Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Розвиток

У Терміналі 3

Політика розвитку аеропорту будується на рішенні задачі обслуговування усе зростаючого пасажиропотоку при підтримці високих стандартів обслуговування. Первинний генеральний план передбачав будівництво двох терміналів в аеропорту, проте була врахована долговременнаая можливість подальшого розширення і будівництва третього терміналу, що має таку ж конфігурацію, як Термінал 2.

Будівництво Терміналу 3 почалося в 1999 році і обійшлося в 1,75 млрд. сінгапурських доларів. Спочатку планувалося завершити будівництво в 2006 році, проте ця дата була перенесена на два роки, оскільки загроза тероризму

привела до зниження пасажирського трафіку в аеропорту. Термінал почав роботу 9 січня 2008 року. Пропускна спроможність аеропорту після введення Терміналу 3 збільшилася на 22 млн. пасажирів в рік, в результаті загальна пропускна спроможність аеропорту склала 70 млн пасажирів в рік. Крім того, був побудований новий дев'ятиповерховий готель Crowne Plaza.

Чанги став першим аеропортом в Азії, в якому з'явився термінал для лоу-кост авіакомпаній, він почав роботу 26 березня 2006 року, за декілька днів до відкриття такого ж терміналу в Куала-Лумпур. Автономний термінал для "Комерційно важливих персон" (CIP), оператором якого став JetQuay, почав роботу 15 серпня 2006 року. Це був перший термінал в Азії для VIP -пасажирів. Одночасно проводилися роботи по модернізації і розширенню існуючих терміналів. Термінал 1 пройшов велику реконструкцію в 1995 році, а потім

Продовження дод. Г

було добудовано 14 телетрапів, які почали функціонувати в 1999. Термінал 2

був збільшений незабаром після його відкриття в 1990 році, до нього додалися два пірси з телетрапами в 1996. У 2002 почав роботу Changi Airport Skytrain. 13 вересня 2006 аеропорт відмітив завершення великомасштабної модернізації Терміналу 2.

Для прийому Airbus A380 в аеропорту були проведені заходи вартістю 60 млн. сінгапурських доларів. 11 листопада 2005 року аеропорт став першим за межами Європи, в якому зробив посадку A380 з метою тестування можливостей аеропорту до прийому цього літака. Також уперше у світі був використаний потрійний пасажирський трап для посадки в літак.

Дорога модернізація Терміналу 1, аналогічна модернізації Терміналу 2, почалася у вересні 2007 року. Планом передбачена модернізація двох ЗПС і старих рульових доріжок. Термінал 3 був завершений в 2007 році, його відкриття відбулося в 2008 році. Були модернізовані системи безпеки і встановлені системи спостереження. У 2006 році була відкрита коротка ЗПС з боку авіабази Чанги, в майбутньому можливе її використання для прийому цивільних літаків. 6 березня 2008 міністр

транспорту Сінгапуру Лим Хви Хуа повідомила Парламент про плани будівництва Терміналу 4.

Інфраструктура

У зв'язку з обмеженістю території концепція Сінгапурського аеропорт Чанги припускає його функціонування як головного аеропорту країни так, щоб в майбутньому не переносити його в інше місце і не задіювати інші аеропорти для забезпечення пасажирського трафіку, що збільшується. Довготривалі плани розвитку аеропорту припускають використання насипної ділянки, яка може досягти розмірів сьогоднішнього аеропорту, на якому буде побудовано додатково ще дві ЗПС і два пасажирські термінали. Майстер-план аеропорту спочатку передбачав будівництво двох терміналів і двох ЗПС з можливістю будівництва ще двох терміналів. Фаза будівництва 1 включала будівництво

Продовження дод. Г

одного терміналу і першою ЗПС, 45 стоянок літаків, будівництво інфраструктури, у тому числі великого ангара, першої пожежної станції, технічних і адміністративного будівель, вантажного комплексу, двох вантажних складів, кейтерингу і контрольно-диспетчерського пункту заввишки 78 м.

Друга фаза будівництва почалася безпосередньо після закінчення фази 1 і включала будівництво другою ЗПС, 23 нових стоянок для літаків, другу пожежну станцію і третій вантажний склад.

Термінали

На даний момент в аеропорту функціонує 5 терміналів. Термінали 1, 2 і 3 безпосередньо сполучені із загальною транзитною зоною, пасажири можуть безпосередньо переміщатися між терміналами, не проходячи імміграційний контроль. Для швидкого переміщення між терміналами існують траволаторы і система Skytrain, хоча також можливе переміщення пішки. Поряд з Терміналом 2 знаходиться JetQuay, в якому знаходяться стійки реєстрації для пасажирів бізнес-класу і звідки можна потрапити в літак на індивідуальному транспорті. Бюджетний термінал, створений спеціально для лоу-кост перевізників, фізично відокремлений від головних терміналів на південь, з нього можна потрапити в

Термінал 2 за допомогою безкоштовних автобусів. Загальна пропускна спроможність усіх п'яти терміналів складає 68,7 млн пасажирів в рік, їх загальна площа - 1 045 020 кв. м. Пропускна спроможність виросте до 73 млн пасажирів в рік після розширення Бюджетного терміналу в 2009 році.

Термінали аеропорту Чанги можуть задовольнити усі запити усіх категорій пасажирів: Бюджетний термінал - для економних пасажирів, Термінали 1, 2 і 3 - для більшої частини пасажирів, Термінал JetQuay CIP - для пасажирів, які звикли до розкоші.

