Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

9.6. Організація трудових процесів і робочих місць

Трудовий процес – це прямий або опосередкований вплив працівника через технічні засоби на предмет праці з метою виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг), що супроводжується витратами енергії людини. Основні елементи трудового процесу наведено на рис. 9.9. З рисунка видно, що людина в процесі труда може впливати на предмет праці як через (з використанням) технологію й засоби праці, так і безпосередньо, використовуючи свої фізичні сили, навички, інтелект, знання. Під предметом праці розуміють об’єкт впливу, що його має бути перетворено у матеріальний або нематеріальний продукт. До засобів праці відносяться знаряддя виробництва (устаткування, інструменти, оснащення, енергія, інформація), будинки, споруди, необхідні для впливу на предмет праці. Технологія – це сукупність методів впливу на предмет праці.

Рис. 9.9. Основні елементи трудового процесу

Крім того, у ході трудового процесу можуть здійснюватись і так звані природні процеси, що протікають без прямої чи опосередкованої участі працівника. Таким чином, будь-який виробничий процес може розглядатися як сукупність трудових і природних процесів.

Підвищення ефективності трудового процесу припускає вдосконалення всіх його елементів, що може бути забезпечено удосконаленням технічної бази праці і їх раціональною організацією.

Раціоналізація трудового процесу припускає аналіз його складу, структури елементів, і послідовності їх виконання. Як основний елемент виділяється виробнича операція – частина трудового процесу, що виконується одним чи групою виконавців на одному робочому місці і включає всі їх дії, спрямовані на виконання одиниці роботи за незмінного предмета праці.

У трудовому відношенні операції підрозділяються на елементи (рис. 9.10):

- трудовий рух – однократне переміщення руки, ноги, корпуса, пальців;

- трудова дія – логічно завершений комплекс трудових рухів, виконуваних без перерви й об’єднаних єдиною метою;

- трудовий прийом – технологічно завершена частина операції, що складається з комплексу трудових дій за незмінних предметів і засобів праці;

- комплекс трудових прийомів – їх сукупність, об’єднана або за технологічною послідовністю (технологічний комплекс), або за спільністю факторів, що впливають на час їх виконання (розрахунковий комплекс).

Організація праці – це система здійснення трудового процесу, що визначає порядок і умови сполучення здійснення складових його часткових трудових процесів, взаємодії виконавців і їх груп із засобами праці й один з одним для досягнення поставленої мети спільної діяльності і забезпечення соціально-економічного ефекту.

Слід виділити три основні компоненти мети організації праці:

- предметний – забезпечення заданого обсягу виробництва продукції (робіт, послуг) необхідної якості у необхідний термін;

Рис. 9.10. Елементи трудової операції

- економічний – досягнення мети за максимальної економічної віддачі кожної одиниці використовуваної живої праці (оцінюваної як продуктивність праці або зарплатомісткість реалізованої продукції) і сукупних витрат на виробництво (оцінюваних через показник рентабельності);

- соціальний – удосконалення трудового процесу та змістовне підвищення якості трудового життя й реалізація трудового потенціалу працівника.