Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Загальні

Інші (притаманні конкретному проекту)

Патентування

Ризики

Ємність ринку

Прибуток

Вартість проекту

Джерела фінансування

Внутрішні

Зовнішні

Портфель нереалізованих ідей

Ні

Відповідає?

Так

Маркетингові

Інші (притаманні конкретному проекту)

Імідж компанії

Сезонність

Життєвий цикл

Вплив на існуючу продукцію

Маркетингові можливості

Ні

Відповідає?

Так

Виробничі

Інші (притаманні конкретному проекту)

Часові обмеження

Забезпеченість ресурсами

Технологічність

Виробничий потенціал

Ні

Відповідає?

Так

Рис. 7.18. Процес відбору інноваційних проектів

Погодженість з уявленням про компанію

Сумісність з місією та поточною стратегією компанії

Відповідність відношенню компанії до ризиків

Відповідність відношенню компанії до нововведень

Критерії

Сумісність зі ставленням компанії до соціальних проблем

Сумісність з кадровою політикою компанії

Рис. 7.19. Основні критерії відбору інноваційних проектів, зв’язані з цілями, стратегіями і цінностями компанії

На рис. 7.19 наведено критерії, пов’язані з цілями, стратегіями і цінностями компанії. Сумісність проекту і його результатів з місією та поточною стратегією компанії є дуже важливою в зв’язку з тим, що місія є концепцією розвитку фірми і її виконання є більш важливим ніж реалізація будь-якого проекту, навіть високоприбуткового або такого, завдяки якому буде досягнуто інший ефект.

Щодо погодженості з уявленням про компанію, то тут також необхідний всебічний розгляд наслідків реалізації інноваційного проекту. Наприклад, на початку поточного століття, корпорація «Samsung» спробувала диверсифікувати продукцію, що випускається за рахунок виготовлення автомобілів у співробітництві з «Nissan». Цей проект не був вдалим, бо для багатьох споживачів «Samsung» асоціюється з побутовою і комп’ютерною технікою, а не з автомобілебудуванням. Більше того, у таких випадках, постійні клієнти можуть сприймати подібні новації як зміну стратегії та ухід з сектору ринку, що є звичайним для компанії.

Відповідність відношенню компанії до ризиків визначається схильністю до останнього осіб, що приймають рішення, а також становищем фірми у даний проміжок часу. Слід тільки мати на увазі, що для корпорацій участь у ризикованих проектах може негативно впливати на ставлення до фірми дрібних акціонерів, які можуть позбавитись акцій і таким чином стати каталізатором зниження ринкової вартості фірми.

Відповідність відношенню компанії до нововведень не потребує додаткових пояснень, зважаючи на інноваційний вектор розвитку всіх галузей сучасної світової економіки. У цьому плані варто згадати стратегію якої дотримувалась компанія «Ford» у 10-ті, 20-ті роки минулого століття, проголосивши (за ініціативи Генрі Форда) відмову від будь-яких нововведень щодо своєї продукції. В результаті, як відомо, компанія «Ford» поступилася лідируючими позиціями (див. додаток Б).

Зневага до соціальних проблем (під якими тут розуміється цілий комплекс питань – екологічні, моральні, соціокультурні, релігійні тощо) може призвести до конфліктів з населенням певного регіону (наприклад, при будівництві промислових, спортивних об’єктів, прокладання транспортних об’єктів і ін.), захисниками (організаціями або окремими особами) природи, релігійними конфесіями. Наприклад, відомий бестселер Дена Брауна «Код да Вінчі» викликав негативні емоції у багатьох християн у всьому світі (див. додаток Г), нерідкі випадки коли та чи інша громада виступає проти демонстрацій тих чи інших фільмів, спектаклів. «Greenpeace» й інші так звані «зелені» своїми протестами призводять до зривів строків завершення екологічно небезпечних проектів.

Більшість сучасних компаній дуже велике значення приділяють розвитку своєї корпоративної культури, зокрема, вагомою складовою менеджменту персоналу є культивування відданості працівників своїй фірмі, тому інноваційний проект, результатом якого може бути скорочення чисельності працюючих, має пройти ретельну експертизу, бо в результаті скорочення віддача співробітників, що залишились може суттєво знизитись.