Продовження дод. Г

Термінал 1

Басейн в транзитній зоні Терміналу 1

Найстаріший термінал аеропорту Чанги був єдиним терміналом з моменту відкриття 1 липня 1981 року до відкриття Терміналу 2 через дев'ять років. Побудований у формі букви "H" для максимізації кількості телетрапів, він двічі проходив глибоку модернізацію. Велика реконструкція проводилася в 1995 році, тоді були збільшені два пірси і додано 14 телетрапів з 1996 по 1999 роки. На сьогодні площа терміналу складає 280 020 м², а його пропускну спроможність - 21 млн пасажирів на рік.

Нову реконструкцію проводить компанія Takenaka Corporation, вона почалася в травні 2008 року і триватиме до 2011 року. На сьогодні це найбільша перебудова терміналів, в результаті її фасади і зали будуть оформлені в стилі "Тропічне місто".

Термінал 2

Термінал 2 був відкритий 22 листопада 1990 року як частина Етапу II первинного генерального плану аеропорту. Він пов'язаний системою Skytrain з двома іншими терміналами.

Термінал 2 розділений на 4 секції з гейтами, які названі по букві секції і пронумеровані. У терміналі знаходяться кінотеатр і ресторан Burger King, а також велика торгова зона. Усередині терміналу розбитий сад. На даху терміналу також розташований сад.

Продовження дод. Г

Термінал 3

Пункт збору багажу; Зелена стіна завдовжки 300 м містить 25 видів витких рослин.

Термінал 3 увійшов до експлуатації 9 січня 2008 року, збільшивши пропускну спроможність на 22 млн пасажирів в рік. У терміналі 28 телетрапів, вісім з яких призначені для прийому Airbus A380. Тоді як в інших двох терміналах зони очікування розділені, в Терміналі 3 у деяких гейтов спільні зони очікування. Singapore Airlines зробила перший рейс в Термінал 3 9 січня 2008 року. Згодом регіональні і далекомагістральні рейси в Північну Америку (окрім Х'юстону), Європу (окрім Москви), на Далекий Схід (окрім рейсів в Японію через Бангкок) і в країни Океанії вирушають з нового терміналу, тоді як інші рейси вирушають з Терміналу 2, що робить Singapore Airlines єдиною авіакомпанією, що використовує більше за один термінал в аеропорту Чанги.

Термінал 4

Міністерство транспорту Сінгапуру працює над мастер-планом Терміналу 4. Експерти оцінюють, що термінал буде побудований в найближчі 10-15 років, проте конкретні параметри проекту не опубліковані.

Термінал JetQuay CIP.

Термінал JetQuay був перероблений з колишніх терміналів VIP, які використовувалися для прийому іноземних пасажирів. Його нова назва - CIP(Commercially Important People), він обслуговує пасажирів будь-якого рейсу, будь-якої авіакомпанії і будь-якого класу, які інакше б користувалися одним з

Продовження дод. Г

основних терміналів (T1, T2 або T3). У JetQuay проходить реєстрація на рейс, прийом багажу і імміграційний контроль.

Бюджетний термінал був відкритий в березні 2006 року. Аеропорт Чанги одним з перших в Азії (разом з Міжнародним аеропортом Куала-Лумпур) відкрив термінал для лоу-кост авіакомпаній. Назва терміналу (Budget Terminal) була прийнята в результаті опитування громадської думки. Цей термінал не включений в систему нумерації і фактично найновіший Термінал 3 є п'ятим по рахунку терміналом аеропорту. Для того, щоб понизити тарифи за посадку, обслуговування і збори аеропортів в цьому терміналі немає телетрапів,

складного устаткування і дорогого інтер'єру. Проте, термінал обладнаний системою кондиціонування, в нім є торгова зона і ресторани, доступний безкоштовно Інтернет. У терміналі немає засобів обслуговування трансферних пасажирів. Пасажири, що летять з пересадкою, повинні пройти імміграційний контроль, отримати багаж, пройти митницю, добратися в один з основних терміналів за допомогою безкоштовного автобуса і пройти реєстрацію на рейс відповідної авіакомпанії.

Авіакомпанія Singapore Airlines, що базується в Чанги, стала першим покупцем Airbus A380, тому в аеропорту були проведені роботи по забезпеченню прийому цього гігантського літака з жовтня 2007 року. Управління цивільної авіації Сінгапуру інвестувало 60 млн сінгапурських доларів на модернізацію двох терміналів і інфраструктури аеропорту, у тому числі збільшення воріт, нові пірси, збільшення багажних каруселей від звичайних 70 м до 90 м. 16 серпня 2005 року аеропорт Чанги ввів в експлуатацію перші 11 спеціально побудованих гейтів для цього літака. Гейти дозволяють пасажирам потрапляти на верхню палубу нового 555-місцевого літака безпосередньо з кімнати очікування. Кімнати очікування також значно збільшені з розрахунком на місткість A380. 11 нових гейтів знаходяться в

Продовження дод. Г

Терміналах 1 і 2, ще 8 були введені в експлуатацію в Терміналі 3 9 січня 2008 року.

Авіакомпанії і призначення

Транспорт

При будівництві аеропорту Чанги враховувалося питання транспортування пасажирів в і з аеропорту, для цього була побудована Іст-Кост Парквэй, дорога, що сполучає аеропорт з центром міста. Довжина цього шосе близько 20 км, його будівництво велося на насипаній ділянці землі; таким чином вдалося уникнути руйнувань дорожньої мережі східного узберіжжя Сінгапуру.

Три головні пасажирські термінали розташовано поруч один з одним і є суміжними, тому за бажання пасажири можуть пройти між ними пішки, проте для швидкого і зручного переміщення існує система Skytrain. Ця система пройшла модернізацію в 2007 році і була продовжена до Терміналу 3. Ця рейкова система не сполучена з Бюджетним терміналом.