейкон і Маргарет Тетчер. 25 британських прем'єр-міністрів закінчили Оксфорд. Освіта в Оксфорді для англійської аристократії - багатовікова традиція і данина престижу, а для талановитих студентів - шанс стати ученими світового рівня.