Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Продовження дод. А Google (компанія)

Матеріал із Вікіпедії — вільної енциклопедії

Google Inc.

Тип

Публічна компанія

Лістинг на биржі

NASDAQ: GOOG

Рік заснування

1998

Розміщення

Маунтин-Вью, Каліфорния, США

Ключові фігури

Ерік Шмидт — генеральний директор Сергей Брин — президент з технологічних розробок Лері Пейдж — президент з продуктів компанії Джордж Рейес — фінансовий управляючий

Галузь

Інтернет

Власний капітал

▲$36,004 млрд (2009)

Обіг

▲$23,651 млрд (2009)

Операційний прибуток

▲$8,312 млрд (2009)

Чистий прибуток

▲$6,520 млрд (2009)

Число співробітників

23 331 (2010)

Дочірні компанії

23andMe, YouTube, DoubleClick, GrandCentral, Picnik, AdMob

Веб-сайт

www.google.com

Google Inc. - американська компанія, що володіє першою за популярністю (77,04 %) у світі пошуковою системою Google, оброблювальною 41 млрд 345 млн запитів в місяць (частка ринку 62,4 %). На пошуковій системі базується найбільша у світі система онлайн-реклами Google AdWords. Ринкова капіталізація компанії складає приблизно 172,4 млрд дол. США (жовтень 2010 року).

Продовження дод. А

Google - 7 місце в списку найдорожчих брендів у світі (вересень 2009 року).

Назва

Google - спотворене написання англійського слова googol (гуго́л), придуманого Милтоном Сироттой, племінником американського математика Едварда Каснера, для позначення числа, що складається з одиниці і ста нулів.

Історія

Вітальний напис Google

Компанія заснована 4 вересня 1998 року, офіс розташовувався в місті Менло-парк, Каліфорнія, США. Нині зареєстрована як Google Inc., штаб-квартира розташовується в Маунтин-Вью (Каліфорнія). Серед її інвесторів значаться Kleiner Perkins Caufield Byers і Sequoia Capital.

Завдяки своїм технологічним інноваціям Google стала володарем безлічі нагород, включаючи приз "Голос Народу" за кращі технічні досягнення і нагороду "Краща пошукова система в Інтернеті" від Yahoo! Internet Life. Google завоював приз за "Технічну Досконалість" журналу PC і "Краща пошукова машина" журналу The Net. Велике число компаній, включаючи AOL і Washington Post, використовують пошукові технології Google на своїх веб-сайтах.

19 серпня 2004 року почала продаж своїх акцій на фондовому ринку (IPO), тобто стала публічною компанією NASDAQ : GOOG. Розійшлися майже

Продовження дод. А

20 мільйонів акцій на загальну суму в 1,67 млрд доларів США. Власне Google дісталися тільки 1,2 мільярда доларів США. Компанія продала не усі цінні папери, що належать їй, : у Google є ще більше 250 мільйонів акцій, якими вона вільна розпоряджатися на власний розсуд. Google випустила акції двох типів : звичайні (Class A, всього 33,6 млн штук), які перепродаються тепер в системі NASDAQ, і привілейовані (Class B - 237,6 млн штук), ходіння яких обмежене "стінами" компанії. Кожна привілейована акція при голосуванні може урівноважити десять звичайних. 30 серпня 2004 року на спеціалізованих торгових майданчиках почалися торги опціонами компанії Google.

Власники і керівництво.

Головою правління і головним старанним керівником (CEO) компанії є Ерік Шмидт. За станом на 20 червня 2010 року двом засновникам і CEO компанії, Пейджу, Брину і Шмидту належало приблизно 91 % акцій класу B, які в сукупності надають своїм утримувачам 68% голосів. Засновники і CEO компанії чинять вирішальний вплив у вирішенні усіх питань, що відносяться до компетенції акціонерів.

Діяльність

Щоквартальні витрати компанії на оплату трафіку в 2010 році перевищували 1,7 млрд доларів США, а в III кварталі склали 1,805 млрд доларів. Виручка компанії в 2009 році склала 23,651 млрд доларів США, чистий прибуток - 6,52 млрд доларів. Число співробітників за станом на кінець III кварталу 2010 року складала 23 331 особу.

Пошукова машина

Лідер пошукових машин інтернету, Google займає більше 60% світового ринку, а значить, шість з десяти людей, що знаходяться в мережі, звертаються до його сторінки у пошуках інформації в інтернеті. Зараз реєструє щодня близько 50 млн пошукових запитів і індексує більше 8 мільярдів веб-сторінок. Google може знаходити інформацію на 191 мові (на 2 грудня 2009). Інтерфейс

Продовження дод. А

Google містить досить складну мову запитів, що дозволяє обмежити зону пошуку окремими доменами, мовами, типами файлів і так далі.

Інші сервіси

Окрім пошукової системи, сайт google.com надає багато інших безкоштовних послуг, зокрема популярний поштовий сервіс Google Mail, Google Talk. Найпопулярнішим у третьесторонніх творців додатків став сервіс Google Maps. Саме цей сервіс лідирує в якості основи інтегрованих застосувань (англ. mashups). Тоді як Google стягує плату за доступ до своїх сервісів через API, для Google Maps передбачено безкоштовне обслуговування, якщо сайт гібридного застосування загальнодоступний і не бере плату за послуги, в основі яких лежить Google Maps.

8 квітня 2008 року Google представив на суд громадськості свою нову платформу для масштабованих веб-застосувань - Google App Engine. До цього моменту безліч технічних аналітиків прогнозували, що Google з часом вийде на цей ринок, услід за такими гігантами, як Amazon. У зв'язку з тим, що базова версія сервісу (що включає близько 5 млн показів сторінок) надається усім розробникам безкоштовно незабаром прогнозується бум додатків під цю платформу.

Продовження дод. А