Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать
    1. Особливості створення та формування попиту на інновації

Процес розробки інновації починається з висування ідей. Вищий менеджмент компанії на основі досліджень маркетологів, психологів, PR - технологів має визначити, яким товарам (послугам) слід приділити підвищену увагу й які цілі організації будуть досягнуті на основі виробництва та реалізації відповідних нових продуктів.

У теперішньому світі, який характеризується глобальним інформаційним середовищем, ідеї можуть надходити від вчених (конференції, публікації тощо), конкурентів (рекламні акції, виставки, вивчення товарів конкурентів, промислове шпигунство або не придання значення конкурентом важливості тій чи іншій інформації), працівників компанії (завдяки накопичуваних ними знань, що є єдиним видом ресурсу, який самовідновлюється і не вичерпується, а зростає в процесі використання), дилерів (досвід спілкування з клієнтами), самих споживачів (в першу чергу – їх потреби і претензії до продуктів або послуг підприємства).

Відомою є концепція інноваційного маркетингу, яка виходить з того, що найбільш логічно вважати відправним пунктом у пошуку нових ідей потреби та бажання споживачів. Наприклад, підприємства, що випускають промислове устаткування, можуть багато чому навчитися своїх провідних користувачів, тобто споживачів, які найбільш професійно використовують їх продукцію та відчувають необхідність її вдосконалення.

Методи пошуку інноваційних ідей є різноманітними і важко піддаються класифікації. Особливо це стосується евристичних методів.

Професор Перерва в якості класифікаційної ознаки пропонує наявність (відсутність) алгоритму, що організує й активує розумовий процес.

За даною ознакою можна умовно виділити дві групи методів:

методи неспрямованого (малоупорядкованого) пошуку;

методи спрямованого (упорядкованого) пошуку.

До першої групи відносяться методи: контрольних питань, «мозкова атака», гірлянд, асоціацій і метафор, деякі види морфологічного аналізу тощо.

До другої групи належать більш ефективні методи, в основі яких лежать науково обґрунтовані алгоритми творчих процесів. Серед них можна відзначити:

деякі різновиди морфологічного аналізу (наприклад, десяткові матриці пошуку) метод АРВЗ і його модифікації, узагальнений евристичний алгоритм пошукового конструювання та ін.

Метою вихідного етапу розробки нових товарів є прагнення виробити як можна більшу кількість ідей. Мета наступних етапів – скоротити цю кількість, не втративши при цьому жодної з перспективних ідей (рис. 7.18).

У процесі відбору інноваційних проектів (формування проектного портфелю) найскладнішою проблемою є визначення набору критеріїв, за якими можна визначити привабливість того чи іншого проекту для конкретних учасників саме у визначений момент часу. На рис. 7.18 наведено узагальнену схему (набір) критеріїв. Оскільки будь-який інноваційний проект є унікальним явищем (за обсягами виробництва і реалізації; за величиною і джерелами фінансування; за структурою ресурсів, необхідних для його реалізації; за впливом на суспільство і за реакцією останнього на проект; за наявністю (відсутністю) муніципальної, державної або міжнародної підтримки; в залежності від стану зовнішнього середовища тощо), то і набір критеріїв має бути індивідуальним.

Реалізація

Зовнішнє оточення

інформація

інформація

Внутрішня середа

Відбір ідей

інформація

Визначення критеріїв відбору

Інформаційна база